Jobbet som klinisk vejleder bliver aldrig kedeligt 

Som klinisk vejleder i Distrikt Nord i Aarhus Kommune har Sofie Holch Andersen mange forskellige arbejdsopgaver. Udover at tilrettelægge de studerendes læring og skabe rammerne for et godt praktikophold, bruger Sofie sine vejledningskompetencer til at motivere og støtte de studerende i mødet med praksis.

Sofie Holch Andersen

Jobbet som klinisk vejleder er både alsidigt og bekræftende, hvis man spørger Sofie Holch Andersen. Hun er uddannet sygeplejerske og arbejder som klinisk vejleder i Distrikt Nord i Aarhus Kommune.

Hvert år er hun ansvarlig for op til 16 studerende. Udover at støtte de studerendes læring og hjælpe dem med at koble teori og praksis, ser Sofie det som en af hendes vigtigste opgaver at motivere de studerende og klæde dem godt på til at møde komplekse borgersituationer. 

”Hver studerende er unik, og det er superspændende for mig som klinisk vejleder at give hver enkel de bedste forudsætninger for at lære, imens de er hos os” fortæller Sofie Holch Andersen. 

Vejledning kræver en faglig rygsæk

Udover at stå stærkt i sin faglighed, kræver arbejdet som klinisk vejleder en solid rygsæk af pædagogiske og didaktiske kompetencer. De studerende kommer både fra forskellige semestre og har hver især specifikke læringsforudsætninger.

”Når der kommer nye studerende, er det min opgave at spore mig ind på, hvordan jeg hjælper dem bedst muligt, og hvordan jeg mobiliserer deres motivation for at lære” fortæller Sofie og uddyber:

”Særligt oplever jeg, at de studerende skal blive trygge i de komplekse borgerforløb, som der bliver flere af. Derfor handler rollen som klinisk vejleder om både at give dem et stort læringsudbytte og styrke deres selvtillid og kliniske lederskab”.

På vej mod en fuld diplom

Da Sofie fik tilbudt jobbet som klinisk vejleder, valgte hun at tage forløbet Klinisk vejleder 1: Klinisk vejledning i sundhedsfaglige professioner. Her kunne hun bygge videre på sin viden fra grunduddannelsen til sygeplejerske omkring læring, didaktik og pædagogik. Siden hen har hun bygget ovenpå med forskellige diplommoduler – blandt forløbet Forandring- og læreprocesser, og nu mangler hun kun 25 ECTS-point for at have en fuld diplomuddannelse.

For Sofie har det været en stor styrke ved modulerne, at hun i høj grad har kunne overføre teorien til sin egen praksis som vejleder.

Sofie har taget modulerne i takt med, at hendes arbejdsopgaver har ændret sig, ligesom hun undervejs har passet det ind i både privat- og arbejdsliv. Løbende deltager hun også i konferencer og temadage sammen med andre kliniske vejledere.

En verden i forandring kræver omstillingsparathed

I takt med at verden ændrer sig, gør de studerende det samme. Derfor er det vigtigt for Sofie hele tiden at udvikle sine kompetencer. F.eks. oplever hun, at unges mistrivsel er højaktuelt.

”De studerende har enormt høje krav til dem selv og ikke mindst omverdenen. Det mærker jeg tydeligt som klinisk vejleder, og derfor er det vigtigt for mig at udvide min egen rygsæk og arbejde med, hvordan jeg kan bruge de studerende forudsætninger på en positiv måde” siger Sofie og uddyber:

”Jobbet som klinisk vejleder står aldrig stille – på den fede måde. Jeg bliver hele tiden udfordret og får nye perspektiver på min egen indsats” Sofie Holch Andersen