“Det er et studiemiljø, som jeg ikke havde regnet med at finde nogen steder. Det føles faktisk ikke som at være studerende”. Sådan beskriver Alexandra hendes tid på top-up’en i entrepreneurship & innovation. Tidligere har hun læst entreprenørskab og design på IBA Erhvervsakademi Kolding og har blandt andet været med til at starte en rideskole, inden hun søgte ind på top-up’en på VIA. Det var her hun mødte Signe. "Jeg er uddannet designteknolog med speciale i Fashion Design fra VIA i Herning", forklarer Signe.
Da jeg blev færdig kunne jeg mærke, at Fashion Design ikke længere sagde mig noget. Det var for meget alene-arbejde. Og på studiet havde vi lært, hvor forurenende og ødelæggende branchen var. Derfor tog jeg en chance og skiftede spor. Jeg vidste ikke helt, hvad jeg ville. Bare at jeg gerne ville møde en masse spændende mennesker og prøve noget helt andet. Derfor søgte jeg ind her. Signe Valeur Kjær
I dag er Alexandra og Signe i gang med deres 3. semester på top-up’en. Her er de i praktik i deres egen virksomhed. I løbet af deres studie har de nemlig startet GAVN Studio sammen. Et brand som opkøber brugte herrejakkesæt, der ellers bare skulle smides ud, og syer dem om, så de passer til kvinder.
”Jeg har altid tænkt, at jeg gerne ville starte et fashion brand, så da vi startede på studiet, spurgte jeg Signe, om vi ikke skulle lave noget sammen. Men Signe svarede, at hun ikke skulle have noget med fashion at gøre længere. Derfor arbejdede jeg selv og en anden studiekammerat videre med en idé om at lave jakkesæt til kvinder. På et tidspunkt kom Signe alligevel med en idé om, at man kunne sy brugte herrejakkesæt om, og så ville hun gerne være med på holdet. Sådan opstod GAVN studio,” forklarer Alexandra.
People, planet, profit
”For os var det ikke nok bare at producere jakkesæt. Der skulle ligge mere bag. Studiet har lært os at tænke bæredygtigt. Faktisk tager al vores undervisning udgangspunkt i bæredygtighed. I alle opgaver skal der altid være et bæredygtigt element. På den måde kan man godt mærke, at skolen prøver at uddanne fremtidens entreprenører. Vi lærer at udvikle bæredygtige forretningsmodeller og har meget fokus på den tredobbelte bundlinje. Det skal ikke kun give økonomisk gevinst. Det skal også gavne planeten og menneskene. People, Planet, Profit,” fortæller Signe.
Signe og Alexandra samarbejder med genbrugsbutikker som Folkekirkens Korshær, Blå Kors og Røde Kors om at købe brugte jakkesæt. Samtidig har de indgået en aftale med et skrædderværksted, som er startet af en syrisk flygtning og hans søn. Her kan de få syet jakkesættene om til en pris, som de kan være med på. ”De klør vores ryg, og vi klør deres,” forklarer duoen.
110.000 kroner om måneden
Signe og Alexandra havde kun arbejdet med GAVN Studio i få uger, da de søgte og vandt et verdensmålsmikrolegat på 25.000 kroner. Få dage senere vinder de også Innovationsprisen og 50.000 kroner. Og i samme måned lykkes det dem også at vinde 25.000 kroner til Hestens hule (en randrusiansk udgave af Løvens hule) og 10.000 kroner til de regionale mesterskaber i entreprenørskab samt en billet videre til finalen.
”Skolen har været gode til at brække processerne op i små bider, som gør det nemmere at realisere sin idé. Og så har vi fået virkelig meget støtte. Vi har haft vores undervisere i røret både aftener og weekender. Underviserne skubber os og vil os bare det bedste. Og når vi er afsted til konkurrencer er hele klasse med, og så hepper vi på hinanden. Det giver virkelig et unikt studiemiljø.”
”De penge, som vi har modtaget i soft funding skal gå til at få udviklet hjemmeside og webshop, samt logo og brandidentitet. Desuden kunne vi også godt tænke os at afholde et pop up-event i slutningen af vores praktikperiode. Og så skal vi finde ud af noget med lager. Lige nu bruger vi bare Alexandras gæsteværelse som er fyldt med omkring 100 jakkesæt. Så vi har en masse ting, vi kan bruge pengene på,” fortæller Alexandra og Signe om deres planer for den nærmeste fremtid.