“Det tænder en ild i mig at arbejde med design, som er håndgribeligt og lige til. Når du har lavet en prototype af et møbel, kan du sætte dig i det, gå rundt om det og undersøge det. Møbeldesign er meget sanseligt. Det betyder også, at der kan ligge mange minder i et møbel, som du tager med dig, når du flytter fra ét hjem til andet”, fortæller den 29-årige VIA-studerende.
André har selv boet mange forskellige steder siden han første gang flyttede hjemmefra. Men efter mere end 3 år i Aalborg og en næsten færdiggjort ingeniøruddannelse valgte han at sadle om og vende hjem til Midtjylland. Her fandt han både et socialt studiemiljø med masser af sammenhold og en passion for møbeldesign på VIA Design i Herning.
“Jeg elsker eftermiddagene og aftenerne i værkstedet på skolen. Her står vi en håndfuld studerende fra forskellige årgange og arbejder på vores projekter. Vi inspirerer og hjælper hinanden. Alle har prøvet at være nye i værkstedet, og når du lige giver en hånd med eller får hjælp af andre, får du samtidig nye bekendtskaber, som du møder på gangene og drikker en øl med i fredagsbaren.”
Den rigtige hylde
André drømmer om at designe møbler, som har en lang levetid. Måske endda som selvstændig designer en dag. Derfor er han havnet på den helt rigtige hylde.
“På uddannelsen til designteknolog fik vi en rigtig god designforståelse, mens vi på top-up’en (Design og business) også får forretningsforståelsen med. Vi lærer, hvordan vi brander os, sælger vores produkter og laver regnskab. Eksempelvis har vi haft et forløb omkring grafisk designidentitet, hvor vi tog udgangspunkt i vores egen profil. Her arbejdede vi med typografi, farvesammensætning, logo og hjemmesideopbygning”, fortæller André og uddyber:
“VIA fokuserer meget på entreprenørskab. Det mærker vi både i og udenfor undervisningen. Lige nu er vi gang med et forløb, hvor vi skal betragte os selv som freelance designere. Vi samarbejder med 10 forskellige virksomheder, som skolen har rakt ud til. Blandt andre FDB Møbler, Skagerrak og Fredericia Furniture. Her lærer vi at indgå i et professionelt parløb med en virksomhed og spore os ind på, hvordan vi kan løse nogle af deres udfordringer.”
Vi bliver betragtet som fremtidens møbeldesignere og kan mærke, at det kommer med et ansvar. André Flyvholm Povlsen
“Hvis du kunne tænke dig at starte din egen virksomhed, mens du studerer, har du mulighed for at få en kontorplads i studentervæksthuset på campus, hvor du kan sparre med undervisere og andre studerende. Derudover bliver du opfordret til at deltage i designkonkurrencer og talentforløb. Det giver alt sammen endnu mere blod på tanden og lyst til at blive på skolen og bygge og teste dine idéer.”
Bæredygtige beslutninger og ansvar
Selv deltog André i FSC Design Award 2019, en designkonkurrence med fokus på bæredygtighed for arkitekt- og designstuderede fra hele landet. Her endte han som én ud af seks finalister i en finale, hvor alle pladserne var besat af studerende fra VIA. Det har André en forklaring på:
“Vi bliver betragtet som fremtidens møbeldesignere og kan mærke, at det kommer med et ansvar. I undervisningen, til messer og på virksomhedsbesøg får vi indblik i bæredygtige produktionsmetoder og råvarer. Vi lærer at træffe smartere beslutninger omkring alt lige fra materialer til transport og selve møblets funktion. For mig handler bæredygtighed om alt det omkring produktionen og samtidig æstetikken. Bege dele stiller krav til møblet, hvis det skal egne sig til at blive brugt i 20 år,” slutter André.
"Enclave er nomineret for sin nytænkende teknik, der flytter formsproget på fremtidens designs. Teknikken kan skabe løsninger i fremtiden og nuværende designs kan gentænkes. Ideen er imponerende og helt sikkert noget, vi skal se mere af", sagde dommerne om Andrés stol ved FSC Design Award 2019.
De 3 bedste ting ved studiet ifølge André:
- “Sammenholdet blandt os studerende. Når vi arbejder, er vi gode til at give hinanden sparring. Vi løfter hinanden".
- "Blandingen af det faglige og praktiske. Vi har teorien med, men vi bliver også opmuntret til at gå i værkstedet og laver modeller af vores arbejde. Det skaber en stor forståelse for designet, at man kan røre ved det".
- “Der har været en rigtig fin rød tråd fra dag 1 på designteknologuddannelsen og frem til i dag. VIA favner bredt og det udnytter man. Vi arbejder sammen med studerende fra de øvrige specialeretninger i tværfaglige projekter. På den måde lærer vi eksempelvis at tænke i både indkøb og markedsføring. Det giver en god forståelse for, hvordan det er at arbejde i en virksomhed med ansatte med mange forskellige kompetencer”.
André præsenterer sin stol til FSC Design Award 2019