PUP Modul 3 - Hjernen og kroppen

Lær om forskellige special-og neuropædagogiske tilgange til de hverdagssituationer dit plejebarn og du som plejeforælder indgår i. Du får en introduktion til udviklings og adfærdsforstyrrelser ex. adhd, autisme/aspergers syndrom og problemskabende adfærd som adfærdsforstyrrelser. Du kommer til at arbejde med kroppen som indgang til barnet gennem sanserne og motorikken. Desuden bliver du opdateret på én af de nyeste socialpædagogiske tilgange Low Arousal, og hvordan du kan bruge den sammen med dit plejebarn i jeres familie.

Fakta

  • Uddannelsestype
    AMU

Om kurset

  • Mennesker med udviklings- og adfærdsforstyrrelser
    Når du har deltaget i kurset kan du:

    • Med afsæt i kendskab til det enkelte barn, den unge eller voksne med udviklings- og adfærdsforstyrrelser, yde støtte til en trivselsfremmende social- og specialpædagogisk bistand.
    • Anvende øget viden om adfærd og reaktionsmønstre ved de hyppigst forekommende udviklingsforstyrrelser såsom autisme med støttebehov, ADHD, OCD og Tourettes syndrom samt om relaterede trivselsproblemer så som adfærdsforstyrrelser.
    • Indgå i en afstemt relation og samarbejde med den enkelte person med adfærds- eller udviklingsforstyrrelser og relaterede trivselsvanskeligheder, se bag om denne adfærd og tilpasse krav og forventninger til den enkelte persons forudsætninger med afsæt i dennes ressourcer. I forlængelse heraf kan du iværksætte indsatser, der støtter, skærmer og fremmer den enkelte person med autisme og/eller ADHD, i forhold til trivsel i sociale sammenhænge.
    • Indgå i respektfuldt samarbejde med pårørende omkring den enkelte person med udviklings- og adfærdsforstyrrelser og udveksle relevante iagttagelser.
    • Kollegialt dele iagttagelser relevant for den enkelte person med udviklings- og adfærdsforstyrrelser i det daglige arbejde samt ved visitation og bevillinger

    Børns motorik, sansning og bevægelse 1

    • Deltageren kan forstå betydningen af børns udvikling af krop, sanser og bevægelse for at fremme barnets dannelse, trivsel og udvikling i børnefællesskaber.
    • Deltageren kan anvende viden om børns sansemotoriske udvikling til at understøtte hele barnets udvikling og trivsel.
    • Deltageren kan iværksætte initierede bevægeaktiviteter, der tager udgangspunkt i børnegruppens aktuelle udviklingsniveau, motoriske kompetencer og bevægeglæde

    Neuropædagogik som redskab i pædagogisk arbejde

    • Deltageren kan anvende en neuropædagogisk tilgang som et redskab i det pædagogiske arbejde med børn, unge og voksne.
    • Med udgangspunkt i et grundlæggende indblik i hjernens funktioner, udvikling, og sanseintegration kan deltageren observere barnet/den unge/den voksne samt inddrage denne viden og observationer i tilrettelæggelsen af det pædagogiske arbejde.
    • I det arbejde kan deltageren tage afsæt i den enkeltes behov, forudsætninger og udviklingsmuligheder samt reflektere over betydningen af egen adfærd i samspillet med barnet/den unge/den voksne.
    • Desuden kan deltageren videregive relevante observationer til kolleger, pårørende og andre professionelle omkring barnet/den unge/den voksne.

    Arbejdet med lavaffektive metoder - Low arousal

    • Deltageren kan, med afsæt i en forståelse for konfliktminimering, ikke-konfrontation og forebyggende indsats med fokus på metoden Low Arousal, skabe afstemte relationer til borgere med kognitive funktionsnedsættelser og problemskabende adfærd, og herigennem skabe en trivselsfremmende indsats, der minimerer problemskabende adfærd og magtanvendelser i det pædagogiske arbejde.  
    • Deltageren har forståelse for de grundlæggende principper i Low Arousal, og kan forstå problemskabende adfærd som en mestringsstrategi for borgeren, og tilpasse eventuelle krav i forhold hertil.  
    • Deltageren kan, på baggrund af viden om affektregulering og selvkontrol, identificere, forebygge og håndtere for høj eller for lav arousal og tilpasse egen adfærd, samt pædagogiske og fysiske rammer til gavn for borgerens trivsel.  
    • Deltageren har viden om stress, og kan på baggrund af iagttagelser udarbejde enkle stress-analyser, samt vurdere borgerens samlede stress-belastning i en given situation, og justere den pædagogiske indsats og forventninger på denne baggrund.
    • Deltageren har forståelse for eget og kollegers ansvar i konflikter, og kan reflektere over egen og kollegers rolle i borgerens liv. Deltageren kan på baggrund heraf indgå i faglig sparring med kolleger med sigte på at minimere konflikter.

    Neuropædagogisk indsats i pædagogisk arbejde

    • Deltagerne kan udvælge og anvende metoder, der fremmer udvikling og trivsel hos barnet/den unge eller den voksne, på baggrund af forståelse for borgerens behov for neuropædagogiske indsatser, i det pædagogiske arbejde.
    • Deltagerne kan forholde sig og medvirke til udvikling af trivselsfremmende miljøer, der med afsæt i neuropædagogisk viden og en grundlæggende forståelse af hjernens funktioner, udvikling, og sanseintegration, tilgodeser menneskets læringspotentiale og udvikling.
    • Deltagerne kan, med afsæt fra et neuropædagogisk perspektiv, reflektere over og analysere egen rolle i det relationelle samspil, så trivslen fremmes mellem barnet/den unge eller den voksne.

