
”Jeg trængte til, at der skulle ske noget nyt i mit liv. Jeg havde arbejdet 20 år det samme sted. Ikke i den samme afdeling og heller ikke med de samme opgaver, men i den samme organisation. Jeg trængte til luftforandring,” siger Helle Resen, der i dag læser til sundhedsadministrativ koordinator på VIA University College i Viborg.
Under coronaen fik hun et wake-up call. Hun blev gravid og oplevede samtidig, hvordan det var at arbejde hjemmefra og have mere tid til sig selv og familien.
”Så blev jeg nødt til at tage mit liv op til overvejelse. Så jeg sagde op. Og der var faktisk ingen, der sagde, hvad nu? Der var ingen, der var bekymrede. Alle sagde bare – du er da bare så moderne. Du finder på noget,” siger Helle. Og en dag, da hun gik en tur forbi VIAs campus i Viborg, tænkte hun: "Er det nu jeg skal have en uddannelse? Det var det". Og nu læser hun til sundhedsadministrativ koordinator.
Før-praktikken fylder meget hos de studerende
I løbet af den 2½ årige uddannelse skal de studerende i praktik to gange. En 10-ugers praktik på første semester og 20 uger på fjerde semester. I praktikken møder de studerende det arbejdsmarked, de er ved at uddanne sig til og får en fornemmelse af, hvad det indebærer.
”Det er genialt. Og så er det rigtig godt, at der ligger en praktik så tidligt på uddannelsen. Så de studerende, der er i tvivl, kan nå at springe fra. Og vi andre, der er vilde med det, bliver endnu mere tændt,” siger Helle, der fortæller, hvor meget praktikken fylder i hovedet på de studerende.
”Vi snakker meget om praktikken, fordi det er første gang, vi skal ud og prøve det, vi har lært. Kan jeg finde ud af det? Kommer jeg et sted hen, jeg kan lide at være? Skal jeg køre langt for det? Hvad nu, hvis jeg ikke klarer det? Det fylder rigtig meget – både i hjerne og i hjerte,” siger Helle.
En vigtig rolle i sundhedsvæsenet
En sundhedsadministrativ koordinator har en vigtig rolle i sundhedsvæsenet. De bliver bindeleddet mellem de sundhedsprofessionelle, patienter og pårørende. De skal kunne håndtere komplekse situationer, snakke med alle og være klare i deres formidling.
”Jeg tænker, at det er meget voksent, det vi skal. Vi skal kunne tale med nogen, der er pressede. Nogen endda meget pressede, andre meget syge. Det er et stort ansvar og det kræver virkelig gode kommunikationsevner. Vi ved jo ikke, hvordan vi selv reagerer i svære situationer,” siger Helle.
Plads til at undre sig
Som en del af undervisningen har uddannelsen både besøgt og haft besøg af personer fra en af de arbejdspladser, hvor de uddannede sundhedsadministrative koordinatorer kan komme i praktik. Og som måske bliver deres kommende arbejdsplads.
”Vi havde besøg af en fra sygehuset her i Viborg. Det betyder virkelig meget, at der kommer nogen og fortæller om deres arbejde. Nogen, der arbejder i den virkelighed, vi er ved at uddanne os til. Det kan være helt basale ting som: Går I med uniformer? Bliver du nogen gange ked af det på dit arbejde? Er der andre, du kan sparre med, når der er noget, der går dig på? Er I langt bagefter med jeres ting? Og alt sådan noget som vi ikke kan læse om i bøgerne. Men som let kommer til at fylde rigtig meget,” siger Helle.
Fra lægesekretær til sundhedsadministrativ koordinator
Uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator har afløst den tidligere lægesekretæruddannelse. I dag er de færdiguddannede ikke længere blot lægens sekretær, men administrativ koordinator for alle de sundhedsprofessionelle. En sundhedsadministrativ koordinator skal kunne understøtte den helhedsorienterede tilgang til borgere, patienter og pårørende.
”Jeg vil gerne arbejde med noget administrativt. Og så er det en lille krølle, at det også har et sundhedsmæssigt perspektiv. Det gør det endnu mere spændende. Og så vil jeg gerne gøre en forskel for kollegaer, patienter og pårørende,” siger Helle, der er glad for, at der er så mange karrieremuligheder for sundhedsadministrative koordinatorer.
”Vi kan arbejde tæt på patienter og pårørende, blive en del af et udviklingsteam, være med til at skabe nye processer. Eller være en blæksprutte. Der er så mange muligheder,” siger Helle, der lige nu drømmer om at arbejde i en lægepraksis, på et hospital eller i et sundhedshus, hvor der fx også er fysioterapeuter. Et sted, hvor der er flere medarbejdere, så der er plads til både social og faglig pingpong.
3 gode råd fra Helle til dig, der overvejer at læse til sundhedsadministrativ koordinator
- Gør det. Hvis du har muligheden for at uddanne dig, selvom du er fyldt 40 år. Så gør det! Du er meget mere parat end du nogensinde har været, når du vælger som plus 40 år. Og du får alt den hjælp, du har brug for.
- Tag den med ro. Det går nok.
- Tro på dig selv. Vær ikke bange for at gøre noget forkert - det gør vi jo alle sammen, og så hjælper vi hinanden bagefter. Nyd, at du nu får en masse ny viden – nyd dit ophold!