SFO-konference 2025 – Fællesskabende fritidspædagogik for alle!

​4. juni 2025: For nogle børn er SFO lig med en skøn pallette af muligheder. For andre børn kan det være lig med et utrygt møde med løse rammer, alt for mange muligheder og valg. Konferencen her giver dig perspektiver på, hvordan SFO’en kan blive et sted, der skaber fællesskaber for alle børn. ​

sfo-konference

Sted

Aarhus

Pris

1000 kr. + moms

Dato

04.06.2025

Tilmeldingsfrist

21.05.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

  • Uddannelsestype
    Konferencer og arrangementer

Kom og bliv inspireret

  • ​F​ritidspædagogikken og SFO’en indrammer mulighedsrum, der tydeligt kan adskilles fra skolens. For nogle børn er det en gave og en fest med de friere, mere lystbetonede fritidspædagogiske rammer. For andre børn kan det være udfordrende at bevæge sig fra det tydeligt optegnede rammer i skolen til fritidspædagogiske rammer, der indbyder til at træffe egne valg i friere rammer. 

    Det kræver noget helt særligt at skabe fritidspædagogiske rammer, hvor alle børn kan trives og udvikle sig i fællesskaber.

    Men hvad er det helt særlige? Det sætter årets SFO-konference spot på.

    Konferencen giver gennem forskellige faglige linser perspektiver på, hvad der kan udfordre børns deltagelsesmuligheder i fællesskaber, og hvordan fritidspædagogen kan understøtte fællesskabende pædagogik(ker). Du får:

    • ​Indblik i nyere forskning om, hvad der hhv. kan udvikle og udfordre deltagelse i SFO’ens børnefællesskaber
    • Perspektiver på børnefællesskaber som et muligt bidrag til mistrivsel
    • Oplevelser af, hvordan krop og bevægelse kan skabe deltagelsesbaner
    • Viden om, hvorfor og hvordan det at være sproglig rollemodel må være en del af den fritidspædagogiske faglighed
    • Indblik i, hvordan børns forskelligheder i opmærksomhed, mentalisering og overblik kalder på forskellige pædagogiske tilgange for at fællesskaberne bliver for alle.​
  • ​09.00-09.30
    Tjek-ind, kaffe, the og morgenbrød

    09.30-09.45
    Velkommen og program for dagen

    09.45-10.15
    Børns fællesskaber og udfordringer i fritidspædagogiske rammer v. lektor Lea Ringskou, VIA Pædagoguddannelsen i Viborg

    Hvad kendetegner SFO-fællesskaber? Hvilke muligheder og udfordringer kan de indeholde? Og hvad kræver det fagligt at arbejde med de fritidspædagogiske fællesskaber? I oplægget kridter Lea banen op i forhold til dagens tema ud fra eksisterende forskning om de fællesskaber, netop SFO’en danner ramme om. 

    10.15–11.30
    Når børnefællesskaber styrer for vildt – om jævnalder-orientering i de fritidspædagogiske rammer v. lektor Simone Weng Facondini, VIA Efter- og videreuddannelse

    Børnenes uforstyrrede leg, børnefællesskaber og jævnalder-relationer dyrkes i stor stil i det fritidspædagogiske regi. Ja, det kan sommetider se ud som om, at fritidspædagogikkens hovedformål er at fremme børnenes uafhængighed af voksne. Hvad sker der med barnets udvikling, når voksne træder (for meget) i baggrunden? Og hvad sker der med fællesskaberne? Med et udviklingspsykologisk blik fremsættes i oplægget en hypotese om tidens mistrivsel blandt børn og unge set i et udviklingspsykologisk fritidspædagogisk perspektiv.

    11.30-12.00
    Skal vi lege sammen eller hvad? v. lektor Bodil Borg Høj, VIA Efter- og videreuddannelse

    Hvad nu hvis kroppen er materialet, som skal være med til at skabe deltagelse for mange? Hvad nu hvis vi skal synes, det er sjovt og vi skal mærke, at det kildrer i maven? Hvordan gør vi? Vi sætter kroppen og fællesskabet forrest og skal eksperimentere, øve og lege. 

