Andetsprogspædagogik

Arbejder du med flersprogede elever? Og vil du gerne vide mere om, hvordan du bedst understøtter deres læring? Så er forløbet her for dig. Du får nyeste viden om andetsprogspædagogik og -didaktik. Og du bliver i stand til at tilrettelægge en undervisning, der giver flersprogede elever de bedste deltagelses- og læringsmuligheder.

Sted

Aarhus

Pris

14000 kr.

Dato

20.08.2025 - 19.12.2025

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • For elever med dansk som andetsprog kan det være vanskeligt at deltage i undervisningen på lige fod med andre elever, som har dansk som deres modersmål. Det kan betyde, at de fagligt bliver hægtet af og socialt står lidt uden for fællesskabet.

    Som underviser, lærer eller pædagog kan du være med til at understøtte elevernes sproglige og kommunikative udvikling – og på den måde sikre, at eleverne har de bedst muligt forudsætninger for at begå sig fagligt og socialt. 

    Det kræver, at du forstår årsagerne til de flersprogede elevers udfordringer og ved, hvordan du pædagogisk og didaktik kan imødekomme dem. På forløbet her får du de kompetencer, du har brug for.  

    Du lærer konkret at: 

    • ​​Planlægge, gennemføre og evaluere læringsaktiviteter med udgangspunkt i nyeste viden om andetsprogsdidaktiske og -pædagogiske tilgange og metoder. 
    • Varetage sprogstimulering og/eller sprogudviklende undervisning i andetsprogspædagogiske sammenhænge. 
    • Understøtte udviklingen af kommunikative færdigheder hos flersprogede elever. 
    • Se og inddrage de flersprogede elevers fulde sproglige repertoire og ressourcer i planlægning og gennemførelse af læringsaktiviteter. 
    • Varetage dansk som andetsprog som et selvstændigt fagområde og som en integreret del af emner og fag. 

    Gevinsten for din arbejdsplads
    Når du har gennemført forløbet, har du et skærpet blik for flersprogede elevers sproglige udfordringer og ressourcer. Du ved også, hvordan du pædagogisk og didaktisk kan understøtte dem gennem relevante sprogstimulerende og sprogudviklende indsatser. Det giver både dig og din arbejdsplads det bedst mulige udgangspunkt for at tilbyde en andetsprogsundervisning, som ikke bare løfter elevernes danskkundskaber, men også styrker elevernes læring og trivsel. ​

  • Forløbet giver dig indsigt i andetsprogspædagogiske tilgange og aspekter, som du kan bruge i din egen undervisning.

    Du arbejder med: 

    • ​​Nyeste viden inden for andetsprogsdidaktik og -pædagogik 
    • Ordforrådstilegnelse: Hvad er et godt ordforråd, og hvordan strækker vi elevernes sprog? 
    • Translanguaging og learnernes fulde sproglige repertoire: Hvordan kan vi bruge elevernes flere sprog som en ressource? 
    • Kommunikative kompetencer: Hvordan stilladserer vi elevernes lytteforståelse, læseforståelse, skrivning og samtale? 
    • Sprogbaseret undervisning og sprogbaseret aktivitet​. 

    Inspiration til andre forløb eller en hel uddannelse
    Du kan tage ”Andetsprogspædagogik” som et enkeltstående forløb eller som del af en hel pædagogisk diplomuddannelse. 

    Hvis du fx gerne vil uddanne dig til​ dansk som andetsprogsvejleder, kan du tage forløbet som en del af din uddannelse sammen med ”Intersprogsanalyse og sproglig evaluering​”. 

    ​Læs mere om diplomuddannelsen inden for dansk som andetsprog her​​.​

  • Forløbet er primært for dig, der underviser børn, unge eller voksne med dansk som andetsprog – og har brug for ny inspiration til, hvordan du tilrettelægger din undervisning, så den bliver sprogudviklende og sprogstimulerende.  ​

    Du er fx lærer på en skole, ungdomsuddannelse, voksenuddannelse eller underviser på et sprogcenter. 

    Forløbet er også relevant for dig, der på anden måde beskæftiger dig med sprogstimulering fx som pædagog i en børnehave.  ​​​​​

    Tilskud og økonomisk støtte
    I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.  

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​​

  • Undervisningen veksler mellem oplæg, holddiskussion, refleksion, praktiske øvelser og gruppearbejde.  

    Undervejs bliver du præsenteret for forskellige aktiviteter, som du kan tage med hjem og bruge i din egen undervisning. Fokus er på aktiviteter, hvor eleverne er aktive og bruger sproget for at lære sproget – dvs. det kommunikative, aktiverende og sprogudviklende. 

    Undervisningen er tilrettelagt med 6 fremmødegange og en selvstudiedag med program. Mellem undervisningsgangene skal du afsætte tid til at løse opgaver, som relaterer sig til dit eget arbejde. ​

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • ​Erhvervsakademiuddannelse​
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​​

Kontakt

480x480-Cecilie-Burgdorf-(cebu)-09-22.jpg

Administrativ kontakt

lint480x480.jpg

Faglig kontakt