I praktikken falder teori-brikkerne på plads

Rikke er på sidste del af sin uddannelse til fysioterapeut og har nu sine egne patienter i praktikken. Hun elsker at nørde træning og bevægelse, og er vild med synergien mellem teori og praktik i uddannelsen. 

Rikke Munkholm læser til fysioterapeut på VIA

”Jeg synes, at jeg tager en uddannelse i min hobby og mine interesser. Jeg elsker at træne, og jeg elsker bevægelse. Det er det, jeg bruger meget af min fritid på, og det er fedt at få lov at tage en uddannelse inden for det,” siger Rikke Munkholm, der er ved at afslutte 5. semester på VIA Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro.

Lige nu er hun i syv ugers praktik hos Struer Fysioterapi, der tilbyder et bredt spektrum af sundhedsydelser indenfor fysioterapeutisk behandling, træning og genoptræning.

Hjælper mennesker til øget livskvalitet

”Jeg oplever, at jeg hele tiden bruger den teori, som jeg har lært på skolen. Som praktikanter får vi en del selvstændigt ansvar og har vores egne patienter. Men vi har længere tid til hver enkelt behandling, og vi har en vejleder, der hjælper os med sparring og rådgivning omkring dilemmaer og problematikker,” fortæller Rikke og tilføjer:

”Jeg synes, det er fedt med den længere relation til klienterne, og alle dage er forskellige. Det passer godt til mit temperament. Fysioterapi er mange ting, men i bund og grund handler det om bevægelse og funktionsniveau. For det enkelte menneske handler det sindssygt meget om livskvalitet og selvforståelsen af, hvad man kan eller ikke kan.”

Krop og psyke hænger sammen

Rikke er tidligere elitesvømmer og har selv haft stor nytte af at gå til fysioterapeut.

”Når jeg blev skadet eller led af overbelastning, hjalp min fysioterapeut mig med at identificere, hvorfor det gjorde ondt og gav mig nogle særlige øvelser. Han gav mig et realistisk perspektiv på, hvad der kunne gøres og hjalp mig med at komme ovenpå igen,” siger Rikke og uddyber:

” Vi var resultatorienterede i forhold til kroppens præstationer, men havde også psyken med indover. Tingene hænger jo sammen.”

Står på et teoretisk fundament

Hun ser det som en fordel, at hun selv har prøvet lidt af hvert på egen krop og psyke, for det hjælper hende med bedre at kunne sætte sig i patienternes sted. Fx i forhold til smertehåndtering og motivation.

”Teorierne om alt det sundhedspædagogiske og psykologiske bruger jeg sindssygt meget. Det er noget, vi har lært på skolen, og jeg bruger det hele tiden, så det ligger på rygraden. Fx viden om handlekompetencer, adfærdsændringer og meningsfuldhed,” forklarer Rikke og fortsætter:

”Og så er der alt det fysiske. Vi har lært teoretisk, hvordan man tilpasser behandlingen og træningen til problematikken og til den enkelte patient. Her bruger vi blandt andet vores viden fra fysiologi og anatomi omkring, hvordan kroppen fungerer.”

Praktik i udlandet

Rikke har planer om at tage til udlandet i praktik på 7. semester, for hun vil gerne opleve fysioterapi i en anden kontekst og kultur. Drømmejobbet har hun ikke lagt sig fast på endnu.

”Jeg kan se mig selv gå mange forskellige veje. Jeg kan godt lide at være i gang, og det er vigtigt for mig, at det ikke bliver for ensformigt, men det gør det sjældent, når man arbejder med mennesker. Jeg er åben for det meste. Fx at arbejde med genoptræning på et hospital, arbejde på en privatklinik eller inden for sportsfysioterapi,” siger Rikke og tilføjer:

”Jeg kan også forestille mig at læse videre på et tidspunkt, for jeg kan godt lide at nørde ned i tingene. Det kan fx være som osteopat, eller ved at tage en relevant kandidat-, diplom- eller masteruddannelse. Der er heldigvis mange muligheder som fysioterapeut.”

 

Rikkes bedste til dig, der overvejer at læse til fysioterapeut

  1. Kom ind på VIA, få en snak og hør om uddannelsen. Mange har et billede af, hvad en fysioterapeut er, men det er mere og andet, end du tror. 

  2. Bliv studerende for en dag. Det er en virkelig god måde at få et indblik i studielivet på, inden du søger ind. 

  3. Kast dig ud i det, og søg ind, hvis du synes, det lyder spændende. Nogle gange må man tage en chance, selvom man ikke er 100 procent sikker. 

Hvad er en professionsbachelor?

En professionsbachelor tager typisk 3,5 år og kombinerer teori med udfordringer fra virkeligheden. Det kan fx være projekter i samarbejde med virksomheder og organisationer samt obligatoriske praktikforløb. Her får du altså praktisk erfaring og noget at skrive på dit CV undervejs i din uddannelse. På den måde bliver du pro, allerede inden du er færdig med at studere.