Sygeplejerske for SOSU-assistenter

Som social- og sundhedsassistent (SSA) kan du uddanne dig til sygeplejerske på kun 2,5 år på VIA i Viborg. Byg videre på den teoretiske og praktiske viden, du har i forvejen, og få større ansvar og flere karrieremuligheder. Glæd dig til at gå på hold med andre SOSU-assistenter, hvor du kan dele dine erfaringer og udfordringer med ligestillede.

Type

Professionsbachelor i sygepleje

Varighed

2,5 år

Studieby

Viborg

Studiestart

Februar

Praktik

29 uger

Om uddannelsen til Sygeplejerske for SOSU-assistenter

  • Du kan søge ind på sygeplejerske for SOSU-assistenter, hvis du opfylder følgende adgangskrav: 

    • Social- og sundhedsassistentuddannelsen med: 1) dansk og naturfag på C-niveau, og 2) engelsk på D-niveau 
    • Minimum 9 måneders erhvervserfaring som social og sundhedsassistent på minimum 28-30 timer pr. uge. 

    I forbindelse med meritvurderingen til forløbet lægges der vægt på opnåelse af minimum én af nedenstående kvalifikationer:

    • Relevant kursusaktivitet af et vist omfang. Kurserne skal være gennemført efter uddannelse som social- og sundhedsassistent
    • Beståede eksaminer på andre videregående uddannelser
    • Dele af diplom- eller akademiuddannelse
    • Varetagelse af specielle funktionsområder som social og sundhedsassistent, evt. demenskoordinator, vejlederfunktion eller gruppeleder eller tilsvarende funktionsområder. 

    Ved ansøgning om optagelse - husk dokumentation

    Erhvervsarbejde skal dokumenteres med ugentlig timetal, periode og arbejdets art. Jf. arbejdsgivererklæringer på Styrelsen for It og Lærings vidensbase

    Desuden skal du vedlægge en beskrivelse af din motivation for at søge ind på uddannelsen (1-2 sider) samt et CV. Du kan få gode råd til din motiverede ansøgning på ug.dk 

    Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du opfylder adgangskravene. Alle ansøgninger vurderes individuelt.

    Ansøgningsfrist

    15. marts kl. 12.00 gennem kvote 2.

    Ansøgning til uddannelsen på optagelse.dk

    Professionsbachelor, sygeplejerske, Viborg + Sygeplejerske for SOSU-assistenter
    KOT-nummer: 56380.

    Du bedes vedhæfte et dokument på bilagsfanen på optagelse.dk, hvor du skriver, at du ønsker optag på: Sygeplejerske for SOSU-assistenter

    Det skyldes, at uddannelsen til Sygeplejerske for SOSU-assistenter ikke har et selvstændigt KOT-nr.

    Klage – kun ved retlige spørgsmål

    Du kan klage til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, når klagen vedrører retlige spørgsmål vedrørende din afgørelse. Fristen for at indgive en klage er 2 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt.

    Det betyder, at du kan klage, hvis du mener, at afgørelsen strider imod gældende ret f.eks. forvaltningsloven, lov om ligestilling af kvinder og mænd og de almindelige forvaltningsretlige principper. Du kan ikke klage over faglige vurderinger og konkrete skøn.

    Hvis du fortsat mener, at afgørelsen strider imod gældende ret, skal du sende din klage til VIA University College, studieservice.optag@via.dk, senest 2 uger efter den dato, hvor du modtog afgørelsen. I det tilfælde hvor sagen ikke genoptages, sender VIA den samlede sag videre til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

  • Sygeplejerske for SOSU-assistenter varer kun 2,5 år, hvilket er 1 år kortere end den ordinære sygeplejerskeuddannelse.

    Det skyldes flere forhold. For det første har Sygeplejerske for SOSU-assistenter 11 ugers mindre praktik, da alle på holdet er uddannet social- og sundhedsassistenter og derfor har en masse erfaring allerede.

