
Social- og Boligstyrelsen og Sundhedsstyrelsen har i fællesskab taget initiativ til at få udviklet en diplomuddannelse i rusmiddelbehandling, der giver styrket viden om behandling på både stof- og alkoholområdet i Danmark.
Målet er at styrke de behandlingskompetencer, der i dag er på rusmiddelområdet – blandt andet ved at klæde behandlerne på med den nyeste forskningsviden på fagfeltet. Desuden er det ambitionen at løfte ensartetheden i rusmiddelbehandlingen på tværs af landet, så den kvalitet, borgerne møder, ikke er afhængig af deres bopæl.
Uddannelsen går fra start i september i år og er målrettet socialrådgivere, pædagoger, sygeplejersker og andre faggrupper, der arbejder med rusmiddelbehandling.
Også personer med en relevant kandidat- eller bacheloruddannelse fra universitetet eller med en akademiuddannelse kan blive optaget på den nye diplomuddannelse i rusmiddelbehandling, der inden længe åbner for tilmelding.
Professionshøjskoler er udbydere
Social- og Boligstyrelsen og Sundhedsstyrelsen har tildelt ansvaret for at udvikle en diplomuddannelse i rusmiddelbehandling til landets to største professionshøjskoler – Københavns Professionshøjskole og VIA University College i Aarhus. De udbyder i forvejen diplomuddannelser samt uddannelserne til blandt andet socialrådgiver, pædagog og sygeplejerske.
”Det er glædeligt, at rusmiddelområdet med en ny diplomuddannelse får et tværfagligt og tidssvarende uddannelsestilbud, som kan være med til at løfte området og sikre et højt kvalitetsniveau i rusmiddelbehandlingen på tværs af landet,” siger kontorchef Henriette Zeeberg fra Social- og Boligstyrelsen.
Også sektionsleder Maja Bæksgaard Jørgensen fra Sundhedsstyrelsen betegner det som ’yderst positivt’, at der nu kommer en behandleruddannelse, der går på tværs af alkohol- og stofområdet.
”Den nye uddannelse har fokus på både den sociale- og sundhedsfaglige behandling. Samtidig er uddannelsen baseret på den nyeste viden samt erfaringer fra praksis, og den skal danne grundlag for et generelt kvalitetsløft af rusmiddelbehandling,” lyder det fra Maja Bæksgaard Jørgensen.
Samlet tager uddannelsen ca. 2,5 år at gennemføre sideløbende med job. De studerende skal på forhånd have mindst to års relevant erhvervserfaring, som de kan bringe med ind i undervisningen.
Matcher målgruppens behov
Indholdet på undervisningsmodulerne er baseret på ønsker og behov hos målgruppen – både på det socialfaglige og sundhedsfaglige felt. Københavns Professionshøjskole og VIA University College har således på forhånd interviewet en række rusmiddelbehandlere om, hvilke kompetencer det vil være optimalt at få løftet gennem efteruddannelse. Uddannelsen er tillige udviklet i et tæt samarbejde med praksisfeltet og førende eksperter på rusmiddelområdet.
”Vores videnindsamling peger blandt andet på et stort sammenfald mellem uddannelsesbehov på alkohol- og stofområdet samt på social- og sundhedsområdet,” fortæller lektor Hanne Dam, der er uddannelsesansvarlig for rusmiddelbehandleruddannelsen ved VIA University College og bliver en af underviserne på uddannelsen.
Diplomuddannelsen i rusmiddelbehandling giver fx deltagerne styrket viden om medicinske, sundhedsfaglige, sociale, terapeutiske, skadesreducerende og aktivitetsprægede behandlingsindsatser – med afsæt i social-, psykolog- og sundhedsfaglige perspektiver.
”Der bliver også sat spot på konkret behandlingstilrettelæggelse og på de metoder, der aktuelt er mest udbredte, dokumenterede og anerkendte i rusmiddelbehandlingen – herunder kognitiv adfærdsterapi og motiverende samtale. Samtidig får deltagerne optimeret deres evner til at vælge de rette faglige indsatser til forskellige problematikker og målgrupper,” fortæller Hanne Dam.
Andre eksempler på læringsudbyttet er øget viden om lovgivning, nationale retningslinjer, typiske målgrupper, menneskesyn samt tværfagligt og tværsektorielt samarbejde.
Teori og praksis i samspil
Også direktør for videreuddannelse på Københavns Professionshøjskole Tove Hvid Persson understreger, at der på den kommende rusmiddelbehandleruddannelse bliver lagt stor vægt på, at den viden samt de færdigheder og kompetencer, uddannelsen giver, taler direkte ind i deltagernes daglige praksis som rusmiddelbehandlere.
”Læringen på diplomuddannelsen i rusmiddelbehandling finder sted i et samspil mellem undervisning og praksistræning. Dét betyder blandt andet, at deltagerne bliver guidet til at arbejde med prøvehandlinger i praksis,” siger Tove Hvid Persson og fortsætter:
”Prøvehandlingerne indebærer, at deltagerne mellem undervisningsgangene arbejder målrettet i praksis med at afprøve ny viden, nye metoder eller nye redskaber gennem nye handlinger. Erfaringerne tages så med tilbage til undervisningsrummet, hvor vi inddrager refleksioner og læring fra prøvehandlingerne”.
Fakta om diplomuddannelsen i rusmiddelbehandling
En fuld uddannelse består af tre obligatoriske moduler, ét valgmodul samt et afgangsprojekt og afsluttes med ’Diplom i Rusmiddelbehandling’.
De tre obligatoriske moduler sætter fokus på 1. Rammer og målgruppeforståelse. 2. Behandlingsmetoder. 3. Behandlingstilrettelæggelse.
De fire valgmoduler hedder 1. Mennesker med multiple problemer og rusmiddelbrug. 2. Familieorienteret rusmiddelbehandling. 3. Unge med et problematisk rusmiddelbrug. 4. Kognitive metoder i rusmiddelbehandling.
Samlet tager uddannelsen ca. 2,5 år at gennemføre sideløbende med job, og deltagerne skal have mindst to års relevant erhvervserfaring, så de kan bringe erfaring fra praksis ind i undervisningen.

Yderligere oplysninger fås hos:
Hanne Dam, lektor og uddannelsesansvarlig, VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 18 75. E-mail: hdam@via.dk