Desirée uddanner sig til professionel oplevelsesdesigner

Desirée læser Designteknolog med speciale i Retail design og business. Det har hun valgt, fordi uddannelsen giver en bred forståelse for design og mulighed for at prøve de ting af, som hun lærer. Mød hende her.

billede af retail-studerende, Desirée, med Campus Herning i baggrunden

Uddannelsen til Designteknolog er en 2-årig erhvervsakademiuddannelse. Efter uddannelsen kan du læse videre på den 1,5-årige top-up-uddannelse Design og business. Tilsammen udgør de to uddannelser en professionsbachelor*.

“Inden jeg søgte ind på Retail design og business, overvejede jeg både Fashion- og Furniture design. Men jeg følte, at det var for låst. Jeg ville gerne arbejde med design i en bredere forstand”, fortæller Desirée

Hun er 21 år og læser på 4. semester af uddannelsen til Designteknolog med speciale i Retail design og business. Her lærer hun at designe oplevelser, som matcher et givent brand og dets DNA. Det kan eksempelvis være udformningen og indretningen af virksomhedens butikker eller fremtoningen på sociale medier. Det handler altså om den oplevelse, som forbrugerne har, når de møder et brand. Dét får Desirée mulighed for at prøve kræfter med i løbet af studiet. Både på skolebænken, men også ude i virkeligheden.

Desiree computer

“Jeg var ret bevidst om, at jeg gerne ville læse et sted, hvor der er fokus på at komme ud og bruge det, som man har lært. Mine søskende har læst på universitetet. Dét, kunne jeg bare se, slet ikke var mig. Jeg er meget mere til klasseundervisning og projekter end forelæsninger og at læse en helt masse”, forklarer Desirée og uddyber:

“I løbet af uddannelsen har vi haft forskellige projekter i samarbejde med brands, som eksempelvis House Doctor. Et af mine yndlingsprojekter har været et samarbejde med Herning Kommune. Her fik vi til opgave at designe en oplevelse eller installation som skulle være med til at skabe liv i midtbyen henover sommerperioden. I min gruppe arbejdede vi med en idé om at skabe en installation til et grønt område, som børn kunne kravle på. Den skulle bestå af illustrationer om bæredygtighed fra skoleeleverne i kommunen. På den måde ville vi gerne kombinere leg, læring og ophold".  

Teorien møder virkeligheden

Udover projekter i samarbejde med brands og organisationer får de studerende på Retail design og business også mulighed for at bruge teorien fra studiet ude i virkeligheden. På 3. semester var Desirée i praktik hos Retail design-virksomheden, Riis Retail som bl.a. udvikler og designer butikskoncepter for brands som B&O og Joe & the juice. 

“I min praktik blev jeg del af designafdelingen hos Riis Retail. Her sad jeg eksempelvis med ved leverandørmøder og var med til at udvælge materialeprøver til interiør i en Jack & Jones-butik. Desuden fik jeg også mit eget projekt, hvor jeg skulle komme med et bud på et design til en pop-up-butik for en mulig kunde, som jeg præsenterede i slutningen af min praktik. Jeg fik på den måde mulighed for at kombinere teorien fra studiet med den tilgang og designproces, som man benytter sig af in-house hos Riis Retail,” siger Desirée.

3 grunde til at du skal læse Retail design og business ifølge Desirée

  1. “Hvis du har en interesse for design, men ikke vil låse dig fast giver Retail design og business en bred forståelse for designbranchen”.
  2. “Holdundervisningen og det praktiske element, synes jeg, gør uddannelsen rigtig attraktiv”.
  3. “Uddannelsen er bred, men du kan forme den i forhold til det, som du gerne vil. Om det er at lave 3D-modeller, gøre dig klog på de bæredygtige aspekter af materialevalg eller udvikle indhold til sociale medier. Du vælger selv, hvad du vil dykke ned i bl.a. igennem dit valg af praktiksted”.

Mere design og business

Efter uddannelsen til Designteknolog har Desirée planer om at læse videre på top-up’en “Design og business” - igen med speciale i Retail Design og business. Her er noget af det, som hun ser frem til, at skulle i praktik igen. Desirée er også allerede i gang med sine overvejelser omkring, hvad hun godt kunne tænke sig at spore sig ind på: 

“Det har hele tiden været min plan at læse top-up’en også. Så jeg ser det egentlig som én lang 3,5-årig uddannelse. Jeg har været overrasket over hvor bred - eller spændende - uddannelsen faktisk er. Vi kommer omkring rigtig mange emner, men det er alt sammen relevant. Selvom du eksempelvis ved, at du bare gerne vil arbejde med indretning giver det stadigvæk rigtig god mening at få en forståelse for forbrugeradfærd,” fortæller Desirée.

Desirées råd til optagelsesprøven

"Jeg tror, det vigtigste i optagelsesprøven er at vise, hvorfor man synes denne her uddannelse er spændende. Du skal ikke være bange for, at du ikke har noget erfaring, som er relevant. Så længe, at du er motiveret og har en interesse og forståelse for branchen, er du på rette spor. Du skal ikke kunne en masse inden du søger ind. Du kommer jo her for at lære".

*Hvad er en professionsbachelor?

Den 1,5-årige top-up design og business giver dig en professionsbacheloruddannelse. En professionsbachelor kombinerer teori med udfordringer fra virkeligheden. Det kan fx være projekter i samarbejde med virksomheder og organisationer samt obligatoriske praktikforløb. Her får du altså praktisk erfaring og noget at skrive på dit CV undervejs i din uddannelse. På den måde bliver du pro, allerede inden du er færdig med at studere.

Mød flere studerende og færdiguddannede