Her på sundhedscenteret blev den første psykomotoriske terapeut ansat for snart ti år siden. Nu har vi fire, der indgår i et tæt samarbejde med beslægtede faggrupper som ergoterapeuter, psykologer og fysioterapeuter.
Vi får flere og flere borgere, hvor sygdomsbilledet er meget komplekst, og hvor der både er fysiske og psykiske problemstillinger.
Og det er netop dér, hvor der er mentale symptomer som overbygning på fysiske gener, at de psykomotoriske terapeuter er rigtig stærke. Susanne Bækgaard
Sygemeldte borgere er et af de områder, hvor psykomotoriske terapeuter spiller en vigtig rolle, fordi de har særligt fokus på sammenhængen mellem krop og psyke. De sygemeldte døjer fx både med ondt i ryggen, spændinger i nakke og skuldre og stress.
Det er klart, at sygemeldte, der er i fare for at falde ud af arbejdsmarkedet, har rigtig mange bekymringer. Og det kan vise sig i form af søvnløshed, angst og stress, som de døjer med oveni de fysiske smerter. Mange af dem har glæde af psykomotorisk behandling, der fokuserer på kropsbevidsthed, afspænding og teknikker til at få ro på krop og hoved.
Rehabilitering og Ressourceforløb er også områder, hvor vi på Sundhedscentret inddrager psykomotoriske terapeuter i viften af behandlingstilbud.
Det drejer sig for eksempel om borgere, der har været uden kontakt til arbejdsmarkedet gennem længere tid, og sygdomsbilledet har mange facetter, der skal arbejdes med, for at komme tættere på muligheden for arbejde. Her tilbydes både holdtræning og individuel behandling.
Når jeg ser på den voksende gruppe af borgere med stress og symptomer på angst og depression, så kan jeg kun forestille mig, at der bliver brug for flere psykomotoriske terapeuter i fremtiden.
Ikke blot i Sundhedscentret, men også andre steder, hvor man arbejder med borgere, der har både fysiske og mentale problematikker. Susanne Bækgaard