På VIAs onlineuddannelse til sygeplejerske er det online læringsmiljø det centrale. Derfor kan du arbejde hjemmefra på en stor del af studiet. Men der er også dage, hvor du skal møde op til holdundervisning og øvelser i simulationslaboratoriet på Campus Viborg.
I den teoretiske undervisning skal du regne med gennemsnitligt 1 dag om ugen på Campus Viborg på det første semester. De næste semestre vil der være uger uden dage på campus. Noget af undervisningen afholdes som webinarer i realtid, hvor du forventes at deltage.
Når du er i praktik, har du en arbejdsuge på 30 timer. Vær forberedt på, at du kan få både dag-, aften- og nattevagter. En vagt er på cirka 7,5 time. Du forventes altså at være på dit praktiksted fire dage om uge.
Særligt for nye studerende
På onlineuddannelsen optager vi i alt 56 nye studerende om året. Halvdelen har studiestart til september og den anden halvdel til februar.
De første uger af studiet er bygget op som et introforløb, hvor du blandt andet lærer at bruge Itslearning, der er VIAs webbaserede platform til kommunikation og samarbejde mellem studerende og undervisere.
Du får hjælp til at installere en IT-startpakke på din medbragte pc, når du starter på uddannelsen, så du er klar til at deltage i online samarbejdet med såvel medstuderende og undervisere.
Det er også i introforløbet, at du køber din helt egen uniform til brug i undervisningen i simulationslaboratoriet på Campus Viborg.
Forventninger til dig
Du skal være opmærksom på, at VIAs onlineuddannelse til sygeplejerske er et fuldtidsstudie, der kræver en gennemsnitlig arbejdsindsats af dig på mindst 40 timer om ugen.
Du kan delvist arbejde hjemmefra under den teoretiske del af studiet og vil via digitale medier samarbejde tæt med dine medstuderende og undervisere. En stor del af undervisningen er bygget op omkring et forpligtende samarbejde i mindre studiegrupper. Derfor skal du være indstillet på at koordinere en stor del af sin studieindsats med de andre i din studiegruppe.
Du skal desuden være forberedt på, at noget af undervisningen afholdes som webinarer i realtid, hvor du forventes at deltage på de skemalagte tidspunkter.
Vi forventer, at du medbringer en opdateret pc/Mac, som kan håndtere online mødeaktivitet, herunder brugbar mikrofon og kamera. Online mødeaktivitet kræver desuden, at din internetforbindelse er af en vis størrelse og stabilitet, så den kan formidle såvel lyd som billede.
Se eksempel på ugeskema fra to forskellige uger på 1. semester (pdf)
Undervisningsformer
Den teoretiske undervisning på onlineuddannelsen til sygeplejerske består af online læringsforløb. Der er rene online læringsforløb, hvor det er muligt at få online vejledning af underviser. Online læringsforløbene kan også startes eller afsluttes på fremmødedagene på Campus Viborg. For alle online læringsforløb gælder, at din undervisning består af opgaver, som du og din studiegrupper arbejder med i fællesskab.
De praktiske øvelser i simulationslaboratoriet indgår også som et element i online læringsforløbene. Et simulationslaboratorie er et særligt undervisningslokale, der er indrettet som en hospitalsafdeling. Her kan du øve sygepleje på avancerede patientmodeller og medstuderende. Du kommer til at træne kliniske færdigheder som fx sårpleje og personlig hygiejne samt måle blodtryk, puls og respiration.
Samtidig træner du din evne til at observere, analysere og vurdere patientens situation og behov for pleje. Undervisningen i simulationslaboratoriet er med til at gøre uddannelsen så virkelighedsnær som muligt. Samtidig opøver du kliniske kompetencer, som er en stor fordel, når du skal pleje patienter i virkelighedens verden.
En typisk campusdag er tilrettelagt med 6-8 timers undervisning.
Læringsforløb og studiegrupper
Den primære arbejdsform i læringsforløbene er gruppearbejde, hvor opgaver løses online i studiegrupper. Du og din studiegruppe arbejder ud fra planlagte læringsforløb i Itslearning. Forløbene er beskrevet i e-tiviteter. En e-tivitet beskriver de aktiviteter du og dine studiekammerater skal arbejde med enten online eller på campus.
Undervisningen på onlineuddannelsen består af de e-tiviteter, som underviserne udvikler. Afhængig af formen kan der være vejledning og sparring med underviser undervejs. Som afslutning på et forløb er der altid videndeling - enten ved en opgave, der afleveres til skriftlig feedback eller ved fremlæggelser.
Fremmødedagene og webinarerne er supplement til arbejdet med e-tiviteterne i studiegrupperne. Du kommer desuden til at arbejde med enkelte individuelle studieaktiviteter.
Din trivsel
På uddannelsen laver vi studiegrupper fra starten af 1. semester, hvor I får tilknyttet en underviser, der hjælper med at facilitere en god gruppedynamik og gode arbejdsprocesser.
Desuden har du mulighed for at tale med de tutorer (ældre studerende), der er knyttet til dit hold og som har personlige erfaringer med livet som onlinestuderende. Tutorerne er med til et hyggeligt socialt arrangement, hvor I får mulighed for at lære hinanden at kende på dit hold.
Husk, at du altid kan henvende dig til uddannelsens studievejledere, hvis du oplever udfordringer i forhold til din sociale eller faglige trivsel på studiet.
Hvis du ønsker det, har du mulighed for at deltage i en række forskellige aktiviteter ud over undervisningen på uddannelsen. Det er fx ekstra øvelser i sårpleje, indsprøjtninger, kommunikation med patienter og pårørende plus foredrag om sygeplejefaglige emner. Desuden er der aktiviteter i Studentervæksthuset med fokus på innovation, udvikling og bæredygtighed.
Har du en fysisk eller psykisk lidelse og en deraf følgende funktionsnedsættelse, som betyder, at du har brug for særlig støtte til at gennemføre en uddannelse på VIA University College, kan du søge Specialpædagogisk Støtte (SPS). Læs mere om støttemulighederne
Campus Viborg
Når du kommer til undervisning på Campus Viborg, er du i selskab med mange andre studerende. Det er en velfungerende campus med i alt 2.000 studerende fra forskellige VIA-uddannelser. Der er desuden cirka 200 internationale studerende, der kommer til Viborg fra hele verden for at tage en del af deres uddannelse.
Campus Viborg er certificeret som 2030-skole, hvilket betyder at vi arbejder med at gøre verdensmålene til en naturlig del af vores undervisning, drift og ånd. Som studerende er du velkommen i vores bæredygtighedsudvalg på campus.
Læs mere om Campus Viborg