Efteruddannelse for lærere i grundskolen

Som lærer har du rigtig mange muligheder for at efteruddanne dig – både hvis du gerne vil specialisere dig yderligere inden for et af dine fag, eller hvis du gerne vil udforske nye områder. Gå på opdagelse.

Fordyb dig i en faglig interesse

  • Som lærer er du uddannet til at undervise.

    Men med til lærerjobbet hører også, at du skal kunne lede en klasse, så det er et trygt sted at være for alle - både fagligt og socialt.

    Men hvordan tilrettelægger du en undervisning, som både understøtter en sund klassekultur og tager højde for børnenes forskellige faglige niveauer - uden at nogen bliver hægtet af og andre keder sig? 

    Klasseledelse og undervisningsdifferentiering er vigtige discipliner, som du skal løfte som lærer – og særligt hvis du er forholdsvis ny i lærerfaget kan det være rart at have nogle gode redskaber og værktøjer at læne dig op ad.

    Du kan fx tage forløb inden for:

    På forløbene får du blandt andet kendskab til den didaktiske tilgang "Universal Design for Learning" (UDL) - og den kan du læse om i artiklen her: Sådan skaber du fleksible og inkluderende læringsmiljøer i skolen

  • Har du lyst til at

    • Fordybe dig (endnu mere) i dit fag? 
    • Være med til at præge den faglige udvikling på din skole, så både du og det samlede lærerteam bliver dygtigere? 
    • Indtage en rolle, hvor du er faglig sparringspartner både for dine kolleger omkring konkrete opgaver og indsatser samt for ledelsen omkring den faglige retning og udvikling?

    Så kunne forløbet Faglig vejledning i skolen være det rigtige for dig.

    Du kan tage ”Faglig vejledning i skolen” som et enkeltstående diplomforløb. 

    Du kan også tage det som del af en vejlederuddannelse. Og forløbet er et godt sted at starte, hvis du fx gerne vil uddanne dig til vejleder inden for:

  • Er du optaget af læring, trivsel og didaktisk udvikling i skolen? Og vil du gerne udfordre og nytænke undervisningen på tværs af fagligheder? Måske fordi du har eller gerne vil have en særlig rolle i skolens pædagogiske læringscenter (PLC)?

    Så kan du fx tage forløb inden for:

    Du kan tage både "Læring og didaktisk design" og "Vejledning og organisatoriske læreprocesser" som selvstændige diplomforløb. Men du kan også forløbende som del af  en hel uddannelse fx læringsvejlederuddannelsen.

    Du kan supplere din læringsvejlederuddannelse med et valgmodul fx inden for digitale læringsformer, børne- og ungdomslitteratur eller noget helt tredje.

    Læs mere om uddannelsen til læringsvejleder

  • Underviser du børn, der har særlige behov – enten i en almenklasse, specialklasse eller på en specialskole? Og savner du viden om, hvordan du tilrettelægger din undervisning til børn med fx dysleksi, socialkognitive vanskeligheder eller andre diagnoser, der har betydning for indlæring og deltagelse i sociale fællesskaber? 

    Så er et modul inden for vores specialpædagogiske fagrække et godt valg for dig.

    På modulerne bliver du godt klædt på til at tilrettelægge, gennemføre og evaluere undervisning og øvrige indsatser målrettet elever med specialpædagogiske behov – både i folkeskolens almene og specialtilrettelagte tilbud.

    Du kan fx tage moduler inden for:

    Du kan tage modulerne som enkeltstående kursusforløb eller som del af en hel diplomuddannelse med særligt fokus på specialpædagogik.

  • Bevægelse kan være en indgang til at arbejde med elevernes deltagelsesmuligheder, faglige engagement og lyst til at deltage i undervisningen. Samtidig kan bevægelsesaktiviteter understøtte elevernes sansemotoriske, følelsesmæssige og sociale erfaringer – og på den måde bidrage til faglig læring, som almindelig tavle-undervisning ikke kan. 

