Beklædningshåndværker

Drømmer du om at arbejde med design og tekstil?                                    Bliv beklædningshåndværker og få en fremtid i mode- og livsstilsbranchen. På uddannelsen til beklædningshåndværker lærer du om både design, konstruktion, trend og produktion!

Studerende fra uddannelsen til beklædningshåndværker kigger på tøj på stativ

Vil du starte til februar?

Vi har forlænget ansøgningsfristen. Så du kan nå det endnu. Søg ind via optagelse.dk for at starte på uddannelsen til januar. Læs om, hvordan du søger ind på linket herunder.

 

Type

Erhvervsuddannelse 

Varighed

3 år

Studieby

Aarhus og Herning

Studiestart

August og februar

Læreplads

Obligatorisk

Om uddannelsen til beklædningshåndværker

  • Titel: Beklædningshåndværker, Erhvervsuddannelse 

    Varighed: 3 år (trindelt erhvervs- og ungdomsuddannelse) 

    Studiestart: August (Grundforløb 1 og 2) og januar (Grundforløb 2)

    Studieby: Herning og Aarhus 

    • Grundforløb 1: VIA Campus Aarhus C, Ceresbyen 24, 8000 Aarhus C
    • Grundforløb 2: VIA Campus Aarhus C, Ceresbyen 24, 8000 Aarhus C
    • Hovedforløb: VIA Campus Herning, Birk Centerpark 5, 7400 Herning
    • Skoleoplæringscenter: VIA Campus Aarhus C, Ceresbyen 24, 8000  Aarhus C

    Læresteder: Ind- og udland 

    Undervisningssprog: Dansk 

    Økonomi: Du får elevløn, når du er i en virksomhed og har en uddannelsesaftale. Du får SU på Grundforløb 1 fra den måned, du fylder 18 år. Du kan søge om SU på su.dk. Desuden kan du søge om SPS (specialpædagogisk støtte), hvis du har en funktionsnedsættelse.

    Læs mere:

  • Beklædningshåndværker er en erhvervsuddannelse, og du kan søge ind på uddannelsen efter 9. klasse.

    Du vil komme til at veksle mellem at være i oplæring i en virksomhed og undervisning på skolen.
    Du kan søge direkte ind på uddannelsen, hvis det er mindre end et år siden, du afsluttede 9. eller 10. klasse. Hvis det er mere end et år siden, skal du have en uddannelsesaftale for at blive optaget på uddannelsen.

    Ansøgningens 5 steps til grundforløb 2

    1. Søg ind på optagelse.dk
    2. Indsend CV
    3. Evt. samtale
    4. Søg kvote
    5. Svar

    Læs mere om de specifikke optagelseskrav her

  • Beklædningshåndværker er en erhvervs-og ungdomsuddannelse med kombination af skoleundervisning og oplæring i virksomhed. Der er to veje ind på uddannelsen - gennem grundforløb 1 eller grundforløb 2.

    Grundforløb

    Uddannelsen til beklædningshåndværker henvender sig til dig, der minimum har 9. klasse, og som gerne vil have en håndværksmæssig uddannelse inden for tekstil og/eller beklædning. Uddannelsen har en varighed på i alt 3 år. 

    Fra grundforløb til hovedforløb

    Fra grundforløb til hovedforløb

    Uddannelsen består af et grundforløb, der varer 20 uger, og et hovedforløb som er opdelt i to trin. Trin 1 tager 1,5 år, og trin 2 tager 1 år. 

    Med trin 1 bliver du Tekstil- og beklædningsassistent.

    Med trin 2, bliver du Beklædningshåndværker med speciale i det fagområde, du arbejder med hos din oplæringsvirksomhed: Design, konstruktion eller produktion. 

    Grundforløbet

    For at starte på uddannelsen skal du tage et grundforløb, der varer 20 uger. 

    Du kan starte på grundforløb 1, GF1, hvis det er mindre end 18 måneder siden, at du har afsluttet 9. eller 10. klasse. Der er frit optag på grundforløb 1. Bemærk, at du kun er berettiget til en skolehjemsplads, hvis du har søgt nærmeste skole

    GF1 er placeret i indgang "teknologi, byggeri og transport" med fagretning design, mode og teknologi. GF1 kan du kun tage på vores afdeling i Aarhus.

    Uddannelsen er adgangsbegrænset. Det betyder, at du skal have en uddannelsesaftale for at fortsætte eller starte direkte på GF2.

    Hovedforløbet

    Hovedforløbet veksler mellem skoleundervisning og oplæring i virksomhed. Der er i alt 20 ugers skoleophold på trin 1 og 10 ugers skoleophold på trin 2. Skoleopholdene foregår i Herning.

    Fag

    Gennem skoleundervisning og oplæring i virksomhed får du viden om fremstilling af beklædning. Du lærer blandt andet at udvikle idéer, tage mål, lave mønstre, skære stof, sy på maskine og bruge vigtige digitale værktøjer. Du bliver i stand til assistere i hele processen fra ide til færdigt produkt og sikre, at produkterne er i orden ned til mindste detalje.


  • Både i Aarhus og Herning møder du et spændende studiemiljø med studerende fra VIAs andre uddannelser.

    Uddannelsen er en del af VIA Design. Med ca. 1400 danske og internationale studerende er VIA Design Skandinaviens største design- og businessmiljø inden for forskning og uddannelse rettet mod møbel-, mode- og livsstilsbranchen.

    Et rummeligt studiemiljø

    Grundforløbet på uddannelsen til beklædningshåndværker tager du på VIAs Campus Aarhus C. 