    12.00-12.45
    Frokost

    12.45-13.45
    Du er altid sproglig rollemodel… så for fællesskabernes skyld må du må hellere være en god en af slagsen! v. lektor Anne Nguyen-Quy, VIA Efter- og videreuddannelse

    Sprog kommer ikke ind i børns hoveder som manna fra himmelen. Til gengæld avler godt sprog mere sprog, fordi sprog giver adgang til deltagelse i fællesskaber og leg. I dette oplæg skal vi sammen kigge på, hvorfor det at være sproglig rollemodel nødvendigvis må gå hånd i hånd med fritidspædagogens arbejde med fællesskaber. Anne vil desuden give indblik i, hvordan en god sproglig rollemodel lyder og ser ud i den fritidspædagogiske praksis. 

    13.45-14.15
    Kaffe, the og kage-pause

    14.15-15.15
    Har I et SFO-tilbud til de børn, der er i SFO’en eller til de børn, I ville ønske, der var i SFO’en? v. lektor Karina Engelund, VIA Efter- og videreuddannelse

    Mangfoldighed og diversitet kendetegner i højere og højere grad børnene i vores SFO’er. Men er børnene egentlig mere forskellige, end de har været tidligere, eller er det vores krav til børnene, der har ændret sig? Vi kigger på forskellighed i forhold til opmærksomhed, overblik og mentalisering og på, hvad det kalder på i forhold til fællesskabende fritidspædagogik for alle.

    15.15-15.30
    Tid til spørgsmål. Farvel og på gensyn til næste år.

  • Konferencen er for dig, der har din daglige gang i eller på anden måde er optaget af SFO’en og de fritidspædagogiske rum her.

    Du kan være pædagogisk leder, pædagog, pædagogmedhjælper eller pædagogisk assistent i en SFO.

    Du kan også være kommunal konsulent med ansvar for det fritidspædagogiske område.

  • Lea Ringskou, Lektor ved VIA pædagoguddannelsen i Viborg og ph.d.-studerende. Lea vil gøre os klogere på, hvad der kendetegner SFO-fællesskaber på godt og ondt.

    Simone Weng Facondini, Lektor i VIA Efter- og videreuddannelse. Simone inviterer til et kig på jævnalder-orientering som fænomen i SFO’en.

    Bodil Borg Høj, Lektor i VIA Efter- og videreuddannelse. Bodil vil dele viden om leg, fællesskab og krop.

    Karina Engelund, Lektor i VIA Efter- og videreuddannelse. Karina vil tage et kritisk blik på mangfoldighed og forskellighed som præmisser i SFO-arbejdet.

    Anne Nguyen-Quy, Lektor i VIA Efter- og videreuddannelse. Anne argumenterer for, at dét at være sproglig rollemodel er en kerneopgave for pædagogisk personale i SFO.​

Mød oplægsholderne

lea

Lea Ringskou

Lektor ved VIA pædagoguddannelsen i Viborg og ph.d.-studerende.

Lea vil gøre os klogere på, hvad der kendetegner SFO-fællesskaber på godt og ondt

Mød Lea
Simone Facondini

Simone Weng Facondini

Lektor i VIA Efter- og videreuddannelse.

Simone inviterer til et kig på jævnalder-orientering som fænomen i SFO’en.

Mød Simone
Bodil Borg Høj

Bodil Borg Høj

Lektor i VIA Efter- og videreuddannelse.

Bodil vil dele viden om leg, fællesskab og krop.

Mød Bodil
Karina Engelund

Karina Engelund Mathiasen

Lektor i VIA Efter- og videreuddannelse.

Karina vil tage et kritisk blik på mangfoldighed og forskellighed som præmisser i SFO-arbejdet.

Mød Karina
Anne Nguyen Quy

Anne Nguyen Quy

Lektor i VIA Efter- og videreuddannelse.

Anne argumenterer for, at dét at være sproglig rollemodel er en kerneopgave for pædagogisk personale i SFO.

Mød Anne

Kontakt

ska2018480x480.jpg

Faglig kontakt