Dansk som andetsprogsvejledning

Vil du gerne påtage dig rollen som vejleder i dansk som andet sprog - og på den måde være med til at sikre, at flersprogede elever har de bedste læringsmuligheder i deres skolegang? Så er forløbet her for dig. Du opbygger din vejlederrolle og lærer at samarbejde med kolleger og ledelse om optimerede deltagelsesmuligheder for de flersprogede elever. 

Sted

Aarhus

Pris

14000 kr.

Dato

14.01.2026 - 04.06.2026

Ansøgningsfrist

14.11.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • Børn og unge med dansk som andetsprog kan være på sprogligt overarbejde i skolen og på ungdomsuddannelserne. De skal ikke kun tilegne sig ny faglig viden men også lære at beherske det sprog, undervisningen foregår på.

    Som vejleder i dansk som andetsprog kan du være med til at til at vejlede dine kolleger, så I sammen sikrer, at eleverne har de bedste forudsætninger for at mestre det danske sprog på tværs af alle fag – og dermed minimere risikoen for, at de bliver hægtet af fagligt og socialt. 

    Det forudsætter, at du har en indgående forståelse for andetsprogstilegnelsen og kan indgå i et tæt samarbejde med andre fagkolleger om sprogunderstøttende indsatser og aktiviteter. 

    På forløbet her får du kompetencerne til at blive en professionel og reflekteret vejleder i dansk som andetsprog. 

    Du lærer konkret at: 

    • ​Forstå, afgrænse og udfylde din vejlederrolle, så du kan vejlede kolleger og ledelse omkring undervisning i dansk som andetsprog og sprogstimulering. 
    • Benytte relevante vejledningsmetoder i dit samarbejde med andre fagpersoner.
    • Identificere og forklare faglige problemstillinger om dansk som andetsprog og pege på andetsprogspædagogiske løsninger. 

    Gevinsten for din arbejdsplads 
    ​For din arbejdsplads betyder det, at du vender tilbage med nye kompetencer, der kan styrke skolens samlede indsats for flersprogede elever. Du vil kunne bidrage til at forbedre dine kollegers viden om dansk som andetsprog, så I kan understøtte og inddrage elevernes sproglige færdigheder og dermed forbedre deres samlede skolegang og trivsel. ​

  • På forløbet arbejder du særligt med, hvordan du afgrænser og udfylder din vejlederrolle.  ​

    Du arbejder bl.a. med: 

    • ​​Din rolle, dine opgaver og dit ansvar som vejleder. I den forbindelse har vi fokus på grundkontrakter og ansvarsområder, og du vil have mulighed for at udforme eller genbesøge din grundkontrakt eller funktionsbeskrivelse. 
    • Forskellige vejledningsmetoder og -redskaber – herunder co-teaching. Hvordan kan du bruge co-teaching som et vejledningsredskab? Og hvad betyder det for dig, at du skal vejlede kolleger, der er eksperter i eget fagområde​. 
    • Observation af undervisning og elevdeltagelse som baggrund for vejledning. Hvad skal du kigge efter? Og hvordan bruger du observationer som udgangspunkt for vejledning? 
    • Vejlederpositioner: Hvilke positioner får du tildelt? Og hvilke positioner ønsker du at indtage?  
    • Vejledningens fire K’er: Kontakt, kontrakt, kontekst og kontrol.  
    • Magt, legalitet og legitimitet som vejleder: Hvad betyder det for dig som dansk som andetsprogsvejleder? ​

    Inspiration til andre forløb eller en hel uddannelse
    Du kan tage ”Dansk som andetsprogsvejledning​” som et enkeltstående forløb eller som del af en hel pædagogisk diplomuddannelse. 

    Hvis du fx gerne vil uddanne dig til​ dansk som andetsprogsvejleder, kan du tage forløbet som en del af din uddannelse sammen med ”Andetsprogspædagogik​” og ”Intersprogsanalyse og sproglig evaluering​”. 

    ​Læs mere om diplomuddannelsen inden for dansk som andetsprog her​​.​​

  • Forløbet er målrettet dig, der skal vejlede i dansk som andetsprog i dagtilbud, grundskole eller ungdomsuddannelser. 

    Du er måske formelt udnævnt som vejleder eller har en uformel vejledningsposition, og du ønsker viden og redskaber til at varetage din vejledningsfunktion.  

    Inden du tager forløbet ”Dansk som andetsprogsvejledning”, anbefaler vi, at du har taget forløbene ”Andetsprogspædagogik​” og evt. også ”Intersprogsanalyse og sproglig evaluering” eller har anden formel kompetence inden for dansk som andetsprog.  ​

    Tilskud og økonomisk støtte
    I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.  

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​​​

  • Undervisningen veksler mellem oplæg, holddiskussion, cases, refleksion og gruppearbejde.  

    Undervisningen er tilrettelagt med 6 fysiske undervisningsgange og en selvstudiedag med program. Mellem undervisningsgangene skal du afsætte tid til at løse opgaver, som relaterer sig til dit eget arbejde.  ​

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • ​Erhvervsakademiuddannelse​
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse​
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​​​

Kontakt

480x480-Cecilie-Burgdorf-(cebu)-09-22.jpg

Administrativ kontakt

lint480x480.jpg

Faglig kontakt