    Men det stiller krav til dig som lærer at integrere bevægelse i undervisningen.

    Hvis du gerne vil have nye kompetencer og inspiration til dit arbejde med idræt og bevægelse i skolen, så har du flere muligheder i VIA.

    Du kan fx tage forløb inden for:

  • Er du som lærer optaget af, hvordan du kan være med til at skabe de bedste rammer for de børn, der har dansk som deres andetsprog? Men har du brug for inspiration og nye kompetencer til at løfte opgaven? Så har du flere muligheder i VIA.

    Du kan fx tage forløb inden for:

    Du kan se flere forløb og hente mere inspiration til din undervisning på vores temaside om Dansk som andetsprog her

  • AI, kunstig intelligens og generative sprogmodeller er alle vegne - også i skolen. 

    AI kan bruges til meget mere end at snyde med skriftlige opgaver og afleveringer. Teknologien giver en unik mulighed for at lave både sjove og lærerige undervisningsforløb. Men det kræver, at du som lærer tager teknologien til dig og bruger den som et didaktisk redskab.

    Det kan være lettere sagt end gjort at tænke AI ind i undervisningen. Men der er hjælp at hente: 

  • Klimaforandringer, grøn omstilling og bæredygtighed er emner, der fylder mere og mere i skolen – og samtidig er der en øget enighed om, at skolen spiller en vigtig rolle i forhold til at klæde børn og unge på til at forstå og agere i den foranderlige verden.

    Det betyder dog ikke, at det er blevet lettere for dig som lærer at omsætte de gode intentioner til en meningsfuld undervisning. Tværtimod er opgaven omkring bæredygtig udvikling i skolen stadig forbundet med mange ubesvarede spørgsmål.

    Vil du gerne arbejde med bæredygtig udvikling i din undervisning i skolen? Men savner du viden og værktøjer til at komme i gang? Så kunne et forløb om bæredygtighed i skolen være noget for dig. 

    På forløbet bliver du klar til at udvikle læringsforløb og undervisningsaktiviteter, der understøtter dine elevers bæredygtige forståelse og dannelse.

    Vil du have mere inspiration kan du evt. også læse artiklen: Sådan arbejder du med bæredygtighed i undervisningen

Flere tilbud

Sproglærer er en profil på VIA Læreruddannelsen

Kursusforløb

Se alle kursusforløb
Skole

Skræddersyet kompetenceforløb

Se de mange muligheder
Barn tegner med kridt på asfalt

Læremidler og faglig inspiration

Besøg VIA CFU

Hold dig opdateret og bliv inspireret

Fagmagasin

Liv i skolen er et fagblad, hvor lærere og skoleledere selv fører pennen suppleret af andre fagfolk.
Find alle magasiner her

Nyhedsbrev 

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Skole og læring" - og hold dig opdateret om bl.a. konferencer, kurser og efteruddannelse på skoleområdet.
Tilmeld dig nyhedsbrevet

Artikler

Hent viden og inspiration inden for bl.a. fleksible og inkluderende læringsmiljøer, klassefællesskab og AI i skolen.
Find relevante artikler

Tilskud til efteruddannelse

Som lærer har du mulighed for at få tilskud til efteruddannelse via Omstillingsfonden. Det betyder, at du vil kunne få op til 10.000 kr. i tilskud, når du tilmelder dig et diplomforløb.
Læs om muligheden for tilskud

Har du spørgsmål?

Hold dig ikke tilbage, hvis du har spørgsmål. Vi glæder os til at hjælpe dig videre.

Helene Toft | VIA University College
  • Helene Randeris Toft

  • Studie- og karrierevejleder
  • T: +45 87 55 19 57
Cecilie Burgdorf
  • Cecilie Burgdorf

  • Studieadministrativ partner
  • T: +45 87 55 18 41