
Rikke skiftede spor i en alder af 43 år
Med mange års praktisk erfaring fra at arbejde med børnepasning, som tandklinikassistent og SOSU-hjælper, stoppede Rikke for et par år siden op, og overvejede sin fremtid.
”Jeg havde lyst til at finde en uddannelse, hvor jeg kunne arbejde med klima, miljø og bæredygtighed. Og samtidig finde noget, der ikke var fysisk nedslidende, men noget jeg faktisk vil kunne holde til at lave, indtil jeg en dag skal på pension”, siger Rikke, som derfor begyndte jagten på sin kommende uddannelse.
Rikke er 43 år, enlig mor til tre teenage-børn og bor i en mindre by udenfor Herning. ”Mine børn er nu så store, at jeg har mere tid til mig selv, og det skulle ligesom være nu, hvis jeg skulle skifte spor og starte på en ny uddannelse.” siger Rikke, som startede med at søge efter uddannelse på internettet, og søgte bredt på uddannelser med fokus på klima, miljø og bæredygtighed. "Jeg vidste, at jeg gerne ville gøre en forskel med min uddannelse, og komme til at arbejde med nogle af de store udfordringer, vi står overfor med klimaet. Og her stødte jeg hurtigt på uddannelsen til klimaingeniør på VIA i Horsens."
Jeg vil gøre en forskel med min uddannelse, og arbejde med nogle af de store udfordringer, vi står overfor med klimaet. Rikke Johnsen, studerende - klimaingeniør
Rikke tog beslutningen om at ville starte på uddannelsen til klimaingeniør efter at have besøgt uddannelsen til åbent hus og have talt med både en studievejleder og en studerende, der som hende selv, havde valgt at skifte retning. "Jeg var i tvivl, om jeg har klog nok, og om jeg passede ind på uddannelsen. Men det at kunne tale med en anden studerende, som havde stået over for mange af de samme overvejelser, og som var lykkedes med at skifte spor og starte på uddannelsen, gav mig det sidste skub." siger Rikke, som dog skulle igennem et år med en række HF-enkeltfag ved siden af sit fuldtidsjob, for at hun havde kvalifikationerne til at søge ind på uddannelsen gennem kvote 2.
En bred uddannelse, hvor vi hjælper hinanden
Det var en stor omvæltning for Rikke at skulle tilbage på skolebænken efter mange år på arbejdsmarkedet. Men i dag læser Rikke på 2. semester og er glad for at læse på uddannelsen, hvor hun fremhæver de små hold som en klar fordel; "Det at vi går på mindre hold gør, at vi kender hinanden og underviserne godt, og det giver et trygt miljø, hvor ingen er bange for at stille de dumme spørgsmål". Desuden fremhæver Rikke, at det er en styrke, at de studerende på uddannelsen kommer med meget forskellig erfaring; "Jeg kommer personligt med en erfaring i at samarbejde med mennesker og indgå i tværfaglige relationer, mens andre på uddannelsen er stærke i de mere teoretiske emner inden for projektskrivning og lignende. Det gør, at vi på uddannelsen alle har noget at byde ind med, og i samarbejde kan løfte niveauet, hvilket er fedt."
Rikkes livserfaring kan hun også bruge aktivt på studiet. "Jeg har jo en helt lavpraktisk erfaring fra livet som husejer. Jeg har fået separeret kloakken, hvor jeg bor, har etableret et regnvandsbassin i haven og har selvfølgelig flere gange bøvlet med en tilstoppet kloak, som man jo gør, når man bor i hus. Det er erfaringer, der har været med til at give forståelse i undervisningen, hvilket gør det vedrørende og relevant, det, som vi arbejder med på uddannelsen," siger Rikke.
En praksisnær uddannelse, hvor reelle problemer løses
Rikke har netop afsluttet sit første semesterprojekt på uddannelsen, hvor hun har arbejdet med forsyning af et nyudstykket område, der skulle have varmeforsyning, rent drikkevand, afledning af spildevand mv. "Det er temaer, der vedrører os alle, og som er til at forstå. Og det at vi kan sparre med virksomheder, om de reelle udfordringer og løsninger gør det meget virkelighedsnært. Vi får allerede under uddannelsen mulighed for at mærke, hvad der venter os som færdiguddannede klimaingeniører." siger Rikke, som arbejdede med regnvandsdelen i projektet.
"Skybrudshændelser og grundvandet, der stiger, har stor indflydelse på projekter som dette. Jeg har lært en masse om blandt andet LAR (lokal afledning af regnvand) og naturbaserede løsninger, permeabel belægning og asfalt, grønne tage og grønne vægge. Der er meget vigtig læring i projekter som det, og fedt at lære det ud fra et virkeligt projekt." afslutter Rikke, som glæder sig til de projekter, der venter forude på uddannelsen.
Rikkes tre gode råd til dig, der overvejer at læse til klimaingeniør
- Spring ud i det! Hvis du vil arbejde med klima og bæredygtige løsninger, er klimaingeniør en fed uddannelse.
- Lad dig ikke skræmme, hvis du synes, det virker som en svær vej at gå. Vi hjælper hinanden på uddannelsen, og der er hjælp at få på VIA, så man kan få ekstra støtte, hvis behovet er der.
- Deltag i åbent hus eller bliv studerende for en dag og kom tættere på uddannelsen og dit uddannelsesvalg.