Fra shipping til sygeplejerske

Efter 18 år i shippingbranchen begyndte Flemming at overveje, om han skulle skifte sit kontorjob ud med noget radikalt andet. Valget faldt på VIA Sygeplejerskeuddannelsen, hvor han nu som 41-årig har knap halvandet år tilbage af studiet. Han betegner karriereskiftet som den helt rigtige beslutning. 

Sygeplejerskestuderende Flemming Tønning Jensen

 ”Da min 40 års fødselsdag nærmede sig, stillede jeg mig selv spørgsmålet; har jeg lyst til at blive ved med at lave kontorarbejde de næste 30 år, indtil jeg går på pension? Svaret var et klart nej, men hvad så? Det vidste jeg ikke,” fortæller Flemming Tønning Jensen.

Som ung gik han den lige vej fra HHX-student til trainee hos den japanske shippingvirksomhed ”K”-Line, som han forlod 18 år senere som Operations Manager. Herefter fulgte et par år i et speditionsfirma, indtil Flemming tog en stor beslutning. 

Jobgaranti er vigtigt

”Jeg satte mig ned og lavede en liste over mine kriterier for en ny karrierevej. Jeg ville gerne noget radikalt anderledes end kontor, så det skulle handle om mennesker. Det skulle være en bred uddannelse med adgang til mange forskellige interessante jobs. Og så skulle der være jobsikkerhed efter endt uddannelse,” forklarer Flemming.

Han landede på enten lærer eller sygeplejerske, men hældede mest til sygeplejerske. Det valg blev bakket op af hans veninde, der selv er sygeplejerske og dermed kender både faget og Flemmings personlighed godt. Hun vurderede, at det var et godt match, hvilket var med til at fjerne den sidste rest af tvivl hos Flemming.

Praktik i Akutmodtagelsen

Da han søgte ind på VIA Sygeplejerskeuddannelsen, havde han ingen erfaring med sundhedsvæsenet og forestillede sig, at han måske ville egne sig bedst til at arbejde i psykiatrien. Men det billede ændrede sig på andet semester, hvor han kom i praktik i Akutmodtagelsen på Regionshospitalet Randers.

”Jeg blev overrasket over, hvor godt jeg kan lide at arbejde i Akutmodtagelsen. Her kommer alle slags patienter ind, og jeg føler, at jeg kan bruge mange af mine kompetencer fra mit tidligere job. Fx at jeg er god til at prioritere opgaver og fastholde overblikket i en travl hverdag,” siger Flemming, der nu har studiejob på Akutmodtagelsen i Randers.

Bekymringer blev gjort til skamme

Inden han startede på sygeplejerskeuddannelsen som 39-årig, havde han naturligt en del tanker og overvejelser om, hvad det indebærer at begynde at studere igen midt i livet.

”Mine bekymringer handlede fx om; hvordan passer jeg ind, når jeg er så meget ældre end de andre? Kommer jeg til at føle mig uden for? Hvad med økonomien, når jeg skal på SU igen efter så mange år med en god løn? Det med økonomien fyldte især meget,” fortæller Flemming.

Men som det ofte sker, så blev bekymringerne aldrig rigtig til andet end tanker.

”Selv om jeg er alderspræsident i klassen, og helt bogstaveligt dobbelt så gammel som nogle af mine medstuderende, så føler jeg mig som en del af fællesskabet. Vi har altid noget at snakke om, for grundlæggende har vi et fælles mål, der handler om at blive gode sygeplejersker,” forklarer Flemming.

Tag springet, inden det er for sent

Det er meget bevidst, at han har valgt en professionsbacheloruddannelse. Dels fordi længden på 3,5 år er overskuelig. Og dels fordi kombinationen af teori og praktik tiltaler ham. Den økonomiske side af sagen klarer han med hjælp fra sin opsparing og studiejobbet på Regionshospitalet Randers.

Hans bedste råd til andre, der måske går rundt med tanker om at tage en ny uddannelse, er, at man skal lade være med at overtænke beslutningen. 

Personligt er det, der har overrasket mig mest ved skiftet, i hvor høj grad det var den rigtige beslutning for mig at begynde på sygeplejerskeuddannelsen,” fortæller Flemming.

 

3 gode råd fra Flemming til dig, der overvejer et karriereskift

  1. Lad være med at overtænke dit karriereskifte. Gør det, imens du har modet. Og inden det er for sent. Husk, at du har din gamle uddannelse at falde tilbage på, hvis det nye glipper.

  2. Involvér dig så meget som muligt med dine medstuderende. Deltag aktivt i studiegruppen, og tag ansvar for din egen sociale trivsel. 

  3. Brug din studiegruppe til sparring. Jeg syntes, det skriftlige var svært i begyndelsen, fordi det var 20 år siden, jeg havde skrevet en skoleopgave. Ræk ud. Det er ok at bede om hjælp.