Mickel læser psykomotorik og har været i praktik på Holmstrupgård

Mickel går på 6. semester af VIA Psykomotorikuddannelsen og har netop været i tre måneders praktik på Holmstrupgård. Han arbejdede på bostedet Æblevangen, der er en ekstern døgnafdeling målrettet unge med spiseforstyrrelser. Her oplevede han, hvordan psykomotorik kan være med til at gøre en positiv forskel for unge med flere og komplekse psykiatriske lidelser. 

Mickel Sander Andreasen læser til psykomotorisk terapeut på VIA

”Jeg har altid været i tvivl om, hvad jeg skal ’lave når jeg bliver stor’, men efter min praktik på Holmstrupgård ved jeg nu, hvordan mit drømmejob ser ud. Jeg glædede mig hver dag til at komme på arbejde, for jeg følte, at jeg kunne bidrage med noget positivt for de unge, der bor der,” fortæller Mickel Sander Andreassen.

Han er 27 år og læser på 6. semester af VIA Psykomotorikuddannelsen i Randers. Efter planen er han færdiguddannet psykomotorisk terapeut i januar 2025. Drømmescenariet er at blive ansat på Holmstrupgård, der er et højt specialiseret tilbud inden for ungdomspsykiatrien.

Da praktikken sluttede, fik Mickel studiejob på Holmstrupgård, så drømmen er rykket et skridt tættere på. Specialtilbuddet ligger i Aarhus og blev landskendt i forbindelse med tv-udsendelsen ”Syg Ungdom”, hvor værten Anders Agger sætter fokus på psykisk syge unge.

Psykomotorik er gavnligt i psykiatrien

”Det er nogle fantastiske piger, der bor på Æblevangen, men de kæmper en hård kamp mod psykisk sygdom og befinder sig lige stadiet inden tvangsindlæggelser. De er hårdt ramt, men med den rette behandling kan de blive raske. Jeg har arbejdet med nogle af de unge fra tv-udsendelsen, og de har det heldigvis meget bedre i dag end for et år siden, hvor optagelserne stod på,” fortæller Mickel.

I sin praktik har han blandt andet arbejdet med forskellige bevægelsesøvelser, hvor de unge har skullet bruge deres krop nænsomt for at finde ud af, hvordan de reelt har det i kroppen. Han har også instrueret dem i psykomotoriske grundøvelser, der kan hjælpe dem til at slappe af i krop og sind.

Mickel forklarer, at kernen i psykomotorik er en holistisk tilgang til mennesker, og han oplever, at netop helhedsblikket er en faglig styrke for ham. Psykomotorikuddannelsen har givet ham en masse teoretisk viden om relationsdannelse, og det har han i høj grad fået afprøvet i praksis under sin praktik på Holmstrupgård.

Tv-udsendelsen Syg ungdom nedbryder tabuer

”Pigerne, der bor på Æblevangen, har generelt meget svært ved at danne relationer og afviser normalt nyansatte i starten. Derfor var min vejleder også meget overrasket over, hvor hurtigt jeg kom ind i varmen hos dem. Men jeg tror, det skyldes, at jeg er et frisk pust, der bringer noget nyt og noget humor ind i gruppen, som de har brug for,” forklarer Mickel.

Han understreger, at det gode ved tv-programmet ”Syg ungdom” er, at udsendelserne forhåbentlig kan være med til at nedbryde tabuer omkring psykisk sygdom. De unge på Holmstrupgård har deres egne håb og drømme ligesom alle andre unge. Fx at finde en kæreste, komme ud at rejse og få børn.

”På Æblevangen er det helt almindelige unge piger, der blot er blevet ramt af psykisk sygdom. Men de kan blive raske igen. Og deres chancer er meget større, når de kommer i et specialiseret tilbud som Holmstrupgård, hvor der blandt andet er meget dygtige pædagoger, sygeplejersker, ergoterapeuter og psykomotoriske terapeuter ansat,” siger Mickel.

Mickel Sander Andreasen læser til psykomotorisk terapeut på VIA University College

Fra ufaglært til bachelor

Inden han begyndte at læse på VIA, har han arbejdet fem år som ufaglært. Blandt andet som lagerarbejder, på hotel, som handicaphjælper og på et bosted for socialt udsatte unge.

”Jeg kommer ud af en familie af håndværkere, så jeg bliver den første, der får en bachelorgrad. Det er jeg stolt over. Det betyder meget for mig at få en god uddannelse. I psykomotorikuddannelsen har jeg fundet kombinationen af de tre emner, som jeg synes er mest interessante; psykologi, fysiologi og pædagogik,” fortæller Mickel.

Mickels bedste råd til dig, overvejer at læse til psykomotorisk terapeut

  1. Spring ud i dit studievalg med et åbent sind. Selvom det måske ikke er al undervisning, du er lige begejstret for, så giv det en chance. Du kan selv være med til at vælge, hvor du vil lægge dit fokus. Ingen uddannelse er perfekt. 

  2. Vær klar på, at du kan komme til at arbejde med mennesker, der har det svært. Vær opmærksom på, at du ikke er dømmende i din tilgang. Hav dit fokus på mennesket - ikke diagnosen. 

  3. Modenhed er vigtigt. I min klasse har vi en meget seriøs tilgang til undervisningen, for vi vil gerne lære mest muligt. Hav respekt for underviserne og dine medstuderende. Psykomotorik er et unikt fag – og som studerende er du en repræsentant for faget. Du kan være med til at styrke kendskabet og omdømmet ved at være en god og respektfuld repræsentant.  

Hvad er en professionsbachelor?

En professionsbachelor tager typisk 3,5 år og kombinerer teori med udfordringer fra virkeligheden. Det kan fx være projekter i samarbejde med virksomheder og organisationer samt obligatoriske praktikforløb. Her får du altså praktisk erfaring og noget at skrive på dit CV undervejs i din uddannelse. På den måde bliver du pro, allerede inden du er færdig med at studere.