Klinisk vejleder 1: Klinisk vejledning i sundhedsfaglige professioner

Oplever du, at vejledning er en kompleks størrelse? Og kunne du tænke dig at styrke dine vejledningskompetencer – både fagligt og personligt? På forløbet Klinisk vejleder 1 får du den grundlæggende viden om læring, didaktik og pædagogik. Samtidig styrker du din vejlederrolle og får større klarhed omkring din funktion og betydning som klinisk vejleder. 

Sted

Viborg

Pris

17000 kr.

Dato

25.08.2025 - 09.12.2025

Ansøgningsfrist

02.06.2025

Ledighed

Ledige pladser

Sted

Aarhus

Pris

17000 kr.

Dato

27.08.2025 - 03.12.2025

Ansøgningsfrist

02.06.2025

Ledighed

Ledige pladser

Sted

Aarhus

Pris

17000 kr.

Dato

04.09.2025 - 12.12.2025

Ansøgningsfrist

02.06.2025

Ledighed

Ledige pladser

Sted

Aarhus

Pris

17000 kr.

Dato

26.01.2026 - 12.06.2026

Ansøgningsfrist

10.11.2025

Ledighed

Ledige pladser

Sted

Aarhus

Pris

17000 kr.

Dato

26.01.2026 - 12.06.2026

Ansøgningsfrist

10.11.2025

Ledighed

Ledige pladser

Sted

Holstebro

Pris

17000 kr.

Dato

26.01.2026 - 12.06.2026

Ansøgningsfrist

10.11.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • I klinisk praksis spiller de kliniske vejledere en central rolle for studerende. Udover at støtte og skabe rum for læring, hvor de studerende kan udvikle deres færdigheder, er de kliniske vejledere med til at inspirere og skabe nysgerrighed på praksis. Men at være klinisk vejleder er en kompleks opgave, der kræver særlige kompetencer.

    På Klinisk vejleder 1 får du en grundlæggende indføring i, hvad vejledning er, og du får fyldt din faglige rygsæk med konkrete redskaber, så du kan vejlede den studerende med udgangspunkt i deres forudsætninger.

    Vi sætter også fokus på at afklare og styrke din rolle som klinisk vejleder, så du står stærkere i mødet med både studerende, kollegaer og ledelse. 

    Du opnår færdigheder og kompetencer til at:

    • ​​Tilrettelægge vejledning og undervisning ud fra didaktiske og pædagogiske overvejelser
    • Vejlede studerende med udgangspunkt i deres forudsætninger
    • Understøtte udviklingen af den studerendes evne til refleksion 
    • At evaluere den studerende samt give konstruktiv feedback

    Gevinsten for din organisation
    Udover at understøtte de studerendes læring i klinisk praksis, kan det at have gode pædagogiske og didaktiske kompetencer også være karrierevej. Som klinisk vejleder bliver du med erfaring og uddannelse kvalificeret til at varetage opgaver af pædagogisk karakter på arbejdspladsen. Det kan være at fungere som tovholder på forandringsprocesser, varetage formidlings- og undervisningsopgaver eller være sparringspartner i forhold til, hvordan der kommunikeres ud til patienter/borgere, kolleger eller andre – og således bidrage til at forbedre den samlede kvalitet i organisationen. ​

  • På forløbet Klinisk vejleder 1 arbejder du med forskellige perspektiver og metoder i forhold til læring, vejledning og didaktik. 

    Du får indsigt i og arbejder med:​

    • Pædagogik og didaktik i relation til klinisk undervisning
    • Din rolle og funktion som klinisk vejleder
    • Praktisk vejledning
    •  Udfordringer og modstand i vejledningssituationer 
    • Kliniske undervisnings- og læreprocesser
    • Feedback, eksamination og bedømmelse
    • Unge generationers udfordringer, muligheder og forventninger

    Titel jf. studieordning: Vf84 Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professionsuddannelser
    Modulets studieordningsbetegnelse er Vf84: Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professionsuddannelser. Det vil også være denne titel fra studieordningen, der vil fremgå på dit diplombevis og ikke Klinisk vejleder 1: Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professioner.​

    Inspiration til andre forløb eller en hel uddannelse
    Drømmer du om at blive klinisk vejleder, kan du tage et enkelt modul – eller du kan tage flere moduler som et sammensat forløb. De fleste starter med modulet Klinisk vejleder 1: Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professioner. Derudover kan du tage: 

    Alle modulerne giver ECTS-point.

    Hvis du er erfaren klinisk vejleder, kan du tage modulet Klinisk vejleder 2: Klinisk vejledning og praktisk rådgivning for erfarne kliniske vejledere​. Her bliver du (endnu) klogere på vejledning, der lykkes, og vejledning som er udfordrende. Du får nye øjne på det konstruktive samarbejde med de daglige vejledere, konkrete greb til at motivere de studerende og redskaber til at håndtere dem, der har særlige udfordringer.​

  • Klinisk vejleder 1 er for dig, der er eller skal være klinisk vejleder og endnu ikke har uddannelse indenfor vejledning. 

    Du kan være sygeplejerske, fysioterapeut, ergoterapeut, radiograf, bioanalytiker, diætist, psykomotorisk terapeut, jordemoder, sundhedsplejerske, tandplejer og andre, som arbejder som klinisk vejleder (såvel for studerende, kursister som kolleger).​

  • Undervisningen på forløbet består af en blanding af faglige, pædagogiske oplæg, aktiviteter og øvelser som på dialogisk vis trækker dine erfaringer med ind i undervisningen. Undervejs vil du arbejde med din nye viden og færdigheder med udgangspunkt i din praksis eller kommende praksis som klinisk vejleder.

    Der er ca. 9-12 undervisningsdage, hvoraf én foregår online. En undervisningsdag vil typisk foregå i tidsrummet 9-15.

    Eksamen
    Eksamen er en kombinationsprøve i form af et mindre skriftligt oplæg, der danner grundlag for en individuel mundtlig prøve.​

    Tilskud og økonomisk støtte  
    Få overblik over dine muligheder for økonomisk tilskud og støtte, når du tager diplomforløb og -efteruddannelser hos VIA University College.  

    Mulighederne er mange og dine muligheder afhænger bl.a.​​​​​ af din uddannelsesbaggrund, din overenskomst og dit medlemskab af fagforeninger. Reglerne og midlerne varierer en del. Vi henviser derfor til, at du kontakter de enkelte organisationer for korrekt besvarelse af spørgsmål samt oplysninger om specifikke kriterier og betingelser.  

    Se mere her: Tilskud til efteruddannelse​ ​

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse: 

    • ​Erhvervsakademiuddannelse
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser 

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​

Det siger deltagerne om uddannelsen

Sofie Holch Andersen

Jobbet som klinisk vejleder bliver aldrig kedeligt

For Sofie Holch Andersen har det været en stor styrke, at hun i høj grad har kunne overføre teori fra modulet til sin egen praksis som vejleder. 
Læs mere

Kontakt

hved480x4802019.jpg

Administrativ kontakt

betl480x480.jpg

Faglig kontakt