Vejledning og organisatoriske læreprocesser

​Vil du gerne styrke skolens samlede læringskultur? Og vil du gøre det ved at påtage dig rollen som læringsvejleder? Så skal du tage forløbet her. Du får værktøjer til at styrke samarbejdet, fremme videndeling og skabe udvikling på tværs af teams – til gavn for både elever, lærere og skolen. 

Sted

Aarhus

Pris

14000 kr.

Dato

12.01.2026 - 04.06.2026

Ansøgningsfrist

14.11.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • Skolens rolle er under konstant udvikling, og behovet for stærke læringsfællesskaber er større end nogensinde.

    En stærk læringskultur i skolen kommer dog ikke af sig selv. Den forudsætter, at læring og udvikling ikke kun sker i klasselokalet men også mellem kolleger, på tværs af faglige teams og i skolen som helhed.

    Med forløbet her bliver du rustet til at styrke det pædagogiske samarbejde på skolen og skabe en kultur, hvor vidensdeling og læring går hånd i hånd – til gavn for både elever og skolens personale.

    Undervejs arbejder du særligt med, hvordan du som læringsvejleder eller ressourceperson kan understøtte skoleudviklingsinitiativer i samarbejde med skoleledelsen.

    Du lærer konkret at: 

    • ​Planlægge og gennemføre vejledningsforløb, der understøtter kollegial læring og udvikling. 
    • Bruge relevante teorier og metoder til at facilitere organisatoriske læreprocesser. 
    • Indgå i samarbejde med skoleledelse, ressourcepersoner og øvrigt personale om at udvælge indsatsområder og drive pædagogiske udviklingsopgaver i skolen. 
    • Evaluere og tilpasse din vejlederrolle til forskellige pædagogiske og organisatoriske kontekster 

    Gevinsten for skolen
    Når du har gennemført forløbet, har du en øget forståelse for, hvordan du udfylder din rolle som læringsvejleder eller ressourceperson i skolen. Du er i stand til at se, hvor det giver bedst mening at sætte ind med en forandringsproces og du ved, hvordan du får dine kolleger med ombord.​

  • På forløbet beskæftiger du dig med udvalgte teorier og metoder til kollegial vejledning, pædagogisk udvikling og forandringsledelse. 

    Du arbejder med:

    • Vejledningsforståelser og vejledningsteori
    • Udvikling af undersøgelsestiltag i forhold til organisationskultur og udviklingsopgaver
    • Ressourcepersoners funktion i den pædagogiske praksis og i skolens PLC
    • Teorier, metoder og principper i relation til udviklings- og forandringsprojekter i organisationer

    Inspiration til andre forløb eller en hel uddannelse
    Du kan tage ”Vejledning og org​anisatoriske læreprocesser ” som et enkeltstående forløb for at kvalificere din viden og dit arbejde.  

    Du kan også tage det som en del af din uddannelse til læringsvejleder i skolen. Læs mere om læringsvejlederuddannelsen her. ​​

  • ​Forløbet er særligt relevant for dig, der arbejder, eller gerne vil arbejde som læringsvejleder, ressourceperson, faglig vejleder eller koordinator i skolens pædagogiske læringscenter (PLC). 

    Derudover er forløbet også relevant, hvis du er underviser, formidler, konsulent eller leder på en skole, institution eller i en virksomhed, som har brug for professionelle kompetencer inden for pædagogisk og organisatorisk udvikling samt vejledning. 

  • ​​Undervisningen veksler mellem oplæg, holddiskussion, refleksion, øvelser, projekt- og gruppearbejde. 

    Vi lægger vægt på, at du skal kunne anvende det, du lærer, direkte i dit arbejde. Du får derfor mulighed for aktivt at inddrage eksempler fra din egen hverdag i undervisningen, og du kommer til at arbejde med at afprøve din nye viden og dine kompetencer i dit eget arbejde.

    Eksamensform
    Skriftlig eksamen, hvor du behandler den praktiske problemstilling, som du har valgt at arbejde med.  

    Tilskud og økonomisk støtte
    I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.  

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om ​​​​​dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:​

    • ​Erhvervsakademiuddannelse​
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​​​

Kontakt

480x480-Cecilie-Burgdorf-(cebu)-09-22.jpg

Administrativ kontakt

ankp480x480.jpg

Faglig kontakt