
Mette Juulsgaard Langhoff er ansat som økonomikonsulent på Børn og Unge-området i Struer kommune. Her arbejder hun bl.a. med økonomistyring og budgetopfølgning - og fungerer samtidig som økonomisk sparringspartner for ledelsen og administrative kolleger.
Savnede viden om den offentlige sektor
Da Mette i 2015 skiftede fra en stilling som controller i en privat virksomhed til en stilling som økonomikonsulent i det kommunale, opdagede hun hurtigt, at hun savnede viden om den offentlige sektor.
”Der er forskel på, hvordan du arbejder med økonomi i den private og offentlige sektor – og for at jeg følte, at jeg slog rigtig til i mit job, manglede jeg en grundlæggende indsigt i den offentlige administration, og hvad det vil sige at være ansat i en politisk styret organisation”.
”Jeg ville gerne have et længerevarende uddannelsesforløb fremfor forskellige endagskurser, fordi jeg på den måde også ville være bedre stillet fremadrettet”.
Fuld opbakning fra arbejdspladsen
Mette tog sit ønske med til sin daværende leder i forbindelse med en udviklingssamtale – og her fik hun fuld opbakning. Det var nemlig Mettes leder, der pegede hende i retningen af diplomuddannelsen i offentlig forvaltning og administration.
Da Mette ikke formelt opfyldte adgangskravene til uddannelsen, blev hun optaget på baggrund af sin erhvervserfaring fra tidligere job gennem en realkompetencevurdering.
”I løbet af uddannelsen skiftede jeg fra Holstebro kommune til Struer kommune – og begge steder har virkelig givet mig rigtig gode vilkår til at gennemføre uddannelsen. De har betalt for modulerne med støtte fra kompetencefonden og har givet mig fri til både undervisningen og til at skrive opgaverne undervejs”.
”Men det har også været en god investering for arbejdspladsen, for jeg er både blevet mere kompetent og en mere glad medarbejder”.
Nye perspektiver og større forståelse
For Mette var målet med uddannelsen, at hun gerne ville have en dybere indsigt i den offentlige sektor og samtidig bygge oven på sin faglighed, så hun kunne føle sig endnu mere sikker i sin rolle som økonomikonsulent. Og det ønske har hun til fulde fået opfyldt.
”Det har været både spændende og lærerigt at tage diplomuddannelsen i offentlig forvaltning og administration. Jeg har først og fremmest fået en større viden om, hvorfor vi gør, som vi gør i forvaltningen, og samtidig en større forståelse for de udfordringer, vi nogle gange møder, når vi står over for forandringer”.
”Det har alt sammen været med til at give mig et nyt perspektiv på den måde, jeg løser mine opgaver på – og så har det også styrket mig i min rolle som sparringspartner for min leder. Jeg har flere nuancer at trække på og kan byde ind med meget mere nu. Og som en ekstra bonus, så har hele forløbet givet mig et kæmpe energiboost, fordi jeg føler, at jeg har rykket mig faglig og personligt”.
Analyse- og metodefag er godt sted at starte
Inden Mette startede på diplomuddannelsen, havde hun ikke gjort sig mange overvejelser om, hvilken rækkefølge hun skulle tage de forskellige moduler. Hun endte dog med at følge anbefalingen fra VIA og startede med det obligatoriske modul: Samfundsvidenskabelig analyse og metode – og det er hun glad for.
”Det var en perfekt måde at komme i gang – særligt hvis du som mig ikke har erfaring med den akademiske tilgang til at undersøge problemstillinger i det offentlige. På modulet bliver du præsenteret for en masse grundlæggende teorier og metoder, som du kommer til at bruge i dine skriftlige opgaver gennem hele uddannelsen”.
”Generelt synes jeg, at alle de obligatoriske fag er utroligt relevante for alle, der arbejder i den offentlige administration. Der er så meget viden at hente om, hvorfor vi fx skal sikre data og journalisere på den måde, vi skal – og det er en viden, som ellers nemt forsvinder i hverdagen, hvis den skal genfortælles af andre”.
Valgfag har givet bredere faglighed
Da Mette skulle vælge valgfag, var hun bevist om, at hun gerne ville udvide sin horisont mest muligt – og derfor valgte hun fagene: Organisationspsykologi, udvikling og omstilling og Projektledelse.
”Valgfaget i organisationspsykologi har givet mig en langt større forståelse for de udfordringer, min leder står med fx i forbindelse med nye reformer eller andre forandringer. Den viden har gjort mig mere konstruktiv som medarbejder – og gjort mig bedre i stand til at spille ind med konkrete løsningsforslag”.
”Og med valgfaget i projektledelse har jeg fået en række værktøjer og måder at gribe opgaver an på, som jeg kan tage frem, når jeg står over for lidt større opgaver. Det giver mig en tryghed at kunne trække de kompetencer frem, når det er relevant – også selvom jeg ikke skal gennemføre store projekter hver dag”.
Netværk er ekstra gevinst
På uddannelsen har Mette mødt mange andre offentlig ansatte, som hun har vendt opgaver og konkrete udfordringer med. Det har været en stor hjælp under selve uddannelsesforløbet, men det er også kontakter, hun vil række ud til i fremtiden.
”Hvis jeg sidder med en opgave, som jeg synes, er svær eller bare gerne vil have input til, så er det virkelig skønt, at jeg nu har et netværk, jeg kan trække på. De sidder jo med mange af de samme opgaver som mig, og derfor kan de let give værdifuld sparring. Det er en ekstra gevinst, jeg har fået med fra uddannelsen”.
Lad dig inspirere af Mettes uddannelsesforløb
Mette startede på det første modul i foråret 2018 og afleverede sit afgangsprojekt i foråret 2022. Uddannelsesforløbet gennem de fire år ser sådan ud:
