
”Jeg har overhovedet ikke fortrudt. Uddannelsen bliver federe og federe, jo længere jeg kommer. Den giver adgang til mange forskellige jobs, men jeg ved, at jeg vil være kosmetisk sygeplejerske,” siger 31-årige Sara Juulsgaard.
Hun læser nu på VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Herning, men har 12 års erhvervserfaring som kosmetiker bag sig. Blandt andet har hun været med til at starte hudplejeklinikken SkinSense op i Herning.
”Jeg synes, det er fascinerende at samarbejde med hudlæger, og det giver mig stor motivation i jobbet at se, hvordan vi kan hjælpe mennesker til en bedre livskvalitet. Mange oplever, at det går dem på psykisk, hvis de har fx har svære hudproblemer og ar,” siger Sara.
Mange karriereveje at gå
Hun fortæller, at der er en masse behandlinger, som man kun må udføre, hvis man er kosmetisk sygeplejerske. Og Sara bryder sig ikke om at være begrænset i sit job. Derfor besluttede hun sig for at gå efter sin drøm.
”Vejen til målet er lang, for jeg var tvunget til at tage fire hf-enkeltfag for at opfylde adgangskravene til sygeplejerskeuddannelsen. Og når jeg er færdiguddannet sygeplejerske, er efteruddannelsen til kosmetisk sygeplejerske med selvbetaling, så det kommer også til at koste mig en del penge. Men jeg er ikke i tvivl om, at det er det, jeg vil,” fastslår Sara.
Kosmetisk sygeplejerske er en betegnelse, som bruges om sygeplejersker, der udfører kosmetiske behandlinger. Fx behandlinger med fillers, botox, fjernelse af tatoveringer, fedtfrysning, hudopstrammende behandlinger og kemiske peelings.
40 procent af uddannelsen er praktik
”Jeg synes, det er noget af en mundfuld med den her uddannelse, men jeg er positiv overrasket over, hvor hurtigt mine grænser er blevet flyttet. Da jeg fx stod med en benamputeret, der skulle have skiftet forbinding på såret, faldt det mig naturligt i situationen. Det var slet ikke så slemt, som tanken om det. Og vi har gode kliniske vejledere at sparre med, når vi er i praktik,” forklarer Sara.
Hun har indtil videre blandt andet været i praktik på Rehabiliteringscenter Herning, hvor hun nu har studiejob, samt på Sengeafsnit for Lungesygdomme på Regionshospitalet Gødstrup.
”40 procent af sygeplejerskeuddannelsen er praktik, men for min skyld måtte det gerne være endnu mere. Jeg lærer bedst af at se tingene og have hænderne i det. Men omvendt kan jeg også rigtig godt lide at gå i skole. Vores undervisere er gode til at gøre undervisningen spændende og relevant,” fortæller Sara.
Overvejer praktik i udlandet
På VIA Sygeplejerskeuddannelsen er der mange muligheder for at komme på kortere eller længere studieophold ude i verden.
”Jeg kunne godt tænke mig at komme til fx Canada på sjette semester, hvor vi har 20 ugers praktik. Jeg vil gerne se et andet sundhedsvæsen end det danske og lære af, hvordan de gør tingene,” siger Sara.
Hun understreger, at det kun kommer til at ske, hvis hendes kæreste og deres lille datter kan tage med til udlandet. Det skal være et familieprojekt.
”Vi er flere på uddannelsen, der har børn, og aldersmæssigt er vi meget spredt. Kompetencemæssigt har vi mange forskellige baggrunde, og det er en styrke. Det er ikke en uddannelse, man skal klare selv. Vi hjælper hinanden,” fortæller Sara.
Saras bedste råd til dig, der overvejer at læse til sygeplejerske
-
Hvis du er i tvivl, så kontakt sygeplejerskeuddannelsen, og spørg om at blive studerende for en dag, så du kan få en fornemmelse for studiet.
-
Hvis du kender en sygeplejerske, så bed om en god og ærlig snak, så du er bedre forberedt på, hvad der kommer til at ske på uddannelsen og i jobbet.
-
Mærk efter i dig selv, om du har hjertet med i dit valg af studie. Jeg mener, det er nødvendigt med omsorg og empati for sine medmennesker, hvis man skal trives i jobbet.