    Prøve
    Hvert fag afsluttes med en prøve den sidste dag, prøven skal bestås for at få et AMU bevis for faget.

    Pris
    Det er gratis at deltage hvis du er i AMU-målgruppen. Det er du, hvis du er ufaglært eller har det, der svarer til en erhvervsuddannelse. Har du en videregående uddannelse, er der en deltagerbetaling på:

    Mennesker med udviklings- og adfærdsforstyrrelser kr. 2.202,25​ ​
    Børns motorik, sansning og bevægelse 1 kr. 2.202,25
    Neuropædagogik som redskab i pædagogisk arbejde kr. 2.202,25​
    Arbejdet med lavaffektive metoder - Low arousal kr. 1.551​,50​
    Neuropædagogisk indsats i pædagogisk arbejde kr. 2.202,25

    2024 priser ​

    Er du ledig, så kontakt den studieadministrative partner.
  • Mennesker med udviklings- og adfærdsforstyrrelser
    AMU fagkode: 47981
    Varighed: 3 dage (22,2 timer fordelt på 5 dage)

    Uddannelsen giver dig viden om adfærd og reaktionsmønstre ved de hyppigst forekommende udviklingsforstyrrelser såsom autisme med støttebehov (svarende til aspergers syndrom) og ADHD samt om relaterede adfærds- og trivselsproblemer.

    Børns motorik, sansning og bevægelse 1
    AMU fagkode: 48734
    Varighed: 3 dage (22,2 timer fordelt på 5 dage)

    Efter endt uddannelse vil du have viden om børns sansemotoriske udvikling, og hvilken betydning den har for deres trivsel og udvikling generelt. Kurset vil give dig kendskab til, hvordan du kan være med til at fremme og understøtte børns sansemotoriske udvikling gennem iværksatte aktiviteter i et inkluderende læringsmiljø, der er tilpasset så alle børn har deltagelsesmulighed.

    Du lærer hvordan du planlægger, gennemfører og evaluerer på bevægeaktiviteter, så de er med til at give børn alsidige muligheder for at gøre brug af og lære gennem krop og sanser.

    Neuropædagogik som redskab i pædagogisk arbejde
    AMU fagkode: 44859
    Varighed: 3 dage (22,2 timer fordelt over 4 dage)

    Efter uddannelsen kan du anvende en neuropædagogisk tilgang som et redskab i det pædagogiske arbejde med børn, unge og voksne.

    Uddannelsen giver dig indblik i hjernens funktioner og sanseintegration.

    Du lærer at tage afsæt i den enkeltes behov, forudsætninger og udviklingsmuligheder i tilrettelæggelsen af det pædagogiske arbejde samt at reflektere over betydningen af din egen adfærd i samspillet.

    Arbejdet med lavaffektive metoder - Low arousal
    AMU fagkode: 48390
    Varighed: 2 dage (14,8 timer fordelt på 3 dage)

    Efter uddannelsen kan du med viden om lavaffektive metoder tilrettelægge og gennemføre en trivselsfremmende indsats i samarbejde med borgeren.
    Du lærer at kommunikere, identificere og forebygge i forhold til borgerens stress-belastning og heraf minimere konflikter med afsæt i lavaffektive metoder, der tager højde for at borgerens problemskabende adfærd er en form for mestringsstrategi.

    Neuropædagogisk indsats i pædagogisk arbejde
    AMU fagkode: 48563
    Varighed: 3 dage (22,2 timer fordelt på 4 dage)

    Efter endt uddannelse kan du udvælge og anvende neuropædagogiske metoder, der fremmer den bedst mulige udvikling og trivsel hos barnet, den unge og den voksne. Du får en viden om hvordan du kan være medskaber af trivselsfremmende miljøer, der fremmer udvikling og læringen ud fra en neuropædagogisk tankegang. Du kan reflektere og analysere din egen rolles betydning i forhold til barnet, den unge og voksne. Det er en fordel, at du har gennemført arbejdsmarkedsuddannelsen "Neuropædagogik, som redskab i pædagogisk arbejde" eller besidder tilsvarende kvalifikationer.

    PUP er Professionshøjskolernes Uddannelse til Plejefamilier.
    PUP er den toårige deltidsuddannelse til plejefamilier. PUP er sammensat af pædagogiske AMU-kurser.
    PUP-uddannelsen er opstået gennem i et samarbejde mellem UC SYD, VIA UC og Plejefamiliernes Landsforening, PLF.

  • Uddannelsesforløbet er for dig som enten er faglært og ufaglært medarbejder, der arbejder inden for det socialpsykiatriske område og voksenhandicapområdet.  Det kan eksempelvis være pædagogmedhjælpere, værkstedsassistenter og pædagogiske assistenter.

    Forløbet er også rettet mod det specialpædagogiske område i forhold til børn og unge med udviklingsforstyrrelser og/eller problemskabende adfærd, hvor målgruppen er familieplejere.

  • ​Der afholdes en prøve til hvert fag på fagets sidste dag. 

    Prøven skal bestås for at få et bevis.

Kontakt

480x480 TinaBertelsen(tibe).jpg

Administrativ kontakt

emc480x4802019.jpg

Faglig kontakt