Metoder og analyse i offentlig opgaveløsning

Vil du styrke din rolle som administrativ medarbejder? Og vil du gerne være bedre til at forstå og håndtere svære problemstillinger i dit arbejde? Så er forløbet her for dig. Du bliver i stand til at undersøge konkrete udfordringer i din organisation og byde ind med kvalificerede løsninger på baggrund af data. 

Sted

Aarhus

Pris

11000 kr.

Dato

01.09.2025 - 05.01.2026

Ansøgningsfrist

15.06.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • ​Som administrativ medarbejder skal du ofte agere i komplekse problemstillinger. Det kan være i forhold til de administrative arbejdsgange, samarbejdet i organisationen eller arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.

    Din rolle er vigtig og central, fordi du både skal forstå kompleksiteten og byde ind med løsninger. Og det kræver fx, at du kan forholde dig kritisk til eksisterende data og undersøgelser – men også, at du selv kan designe undersøgelser og indhente data.

    Og selvom det i en hverdag med højt tempo kan være svært at få tid til at arbejde systematisk med data, vil det være en god investering for både dig og din organisation.

    På forløbet lærer du at:

    • ​​Få øje på og indkredse komplekse problemstillinger, som påvirker dine opgaver. 
    • Opsøge og forholde dig reflekteret til eksisterende data.
    • Designe og gennemføre undersøgelser, som giver dig basis for at finde nye løsninger på konkrete problemstillinger i din organisation.
    • Blive endnu mere bevidst om din rolle som administrativ medarbejder, så du proaktivt kan byde ind med løsninger på komplekse problemstillinger fx i forhold til de administrative arbejdsgange, samarbejdet i organisationen eller arbejdsmiljøet på arbejdspladsen. 

    Gevinsten for din arbejdsplads
    Når du er færdig med forløbet, vender du retur til din arbejdsplads med et nyt og frisk blik på data, og på hvordan I konkret kan bruge data til at forbedre arbejdsgange og processer hos jer. Det er ikke kun en fordel for dig som administrativ medarbejder men for hele organisationen. Med dine nye indsigter har I et solidt grundlag for at finde frem til mere gennemarbejdede og kvalificerede løsninger. Og samtidig har I de bedste forudsætninger for at kunne tackle problemstillingerne, før de går i hårdknude.  ​​

  • På forløbet arbejder du med et konkret og praktisk problem fra dit arbejde. Det kan fx være en problemstilling omkring samarbejdet mellem faggrupper, kommunikationen med borgerne, koordineringen af opgaver, mailkulturen, trivslen i din afdeling, servicering af andre afdelinger eller noget helt syvende.

    Det vigtige er, at du sætter fokus på et emne som vækker undren i det daglige, og som du er motiveret for at undersøge nærmere og komme med løsninger på. 

    Du får indsigt i og arbejder med:

    • Forskellige videnskabsteorier
    • Kvantitative metoder– fx spørgeskemaundersøgelse og statistik
    • Kvalitative metoder – fx interview, observation, dokumenter og praksisforskning
    • Analyse af data eksempelvis vha. udvalgt fagteori
  • Forløbet er for dig, der allerede arbejder med - eller har lyst til at arbejde med - offentlig forvaltning og administration i fx en kommune, region, statslig eller anden organisation. Du er måske faglig sagsbehandler, økonomimedarbejder, udviklingskonsulent, ledelses- eller direktionssekretær eller har en anden administrativ funktion inden for fx HR eller personaleadministration.

  • Videnskabsteori kan være vanskeligt stof at forstå og anvende. Men underviserne på forløbet har stor erfaring og gør alt, hvad de kan for at formidle i et lettilgængeligt og anvendelsesorienteret sprog.

    Vores ambition er at vise dig, at videnskabsteori kan være både spændende og relevant, fordi den er et redskab, du kan bruge til at forstå og kritisk reflektere over problemstillinger på din arbejdsplads.

    I undervisningen veksler vi mellem oplæg fra underviseren, øvelser i studiegrupper og undersøgelser på egen hånd på din arbejdsplads. Eksempelvis kommer du i løbet af modulet konkret til at planlægge og gennemføre både en spørgeskemaundersøgelse og en interviewundersøgelse.

    På den måde er du med til at sætte nogle nye processer i gang i din egen organisation – og det betyder, at det ikke kun er dig, der får stort udbytte af undervisningen men hele organisationen.

    Forløbet består typisk af: 

    • ​12-20 studerende 
    • 6 undervisningsgange med fysisk fremmøde 
    • 2 skemalagte studie- og vejledningsdage 
    • Mulighed for løbende vejledning omkring din konkrete problemstilling 
    • Øvelser og dialog i studiegrupper
    • Afsluttende eksamen ​

    Eksamen
    Mundtlig eksamen med udgangspunkt i et skriftligt oplæg, hvor du behandler den praktiske problemstilling, som du har valgt at arbejde med på forløbet.  ​

    Tilskud og økonomisk støtte
    I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.  

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse: 

    • ​Erhvervsakademiuddannelse
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser 

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​

Kontakt

sukr480x4802019.jpg

Administrativ kontakt