    For det andet er de første fire semestre et komprimeret forløb af teorien, som betyder, at den teori, der normalt bliver gennemgået på 2 år, kun tager 1 år.

    Det er ensbetydende med en større læse- og opgavemængde, som stiller krav til, at du kan arbejde struktureret og kan lide at blive udfordret fagligt. Det kræver motivation og dedikation af dig, men til gengæld garanterer vi, at du får faglig udvikling med endnu mere teoretisk dybde, bedre evne til argumentation og analyse samt større forståelse for sammenhænge. 

    Du kommer til at arbejde med fagområder inden for sygepleje, sundhedsvidenskab, naturvidenskab, humanvidenskab og samfundsvidenskab.

    5 semestre

    Sygeplejerske for SOSU-assistenter er opdelt i 5 semestre, som hver for sig har fokus på et sygeplejefagligt tema. I alle semestre indgår der klinisk undervisning (praktik). 

    Hvert semester udgør et samlet forløb og afsluttes med en eksamen. 

    Tæt samspil mellem teori og praktik 

    Sygeplejerske for SOSU-assistenter veksler mellem teoretisk og klinisk undervisning. Klinisk undervisning i sygeplejerskeuddannelsen er det samme som praktik. Den teoretiske undervisning foregår på VIA.  

    I den teoretiske undervisning vil du ofte opleve, at vi inddrager praktisk erfaring til at eksemplificere teorien. Tilsvarende er der under din praktik krav om, at du inddrager teoretisk viden og evidens.    

    Den kliniske undervisning (praktik) foregår på; hospitaler, i psykiatrien, den kommunale hjemme/sundhedspleje og i VIAs simulationslaboratorier.  

    Læs mere om indhold på uddannelsen: Bilag til studieordningen for det særligt tilrettelagte forløb (pdf)

    Se tal og fakta om sygeplejerskeuddannelsen.

  • Du kommer på hold udelukkende med andre, der også er uddannet social- og sundhedsassistenter. I kommer alle med forskellige erfaringer fra fx hospital, hjemmeplejen eller psykiatrien. Det giver nogle spændende diskussioner på klassen og i studiegrupperne, at I har forskellige perspektiver på de teoretiske cases, som vi arbejder med på uddannelsen.
     
    På Sygeplejerske for SOSU-assistenter bruger vi mange forskellige undervisningsmetoder. Blandt andet klasseundervisning, forelæsninger, studiegrupper, selvstudier, projektarbejde, online læringsforløb og individuelle arbejdsopgaver med vejledning samt undervisning i vores simulationslaboratorier.

    Undervisningen tilrettelægges på en måde, der tager hensyn til, at I alle har sundhedsfaglig baggrund og praktisk erfaring.

    Du får dit skema for et helt semester ad gangen, så du har mulighed for at planlægge din hverdag og familieliv, så det harmonerer bedst muligt med dit studie.

    Et fuldtidsstudie

    Du skal være opmærksom på, at uddannelsen til sygeplejerske er et fuldtidsstudie, der kræver en gennemsnitlig arbejdsindsats af dig på 40 timer om ugen. 

    Undervisningen veksler fra uge til uge, så du skal være indstillet på en varieret hverdag. 

    Se eksempler på ugeskema fra 1. semester (pdf)

    Et godt udbytte af studieaktiviteterne forudsætter, at du er aktivt studerende. Det betyder blandt andet, at du involverer dig, forbereder dig og forholder dig til indholdet i dit studie.

    Men naturligvis forventer ingen af dig, at du skal kunne klare det hele selv. Som studerende er der god hjælp og støtte at få undervejs i studiet, da vi har fokus på et godt og trygt fagligt og socialt studieliv. 

    Læs mere om Campus Viborg

  • På Sygeplejerske for SOSU-assistenter kalder vi praktik for klinik. Klinikken og VIA er ansvarlige for den klinisk undervisning.

    Vi finder praktikpladserne til dig, så du er sikker på, at du kan få dine læringsmål opfyldt. Du får tilknyttet en klinisk vejleder og en teoretisk underviser fra uddannelsen.  

