
I en tid, hvor flere unge end nogensinde oplever psykiske udfordringer, viser den målrettede ungdomsuddannelse HF Fundamentet sig at være et tilbud, hvor sårbare unge trives og udvikler sig, og hvor gennemførselsraten næsten er på højde med det nationale gennemsnit for HF.
Dét dokumenterer en netop offentliggjort evalueringsrapport, som forskere fra VIA University College har udarbejdet efter at have fulgt HF Fundamentet og interviewet både elever, undervisere og mentorer i projektet over de seneste tre år.
Evalueringen viser, at HF Fundamentet gennem fleksible rammer, sociale fællesskaber og en helhedsorienteret tilgang giver unge med angst og øvrige psykiske udfordringer en reel mulighed for at lykkes i uddannelsessystemet.
Og netop dét at finde en vej til at få flere sårbare unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse og blive klar til videre uddannelse og job har været ambitionen med HF Fundamentet, der er skabt i et samarbejde mellem Foreningen Fundamentet og Aarhus HF & VUC. HF Fundamentet er udviklet med tæt på 8,4 millioner kroner i støtte fra Den A. P. Møllerske Støttefond.
Løfter fagligt, socialt og personligt
Konkret viser evalueringen, at de rummelige og inkluderende rammer på HF Fundamentet er nøglen til succes. På den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse er undervisningen kombineret med mentortilbud og med muligheder for at deltage online. Dén model giver eleverne styrken til at møde udfordringer – og overvinde dem.
Samtidig opnår eleverne ikke blot faglige kvalifikationer, men også sociale og personlige kompetencer, der styrker deres tro på egne evner og tillid til uddannelsessystemet.
”Jeg har lært at stole på, at man bliver grebet, når man har brug for hjælp. Det har gjort, at jeg har kunnet fastholde min deltagelse og opbygge større tro på uddannelsessystemet,” udtaler en af eleverne i evalueringen.
Underviserne på HF Fundamentet fremhæver også uddannelsens betydning: "Det største er at se unge, der tidligere har haft dårlige oplevelser med uddannelse, gennemføre forløbet med succes og få en eksamen, de kan være stolte af," siger en underviser i evalueringen.
En god investering
Adjunkt Line Asp Hansen fra VIA University College er ansvarlig for evalueringen af HF Fundamentet og den nye rapport, der sætter spot på de positive resultater og erfaringer, der er gjort siden uddannelsens start i 2021.
”Projektet har vist et stort potentiale for at styrke psykisk sårbare unges adgang til og gennemførsel af en ungdomsuddannelse. Ud over at hjælpe de unge igennem en uddannelse, viser elevernes udvikling undervejs i forløbet, at de får styrket deres kompetencer til fremover at begå sig på almene vilkår i både uddannelse og job. Der er derfor ingen tvivl om, at HF Fundamentet er en god investering både samfundsmæssigt og for den enkelte unge i målgruppen,” fastslår Line Asp Hansen.
Det samme viser beregninger fra Social- og Boligstyrelsen. Her fremgår det, at der opnås en budgetøkonomisk gevinst på knap 100.000 kroner pr. person over 10 år, selv om der er en merudgift under selve uddannelsen. Gevinsterne er tydeligst de første to år efter uddannelsen og stiger igen efter otte år.

Behov for politisk handling
Uddannelseschef på Aarhus HF & VUC, Rasmus Randris Pöckel, understreger, at der er brug for at styrke de økonomiske rammer, hvis HF Fundamentet skal fortsætte i sin nuværende form.
”HF Fundamentet er en klar succes for psykisk sårbare unge. Men der er økonomiske udfordringer, fordi den eksisterende finansieringsmodel ikke dækker alle omkostninger. Så hvis uddannelsen skal fortsætte i sin nuværende form, er det altafgørende at finde en stabil og langsigtet finansieringsmodel. Ellers kan vi blive nødt til at lukke ned for nogle af de støttetilbud, vi lige nu giver de unge,” betoner Rasmus Randris Pöckel.
Også Vibeke Thorup Bertelsen, der hos Foreningen Fundamentet er projektleder for HF Fundamentet, appellerer til politisk handling.
”Den nye målrettede ungdomsuddannelse viser, at vi med fleksible rammer og en helhedsorienteret indsats kan hjælpe sårbare unge til at bryde barrierer og skabe en lysere fremtid. Men det er nødvendigt med politisk handling for, at uddannelsen kan fortsætte med at gøre en positiv forskel såvel samfundsmæssigt som menneskeligt. Det er nu op til beslutningstagerne at sikre, at succesen kan fortsætte,” pointerer Vibeke Thorup Bertelsen.
Fakta om den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse HF Fundamentet
- Startet i 2021 i samarbejde mellem Aarhus HF & VUC og Foreningen Fundamentet.
- Målrettet unge med angst og andre psykiske udfordringer.
- Tilbyder fleksible rammer, hvor eleverne kan deltage i undervisningen fysisk eller online.
- Undervisningen kombineres med mentorordninger og aktiviteter, der styrker elevernes personlige og sociale kompetencer.
- Uddannelsen er udviklet med støtte fra Den A.P Møllerske Støttefond.
Fakta fra evalueringsrapport
- Gennemførselsrate: 71 procent det første år og 68 procent det andet år.
- Karaktergennemsnit: På niveau med eller over det nationale HF-gennemsnit.
- Budgetøkonomisk potentiale: 100.000 kroner pr. person over 10 år.
Se evalueringsrapporten nedenfor
Den fulde version
Pixi-udgave
Onepager