
Det er fredag formiddag. Og efter en uges intenst arbejde i studiegrupperne er det tid til, at matematikholdet fra 1. semester skal vise deres projekter frem til en messe på VIAs Læreruddannelse i Aarhus C. Iblandt tonsvis af kreative projekter står der en cykel på en såkaldt ´Hometrainer’. Udstyret er et stativ, som gør det muligt at omdanne cyklen til den motionscykel, du kender fra fitnesscenteret.
Lærerstuderende står i kø og venter på, at det bliver deres tur til at hoppe i sadlen. Målet med cyklen er ikke at smide kalorier, men at få de studerende til at tænke over, hvor meget energi det egentlig kræver at tænde en pære. Fokusset på energi og bæredygtighed sker i forbindelse med en netop overstået projektuge, hvor en gruppe lærerstuderende har forsøgt at tænke mere bæredygtighed ind i undervisningsplanerne.
”Cyklen er tilkoblet en app, som viser hvor meget watt, man træder, når man cykler. På den måde kan vores medstuderende se, hvor meget de skal træde før, man kan tænde en pære” fortæller Sidsel Burchardt, der er en af initiativtagerne bag projektet.
Når de forpustede medstuderende hopper af cyklen, får de øje på det Sidsel Burchardt og resten af hendes studiegruppe, egentlig gerne vil vise. En hjemmeside, der er første udkast til en ’bank’ fyldt med undervisningsplaner med fokus på bæredygtighed. Bag projektet er Sinne Rasmussen, Frederik Schmidt, Laura Nordahl og Sidsel Burchardt, som lige er blevet færdige med deres første projektuge på læreruddannelsen.
Arbejde med og ikke om bæredygtighed
Lad os spole tiden fem dage tilbage til mandag morgen, hvor projektugen blev skudt i gang. Her fik matematikholdet på læreruddannelsen stillet en hypotetisk opgave, som lød på at finde et tiltag til, hvordan en skole i Syddjurs Kommune fik implementeret mere bæredygtighed. De studerende fik fri leg og kunne selv bestemme, hvem tiltagene skulle rettes imod – om det var lærere, elever, skoleledelsen eller lokalsamfundet.
”Vi brugte lang tid på idéfasen og gik først videre, da vi fik en gnist. Det var fedt at gejle hinanden lidt op til det – så var der én idé der, så var der en ny idé der. Alt vi havde tænkt på blev kastet op i luften. Og så byggede vi det op sammen, fortæller Laura Nordahl.
Studiegruppens hav af idéer resulterede i en hjemmeside, der skulle fungere som ´bank´ med undervisningsplaner for forskellige forløb, der har øje for en mere bæredygtig undervisning. Banken er tiltænkt som en hjælpende hånd for folkeskolelærere, som nemt vil kunne tilgå planerne med bæredygtighed på skemaet.
”Vi vil give folkeskolelærerne et redskab, som er nemt at bruge. Derfor er det meget vigtigt for os, at undervisningsplanerne, som er derinde, rent faktisk har noget virkelighedsnært. Formålet er, at folkeskoleeleverne arbejder med bæredygtighed og ikke kun havde om bæredygtighed” fortæller Frederik fra studiegruppen. Frederik Schmidt Henriksen
Et eksempel på, hvordan folkeskoleeleverne kan arbejde med bæredygtighed er, at hver undervisningsplan skal indeholde et opsamlende element, hvor underviseren kan stille åbne refleksionsspørgsmål til eleverne. I forløbet ´energi og watt´ i fysik kan spørgsmålene ifølge studiegruppen lyde: Hvilke energikilder har vi i Danmark? Er der nogle energikilder, som er mere bæredygtige end andre? Skal vi have flere af dem?
”Ved at stille refleksionsspørgsmål til forløbet, undgår vi at indoktrinere eleverne. I stedet stiller vi åbne spørgsmål, som kan lede op til diskussion” fortæller Sinne.
Inspiration til praktikken og fremtiden
Det er ikke helt tilfældigt, at bæredygtighed er kommet på skemaet, hvis man spørger underviser fra VIAs læreruddannelse Henning Wastphael:
”Temaet for denne studieuge skal både ses i lyset af den åbenlyse vigtighed for os alle - nu og i fremtiden. Men også mere konkret, at bæredygtighed forventeligt bliver skrevet ind i formålet for læreruddannelsen i august 2023”, fortæller han.
Henning Westphael forklarer også, at formålet med projektugen er, at studerende tager den inspiration med videre i deres praktik ved at inddrage bæredygtighed i undervisningen. Og det lyder til, at denne målsætning har givet pote:
”Vi havde ikke tænkt bæredygtighed ind i undervisning før, men det er da helt sikkert noget vi har lyst til nu”, fortæller studiegruppen.
3 gode råd fra studiegruppen, hvis du overvejer at læse til lærer
- ”Hvis du brænder for at give andre mennesker succesoplevelser ved at lære fra dig, så er læreruddannelsen helt sikkert noget for dig”.
- ”Spring ud i det! Du kommer hurtigt i praktik, hvor du prøver faget af, og her kan du hurtigt fornemme, om det er noget for dig eller ej”.
- ”Hvis du vil gå på en legende uddannelse, har læreruddannelsen mange kreative elementer”.