Hvordan bliver jeg lærer?
For at komme ind på læreruddannelsen skal du have en adgangsgivende eksamen. I kvote 1 skal du have mindst 7 i gennemsnit. Har du under 7, eller kender du ikke dit gennemsnit, skal du søge om optagelse gennem kvote 2. Her kommer du til en optagelsessamtale, hvor du får vurderet din studieegnethed.
Læs mere i det følgende om regler, adgangskrav, ansøgningsfrister og meget andet vedrørende optagelse på læreruddannelsen:
Adgangsgivende eksaminer
Du skal have en af følgende eksamener for at søge ind på læreruddannelsen
- Studentereksamen (STX)
- Højere forberedelseseksamen (HF)
- Højere teknisk eksamen (HTX)
- Højere handelseksamen (HHX)
- Erhvervsuddannelse (EUX);
- Gymnasialt indslusningskursus for fremmedsprogede (GIF)
- Gymnasiale eksaminer fra Grønland, Færøerne samt Duborg skolen og A.P. Møller skolen.
Kvote 1 (ansøgningsfrist 5. juli)
I kvote 1 bliver din ansøgning vurderet alene på dit karaktergennemsnit fra din adgangsgivende eksamen. Dit karaktergennemsnit skal være mindst 7 for at blive optaget i kvote 1.
Sådan søger du ind gennem kvote 1
Kvote 2 (ansøgningsfrist 15. marts)
Har du under 7 i karaktersnit i din adgangsgivende eksamen, eller hvis du ikke kender dit gennemsnit, skal du søge optagelse gennem kvote 2. Hvis dit gennemsnit er under 7, kommer du til en optagelsessamtale, hvor vi vurderer din studieegnethed.
Til din kvote 2 ansøgning skal du huske at sende et afgangsbevis fra din adgangsgivende eksamen. Samt evt. beviser på ekstra fag taget på fx VUC. Du skal IKKE sende en motiveret ansøgning.
Optagelsessamtale
Alle, som har under 7 i gennemsnit fra den adgangsgivende eksamen – eller som endnu ikke er sikker på at få et gennemsnit på 7 eller derover – skal søge ind via kvote 2 og efterfølgende til en optagelsessamtale.
Du kan kun gå til optagelsessamtale én gang pr ordinær ansøgningsrunde (sommer- og vinter-optag). Du vælger selv, hvor i landet du vil til samtale, men resultatet af optagelsessamtalen gælder til alle uddannelsessteder.
Hjælp til dig, der skal til optagelsessamtale
Optagelse med individuel, konkret vurdering
Hvis du ikke opfylder de formelle adgangskrav til læreruddannelsen, kan du søge om optagelse med individuel, konkret vurdering. Hvis du bliver vurderet egnet til optagelse, bliver du indkaldt til en optagelsessamtale.
Find ud af, hvordan du bliver kompetencevurderet på læreruddannelsen
Mød Alex, der fortæller om at være til optagelsessamtale
Ansøgningsfrister
Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00
Vi forbeholder os ret til ikke at oprette hold i tilfælde af for få ansøgere.
Ansøgning til uddannelsen på optagelse.dk
Når du vil søge ind på læreruddannelsen i VIA på optagelse.dk, skal du bruge KOT-numre til at finde den uddannelse, du ønsker at søge ind på.
Obs. Læreruddannelsen i Nørre Nissum optager ikke studerende på uddannelsen i 2024.
Find KOT-numrene for VIA Læreruddannelsen
Studiestart
August: Holstebro, Nørre Nissum (netuddannelse), Silkeborg, Skive og Aarhus
Februar: Silkeborg.
Opholdstilladelse – ansøgere uden dansk statsborgerskab
Er du ikke EU/EØS – borger skal du dokumentere din opholdsstatus, da dette er afgørende for, om du opfylder kriterierne for at være berettiget til en gratis uddannelse i Danmark.
Følgende skal uploades som dokumentation for din opholdstilladelse:
- For-og bagside af opholdskortet
- Brev med afgørelse fra de danske myndigheder (med henvisning til hvilken paragraf, din opholdstilladelse er givet efter)
- Ansøgning om forlængelse af opholdstilladelse, hvis din opholdstilladelse udløber inden studiestart
Betaling for uddannelsen
Undervisningsfag
Hvis du bliver optaget på VIA Læreruddannelsen og får tilbudt en studieplads, skal du vælge dit første undervisningsfag. Husk dokumentation for, at du opfylder kravene til undervisningsfagene, fx A-niveau i dansk.
- Ved sommerstart kan du vælge dit første undervisningsfag mellem fagene dansk, engelsk eller matematik
- Ved vinterstart kan du vælge dit første undervisningsfag mellem dansk eller engelsk
Alle de krævede fag skal være bestået, dvs. du skal have minimum 2,0 i gennemsnit. Gennemsnittet udregnes af alle de karakterer i faget, der fremgår på dit eksamensbevis. Kravet gælder optagelse i både kvote 1 og kvote 2.
Er der et fag, du ikke har bestået, som ligger over det krævede niveau?
Læs om undervisningsfagene og hvilke niveauer de kræver
Merit
Du kan få merit for noget af læreruddannelsen, hvis du har kvalifikationer fra tidligere uddannelser.
Klage – kun ved retlige spørgsmål
Du kan klage til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, når klagen vedrører retlige spørgsmål vedrørende din afgørelse. Fristen for at indgive en klage er 2 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt.
Det betyder, at du kan klage, hvis du mener, at afgørelsen strider imod gældende ret f.eks. forvaltningsloven, lov om ligestilling af kvinder og mænd og de almindelige forvaltningsretlige principper. Du kan ikke klage over faglige vurderinger og konkrete skøn.
Hvis du fortsat mener, at afgørelsen strider imod gældende ret, skal du sende din klage til VIA University College, studieservice.optag@via.dkk, senest 2 uger efter den dato, hvor du modtog afgørelsen. I det tilfælde hvor sagen ikke genoptages, sender VIA den samlede sag videre til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Klagevejledning — Uddannelses- og Forskningsministeriet
Regler for ansøgning og optagelse
Inden du søger ind på uddannelsen, anbefaler vi, at du orienterer dig i reglerne for ansøgning og optagelse. Fejl i ansøgningen kan betyde, at du ikke kan blive optaget på uddannelsen.
Læs reglerne for ansøgning og optagelse