
”Jeg synes, at det er vigtigt, at vi, som designere, tager stilling til bæredygtighed. I princippet har vi ikke brug for flere møbler, der er nok møbler til os alle i verden. Så det mindste vi kan gøre er at sørge for, at dét vi laver gavner mere end det skader”.
Sådan siger 27-årige Maj Jeppesen, som netop har færdiggjort 2. semester af sin bachelor på Design og Business med speciale i Furniture Design.
Før Maj startede på sin bachelor, læste hun på VIA Designteknolog med speciale i Furniture Design. Her fik hun et bredt indblik i maskinrummet bag designerverden. Det gav hende lyst til at læse overbygningen på Design og Business, hvor hun oplever, at man arbejder mere på egen hånd og bliver klogere på, hvem man er som designer.
Ingen erfaring på forhånd
Maj har altid godt kunne lide at tegne, og hun har stor interesse for indretning. Derfor har det ligget lige til højrebenet, at hun skulle studere på en designuddannelse.
”Jeg synes, at det er spændende at designe møbler til andre folks hjem. Og jeg kan godt lide, at vi i Danmark har de her klassikere, som stadigvæk sælger den dag i dag,” fortæller Maj.
Til trods for, at Maj siden barnsben har haft stor interesse for indretning, havde hun aldrig prøvet at designe noget, før hun startede på designteknologuddannelsen. Af den grund er det også en helt ny verden, som har åbnet sig for hende.
Bæredygtighed er afgørende
”Min holdning til bæredygtighed er afgørende for mine designs. Hvis et design skal være bæredygtigt, så skal det kunne holde i mange år. Den falder mange af de nye materialer af på,” forklarer Maj og fortsætter:
”Hver gang vi har en opgave på studiet, er målet at lave et bæredygtigt møbel – eller i hvert fald som minimum tage stilling til, hvilken indflydelse ens valg og fravalg har på vores planet. Dét, synes jeg, er en meget inspirerende del af uddannelsen.”
Egentlig har Maj ikke altid haft øje for bæredygtighed. Men VIAs fokus på bæredygtighed har åbnet hendes øjne for, at hun, som designer, har et ansvar for at passe på kloden og ikke producere mere end højst nødvendigt.
Praktikken har styrket min selvtillid
Som en del af studiet er de studerende i praktik, og Maj fortæller, hvordan praktikken gav hende et selvtillidsboost. På studiet er hun vant til at arbejde på et teoretisk plan, og derfor har det været enormt givende for Maj at komme ud i en virksomhed og mærke, at hun faktisk kan bidrage med noget.
”Jeg havde verdens bedste praktikplads ved Ox Denmarq. Det er fedt at få sparring fra nogle, som er i branchen, og allerede fra første dag blev jeg kastet ud i at tegne et sidebord.” fortæller Maj.
Hun var i praktik i 9 uger ved Ox Denmarq. Og heldigvis var det ikke sidste gang, Maj var i praktik. I skrivende stund er hun nemlig startet i praktik ved Søstrene Grene som produktdesigner.
Verdens fedeste job
”I fremtiden drømmer jeg om at være selvstændig designer. Jeg drømmer om at få lov til at skabe nogle smukke møbler og se dem ude i folks hjem” fastslår Maj og tilføjer:
”Det behøves ikke at være en kæmpe virksomhed, jeg stabler på benene. Hvis bare det kan løbe rundt, så er jeg tilfreds. Det er nemlig verdens fedeste job at være designer.”
Lige nu fokuserer Maj dog på at færdiggøre studiet og suge den sidste læring til sig. Herefter vil hun med garanti skabe møbler i simple designs, som kan pynte i folks hjem resten af livet. Og hvem ved, måske de endda kan gå i arv fra generation til generation.
3 gode råd fra Maj til dig, som skal til optagelsesprøven på Designteknologuddannelsen.
- Brug de 14 dage fornuftigt og gør dig umage.
- Få vist de forskellige ting, du kan.
- Tro på dig selv. Uddannelsen er lavet for, at man skal lære at være designer, så det er ikke meningen, at du skal kunne det fra start af.
Se nogle af de møbler, som Maj har produceret

Peak Closet er designet til Design Boost Innovation Cup I samarbejde med Skovby Møbler. Design Boost er Støttet af TUUF Fonden og er et samarbejde mellem Lifestyle & Design Cluster og Træ- og Møbelindustrien.

Terrazzo Lampens fod er i terrazzo, da det er et restprodukt fra marmorindustrien og dermed mere bæredygtigt end massiv sten. Lampeskærmen er i opalglas.

Materialerne i Cube House er inspireret af Bauhaus perioden, hvor beton, stål og glas for første gang kunne masseproduceret.