    Du kan komme i klinik: 

    • På hospitaler 
    • I psykiatrien 
    • I den kommunale hjemmepleje/sundhedspleje 
    • I VIAs simulationslaboratorier 

    Når du er i klinik, vil du få uddannelse i pleje og behandling af patienter/borgere og i at samarbejde med sygeplejersker og med andre fagprofessionelle i sundhedsvæsnet.

    Derudover er fokus på at opøve dine kompetencer indenfor klinisk lederskab og beslutningstagen som sygeplejerske med mulighed for sparring og vejledning.

    30 timers fremmøde om ugen

    Der er mødepligt i klinikken svarende til 30 timer pr. uge. Mødetiden vil fortrinsvis ligge i dagtimerne på hverdage. Som studerende skal du dog være forberedt på, at du også kan få både aften-, natte- og weekendvagter, når det er relevant for din læring. Du afstemmer mødetid med dit praktiksted og din kliniske vejleder.  

    10 timers studietid om ugen

    Ud over de 30 timers gennemsnitlig tilstedeværelse er der en studietid på yderligere 10 timer, svarende til en forventet studieindsats på i alt 40 timer pr. uge.

    Disse 10 timer kan placeres i løbet af ugen, eller eventuelt på helligdage. Studietid er med til at sikre dine muligheder for at søge viden, læse relevant litteratur, udarbejde studieprodukter osv. ved siden af de 30 timers fremmøde/tilstedeværelse i klinikken.  
     
    Bemærk, at du kan komme i klinik i kommuner over hele Region Midtjylland, så du skal være forberedt på transporttid, når du er i klinik.  

  • Få job som sygeplejerske i udlandet

    Har du lyst til at arbejde og bo i fx Norge, Grønland eller England? Eller er du tiltrukket af muligheden for at yde en indsats i et udviklingsland med fx Læger Uden Grænser eller Dansk Røde Kors?

    Du har alle muligheder med et eksamensbevis fra sygeplejerskeuddannelsen, der kan bruges over hele verden.

    Efter- og videreuddannelser for sygeplejersker

    Når du er færdiguddannet professionsbachelor i sygepleje har du et væld af muligheder for at videreuddanne dig på forskellige niveauer, fx specialuddannelser, diplomuddannelser, kandidatuddannelser og masteruddannelser.

  • Har du lyst til at opleve verden, samtidig med at du uddanner dig til sygeplejerske?

    Som sygeplejerskestuderende i VIA har du mulighed for at tage en del af din uddannelse som et udvekslingsophold i udlandet. Du kan vælge korte og lange studieophold i udlandet med praktisk og teoretisk undervisning. Et udvekslingsophold i udlandet sidestilles med den studieaktivitet du ellers ville have haft hjemme i samme periode. 

    VIA Sygeplejerskeuddannelsen garanterer, at kvaliteten er i orden, så din studietid ikke forlænges. Som udgangspunkt kan du komme på udvekslingsophold efter at have bestået alle prøver på 1. og 2. semester.

    Du kan fx komme i praktik på et hospital eller modtage teoretisk undervisning på et universitet. 

    Studieophold i hele verden

    Studieopholdene er arrangeret i samarbejde med VIAs internationale partnere i Australien, Europa, Canada, Asien, Afrika og Skandinavien.

    Læs mere om mulighederne for at rejse ud under studiet på Uddannelsesministeriets Facebook side Grib Verden

    Internationalt element i din uddannelse

    Hos VIA arbejder henimod at alle studerende har et internationalt element i løbet af deres uddannelse, enten gennem at rejse ud eller ved at deltage i aktiviteter med et internationalt tilsnit hjemme. Se eksempler på internationale elementer her eller læs mere om hvad internationalisering betyder i VIA her.

  • Studievejledning

    Bodil Nørreris
    +45 87 55 22 07
     bodn@via.dk

    Uddannelsen

    Sygeplejerskeuddannelsen i Viborg
     +45 87 55 22 00
     siv@via.dk

Mød studerende