Mød Laura Bilde fra Seche Studio

I starten af 2021 blev Laura Bilde shortlisted til en pris ved Danish Design Award. På få år har hun skabt sig et navn på den danske designscene og arbejdet med en lang række brands. Vejen derhen har ikke været uden bump og omveje.

Portræt af tidligere VIA-studerende, Laura Bilde

Laura Bilde har læst både designteknolog og den tilhørende top-up uddannelse, design og business, på VIA i Herning. Her valgte hun specialeretningen Furniture Design og forelskede sig i håndgribeligheden i møbeldesign.

Allerede som studerende begyndte hun at samarbejde med brands som Handvärk og Woud, der satte hendes møbler i produktion. 3 år efter Laura Bilde blev færdiguddannet startede hun Seche Studio med Linnea Ek Blæhr, der også har læst furniture design på VIA.

Designduoens allerførste samarbejdspartner blev Ege Carpets, som de designede tæppekollektionen, A New Wave, til. Gulvtæpperne er lavet af garn fra genanvendte fiskenet, der er blevet efterladt i havet og inspireret af den rå natur ved den danske vestkyst.

A New Wave-kollektionen gav ikke kun Laura Bilde troen på, at Seche Studio kunne blive til noget, hun kunne leve af. Den betød også, at hun og Linnea blev shortlisted til en pris i kategorien “Young Talent” ved Danish Design award 2021.

Ege Carpets gulvtæppe designet af Seche Studio med sandmønster

Se flere billeder fra A New Wave-kollektionen nederst i artiklen, og læs mere om det bæredygtige garn, som tæpperne er lavet af på egecarpets.dk

Øvelse gør mester

Måske tænker du, at Laura Bilde lyder som et naturtalent indenfor møbeldesign, men i følge hende selv havde hun rigtig meget at lære, da hun startede på uddannelsen:

“Jeg kunne hurtigt mærke, at mange af mine medstuderende havde mere erfaring end mig. De vidste, hvad en marker tusch var og kendte Adobe-pakken. Jeg anede ingenting i starten”, fortæller Laura Bilde, som alligevel ikke var bange for at kaste sig ud i forskellige projekter og prøve værktøjer og materialer af.

“første gang vi skulle lave en prototype var også første gang, jeg prøvede at svejse. Det var en rigtig fed opgave, fordi vi blev tvunget til at bruge hænderne og tegne noget, som vi rent faktisk kunne bygge. Jeg endte med at udstille min prototype på en møbel- og livsstilsmesse i Bella Centeret sammen med en medstuderende. Det var her, jeg mødte ejerne af Woud, som endte med at producere og sælge mit møbel. På den måde opdagede jeg værdien i at komme ud og møde en masse folk og skabe noget sammen med andre. Jeg synes eksempelvis, det er vildt fedt at arbejde sammen med nogen, som er mega gode til et bestemt materiale og så forsøge at udfordre dem på formen”.

Det er ikke spild af tid at prøve forskellige ting af. Jeg læste også til sygeplejerske og studerede folkesundhedsvidenskab, inden jeg søgte ind på designteknolog på VIA. Alle mine erfaringer har kun gjort mig mere bevidst om, hvad jeg vil. Laura Bilde

Travlt på godt og ondt

Siden Laura Bilde udstillede sine designs for første gang, har hun arbejdet med mange forskellige projekter. Nogle gange måske lidt for mange, hvis du spørger hende selv.

“Da jeg blev færdig på VIA, fik jeg job hos Norm Architects, hvor jeg også havde været i praktik. Vi var et rigtig godt match, fordi jeg fik lov at prøve en masse forskellige ting og finde ud af, hvad jeg godt kunne lide at arbejde med. Samtidig var de meget åbne overfor, at jeg også lavede nogle ting ved siden af jobbet. De har generelt støttet mig rigtig meget - også senere hen”, fortæller Laura Bilde, som eksempelvis designede et spejl for Pieces i sit eget navn i samme periode. Hun får mulighed for at udfordre sig selv, alt det hun vil, men på et tidspunkt knækker filmen.

“Efter 2,5 år med et fuldtidsarbejde og projekter ved siden af blev jeg sygemeldt med stress. Jeg havde haft rigtig travlt, været meget ude og rejse i forbindelse med nogle opgaver og mister samtidig en person i mit privatliv. Min sygemelding betyder, at jeg begynder at reflektere over min hverdag og finder ud af, at jeg har brug for en anden rytme, hvor arbejde og privatliv hænger bedre sammen”.

 

En ny hverdag

Det er blandt andet ønsket om en bedre balance mellem arbejde og privatliv, som driver Laura Bilde og Linnea Ek Blæhr, da de starter Seche Studio. Her bestemmer de selv, hvornår de arbejder, og hvad de arbejder på.

“Jeg har fundet ud af, hvor vigtig friheden i min hverdag er for mig. Ligesom jeg fandt ud af, at jeg hellere vil arbejde med produktdesign og kunst end interiør. Det er ikke spild af tid at prøve forskellige ting af. Jeg læste også til sygeplejerske og studerede folkesundhedsvidenskab inden jeg søgte ind på designteknolog på VIA. Alle mine erfaringer har kun gjort mig mere bevidst om, hvad jeg vil”.

I dag driver Laura Bilde Seche Studio alene og drømmer om at have et lille team omkring sig. Senest har hun blandt andet skabt glas-serien “Forma” for Holmegaard, som består af en række markante drinksglas, skåle og en vase - alt sammen i massivt glas.

Ege Carpets gulvtæppe designet af Seche Studio med græsmønster
A New Wave er inspireret af naturen ved den danske vestkyst

Ege Carpets gulvtæppe designet af Seche Studio med bølgemønster

De skulpturelle mønstre skabes af flere niveauer i tæppekonstruktionen

Om Laura Bilde: 

  • Færdiguddannet i 2018 efter at have læst designteknolog og design og business med speciale i Furniture Design på VIA University College
  • Modtog Den Danske Eksportskoles iværksætterlegat på 75.000 kr. i 2019
  • Shortlisted til Young Talent-prisen ved Danish Design Award i 2021

Mød flere studerende og færdiguddannede