
”Det fede ved praktikken på 6. semester er, at jeg som studerende agerer som selvstændig sygeplejerske med egne patienter. Men samtidig har jeg en daglig vejleder, som jeg altid kan spørge, og som hjælper med at tjekke fx medicin,” forklarer Line Rosenlund Petersen.
Hun er 21 år og i gang med 20 ugers praktik på Kirurgisk Sengeafsnit på Regionshospitalet Horsens. Her møder hun blandt andet patienter med blindtarmsbetændelse eller forskellige kræftsygdomme. Fx tarmkræft.
”Vi er seks sygeplejerskestuderende på min afdeling, som mødes cirka hver anden uge for at drøfte de ting, der berører os og samtidig få nogle fælles refleksioner over koblingen mellem praksis og teori. Det kan fx være cancerpatienter, der har brug for at blive holdt i hånden og få lidt ro på tankerne. På skolen har vi haft teoretisk undervisning i psykologi, fx krisepsykologi og lidelsesteori. Det er nyttigt,” siger Line.
Stærkt kollegialt fællesskab
Hun fremhæver desuden det kollegiale fællesskab på tværs af faggrupper, som en kæmpe styrke ved at arbejde på et hospital.
”Vi bruger hinanden rigtig meget som kollegaer. Hvis jeg fx har brug for hjælp til forflytning af en patient, er det helt naturligt, at jeg ringer til en af ergoterapeuterne eller fysioterapeuterne. Og i det daglige er det tydeligt at se, at det bliver et mere optimalt patientforløb, når vi er flere forskellige faggrupper, der observerer patienten og kan drøfte, hvad vi ser,” fortæller Line.
Praktik i Ghana
På 7. semester skal hun til Afrika for første gang i sit liv. Her skal hun blandt andet i tre ugers praktik på et hospital i byen Tamale i den nordlige del af Ghana, hvor hun skal bo hos en lokal familie sammen med en studieveninde.
”Jeg forventer, det bliver megafedt, mega hårdt og mega lærerigt. Det er en helt anderledes kultur, som vi skal arbejde og bo i, så jeg får helt sikkert nogle kæmpe læringsinput. Det vil give mig et nyt blik på mit fag, og jeg bliver sikkert bedre til den non-verbale kommunikation med patienter, fordi jeg ikke kan sproget,” forklarer Line.
Når hun kommer retur til Danmark, skal hun skrive sit afsluttende bachelorprojekt. Og efter bestået eksamen kan hun se frem til at få sin autorisation som sygeplejerske, der udstedes af Styrelsen for Patientsikkerhed.
Mange jobtilbud til nyuddannede sygeplejersker
”Som nyuddannet sygeplejerske er der mange jobtilbud at vælge imellem, så jeg har ikke travlt med at finde ud af, hvad jeg vil. Jeg synes blandt andet, at gynækologi er et megaspændende speciale. Men det er mave- og tarmkirurgisk også. Og børneafdelinger,” siger Line.
Hun understreger, at det biologiske i sygeplejefaget er virkelig interessant. Kroppen er fascinerende.
”Men for mig handler sygepleje også om omsorg. At tilbyde hjælp til et andet menneske. Det giver mig arbejdsglæde og kvalitet i sygeplejen, når jeg kan få en lidt længere relation til patienterne og se deres fremskridt og glæde. Derfor passer mit temperament nok også bedre til et sengeafsnit end til akutafdelingen. Men det er netop dét, der er så godt ved vores fag. Der er så mange veje at gå,” fortæller Line.
Lines bedste råd til dig, overvejer at læse til sygeplejerske
-
Benyt dig af tilbuddet om at blive studerende for en dag, så du kan se, hvordan uddannelsen er. Prøv fx at tage med til en forelæsning og i simulationscentret, så du kan opleve de forskellige aspekter af uddannelsen, inden du søger ind.
-
Hvis du kender en færdiguddannet sygeplejerske, så tag en snak med vedkommende, så du kan få et personligt indblik i de mange forskellige jobs, der er som sygeplejerske.
-
Hvis du har overskud til det, så find et studierelevant job. De er lette at få. Det giver dig nyttige faglige erfaringer og et supplement til SU´en.
Hvad er en professionsbachelor?
En professionsbachelor tager typisk 3,5 år og kombinerer teori med udfordringer fra virkeligheden. Det kan fx være projekter i samarbejde med virksomheder og organisationer samt obligatoriske praktikforløb. Her får du altså praktisk erfaring og noget at skrive på dit CV undervejs i din uddannelse. På den måde bliver du pro, allerede inden du er færdig med at studere.