
”Lige nu er jeg i gang med mit bachelorprojekt, hvor jeg undersøger, hvordan hjemmesygeplejersker føler sig klædt på til at håndtere borgere med Parkinsons sygdom. Formatet er en forskningsartikel, og målet er på sigt at forsøge at komme igennem nåleøjet til at få den publiceret i et videnskabeligt tidsskrift,” forklarer Marie Tofte, der læser på sidste semester af VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus.
Hun har selv været i praktik i hjemmeplejen i løbet af sin uddannelse og ved, at hjemmesygeplejersker møder mennesker med mange forskellige og komplekse sygdomme. Desuden har hun siden tredje semester deltaget i sygeplejerskeuddannelsens talentprogram med retningen professionsrettet forskning og udvikling, hvor hendes interesse for at være med til at udvikle sygeplejen er blevet skærpet.
”Som sygeplejerske kan man ikke vide alt, og derfor er der brug for nogle gode retningslinjer i hjemmeplejen for behandlingen af borgere med Parkinsons sygdom. Cirka 12.000 danskere lever med sygdommen, så det er en relativ stor sygdom, der ikke får så meget opmærksomhed som fx KOL og kræft,” siger Marie.
Bachelorprojekt har rod i praktikforløb
Som talentstuderende sidder hun med i en projektgruppe under Center for Forskning i Sundhed og Sygepleje (CFSS), der forsker i sygepleje til mennesker med Parkinsons sygdom. Maries opgaver er blandt andet søgning i eksisterende forskningslitteratur, og hun kan få sparring hos sin mentor, Anita Hahr, der er docent i VIA.
Parkinsons sygdom er en af de hyppigste neurologiske sygdomme i Danmark. Ved Parkinson sygdom mister man med tiden flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder signalstoffet dopamin. De fleste mennesker er omkring 60 år på diagnosetidspunktet, men sygdommen optræder dog også hos yngre personer helt ned i slutningen af 20´erne.
”Min interesse for Parkinsons sygdom opstod, da jeg startede i talentforløbet, hvor jeg fik min mentor Anita Haahr og blev koblet på forskningsprojekter inden for sygepleje til personer med Parkinsons sygdom. Generelt er jeg meget optaget af neurologi og har også været i praktik på Hammel Neurocenter,” fortæller Marie.
Forskning er måske en del af fremtidsplanen
Når hun er færdiguddannet, vil hun gerne fortsætte i den retning, som hun har tonet sin uddannelse i via praktikker, deltagelse i talentforløb og valg af emne for bachelorprojektet.
”På sigt vil jeg måske gerne arbejde mere med udviklings- og forskningsprojekter, men i første omgang vil jeg allerhelst ud og arbejde for at blive en rigtig dygtig klinisk sygeplejerske inden for noget neurologisk, fx på en sengeafdeling,” siger Marie og tilføjer:
”I forhold til Parkinsons sygdom er der brug for mere forskning i, hvorfor den opstår, og mindst lige så meget i hvordan vi bedst støtter de ramte borgere og deres pårørende. Det er en meget omsiggribende sygdom, der samtidig er i vækst.”
Statskundskab i kombination med sygepleje
Maries vej til at blive sygeplejerske er både gået forbi universitets- og højskoleverdenen.
”Jeg har altid interesseret mig meget for samfundsmæssige problemstillinger, og derfor valgte jeg i første omgang at læse statskundskab. Efter min bacheloreksamen tog jeg en planlagt pause, hvor jeg gik på Ry Højskole. Det gav mig tid til at tænke, og efter et vikarjob på et demensplejehjem søgte jeg ind på sygeplejerskeuddannelsen,” fortæller Marie.
Hun oplever at kunne kombinere sine to uddannelser og forklarer, hvordan de komplementerer hinanden.
”Som sygeplejerske i det danske sundhedsvæsen er det også vigtigt at have viden om, hvordan store organisationer fungerer. Sygeplejefaget handler desuden enormt meget om lederskab. Både klinisk lederskab og selvledelse. Derfor giver samspillet mellem mine to uddannelser rigtig god mening,” siger Marie.
Maries bedste råd til dig, der overvejer at læse til sygeplejerske
-
Bare gør det! Søg ind, du skal nok finde ud af tingene hen ad vejen. Og du kan tone uddannelsen i den retning, der interesserer dig.
-
Hvis du har lyst til at bruge ekstra tid og ressourcer på at blive særlig fagligt dygtig inden for et område, så er talentforløbet på sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus en god mulighed. Lad dig ikke skræmme af ordet talentforløb.
Kort om talentforløb på VIA Sygeplejerskeuddannelsen
Formålet er at styrke indsatsen for særligt dygtige og motiverede sygeplejerskestuderende med større faglige udfordringer end dem, der tilbydes på den ordinære sygeplejerskeuddannelse. De studerende opnår anerkendelse for deltagelse i talentforløbet på eksamensbeviset i form af ekstra ECTS-Points.
På VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus udbydes pt. 3 talentforløb:
-
Professionsrettet forskning og udvikling, der har fokus på undersøgelse af kliniske sygeplejefaglige problemstillinger, med særlig vægt på kendskab til og brug af akademiske metoder.
-
Klinisk sygepleje, der har fokus på at dygtiggøre talentstuderende indenfor et særligt område af den kliniske sygepleje/sygeplejefaglige emneområder.
-
Socialt udsatte og ulighed i Sundhed, der har fokus på menneskers sociale vilkår og betydning for hverdagsliv, sundhed og sygdom.