    Hovedforløbet ligger på VIAs Campus Herning, som er placeret i et af byens mest inspirerende område - Birk Centerpark. Her er fyldt med atmosfære, kunst og arkitektur.

    Vi lægger vægt på at have et godt studiemiljø, hvor der er højt til loftet, og rundt om på campus er der flere loungeområder og værkstedsstationer, som bryder med det almindelige skolemiljø. Der er næsten altid studerende på campus, som med sine godt 1400 danske og internationale unge har et udpræget internationalt miljø.

    Et miljø til inspiration

    Flere berømte kunstnere som Carl-Henning Pedersen, Else Alfelt, Paul Gadegaard, Per Arnoldi, Piero Manzoni og Ingvar Cronhammar har sat deres præg på såvel skolen som området omkring.

    Skolens nærmeste naboer er HEART - Herning Museum of Contemporary Art og Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum, som studerende har gratis adgang til. Det samme har alle studerende til Textilforum (i Herning centrum), som er center for tekstilindustri og design.

  • Før du starter på grundforløb 2, skal du have en uddannelsesaftale - dvs. indgået en uddannelsesaftale med en dansk tekstil- eller beklædningsvirksomhed. Oplæringen kan foregå i én eller flere virksomheder i Danmark eller i udlandet. Virksomheden skal være godkendt af Det Faglige Udvalg for Beklædning. På lærepladsen.dk kan du finde en oversigt over godkendte virksomheder. Når du har fundet en  virksomhed, skal der laves en skriftlig uddannelsesaftale, der fungerer som ansættelseskontrakt.

    Formål med oplæringen

    Formålet med oplæringen er at give dig et fagligt indblik i virksomhedens arbejdsmetoder og arbejdsområder.

    Nedenfor ser du eksempler på godkendte virksomhedstyper.

    • Boliginteriør
    • Modetøj, sportsbeklædning, arbejdsbeklædning, herretøj
    • Reparation
    • Telte
    • Tilbehør
    • Teknisk tekstil virksomheder
    • Skrædderi
    • Tryk & broderi, tilbehør 

    Læs mere om, hvordan du søger læreplads (pdf)

    Se videoguides om at søge læreplads

    Kontakt

    Hvis du ønsker hjælp til at indgå en uddannelsesaftale, eller hvis du har andre spørgsmål vedrørende oplæring og virksomheder, er du altid velkommen til at kontakt vores virksomhedskonsulent:

    Susanne Oversø
    T: + 45 87 55 05 66
    E: suov@via.dk

  • Som beklædningshåndværker bliver du assistent i tekstil-, mode- og livsstilsbranchen. Dine jobmuligheder afhænger af din fagprofil. Dine jobmuligheder er:

    • Assistent for designeren
    • Assistent for konstruktøren 
    • Assistent for produktionslederen og indkøberen

    Videreuddannelse 

    Med den 3-årige beklædningshåndværkeruddannelse skal du blot have engelsk på C-niveau for at søge ind på en af de videregående uddannelser på VIA Design. 

    Hvis du har mindst 2 års relevant erhvervserfaring, engelsk på C-niveau eller matematik på C-niveau, kan du allerede efter Trin 1 som Tekstil- og Beklædningsassistent læse videre på Designteknologuddannelsen.

  • Du har mulighed for at tage dele af din virksomhedsoplæring i udlandet.

    På beklædningshåndværkeruddannelsen er der mulighed for internationale oplevelser, hvis du har lyst og mod på det. Flere af vores elever bliver af danske virksomheder udstationeret i korte eller længere perioder i udlandet.

    Her kan du opleve produktion på tæt hold, lærer at omgås andre kulturer samt få en dybere forståelse af den internationale tøjbranche.

  • VIA Beklædningshåndværker
    Ceresbyen 24
    DK-8000 Aarhus C

    +45 87 55 05 00
    erhverv.eud@via.dk

    Studievejledning

    Sanne Lehrmann
    +45 87 55 05 69
    slt@via.dk

    Hent materiale om studievejledning på beklædningshåndværkeruddannelsen

    Uddannelsesleder

    Jette Rosendal
    + 45 87 55 05 65
    jrn@via.dk

Mød eleverne

Cille er elev hos Brands4Kids

Cille er elev hos Brands4Kids

Emmelie er elev hos Bestseller

Emmelie er elev hos Bestseller

Janne er elev hos Dilling

Janne er elev hos Dilling

Sara er elev hos DK Company

Sara er elev hos DK Company

Elever sidder rundt om bord mens underviser forklarer

Om grundforløb 1

På fagretning design, mode og teknologi kan du tage grundforløb 1 lige efter du har afsluttet 9. eller 10. klasse. Det er et indledende forløb, hvor du kan få afklaret, om en erhvervsuddannelse er noget for dig.

Du får kendskab til forskellige erhvervsuddannelser, og kommer til at arbejde med fagretningen inden for beklædningshåndværkeruddannelsen. I slutningen af forløbet kan du tilmelde dig til grundforløb 2, og komme videre enten ved at få en læreplads eller en kvoteplads.

Elever og underviser står ved et bord på systuen

Om grundforløb 2

På beklædningshåndværkeruddannelsen kan du starte på grundforløb 2, hvis du har indgået en uddannelsesaftale i en tekstil virksomhed som elev eller har fået tildelt en kvoteplads af os.

På grundforløbet er fagene målrettet beklædningshåndværker, som du får introduktion til og undervisning i. Her bliver du blandt andet undervist i design, konstruktion, materialelære og produktion.

Vil du vide mere?

Beklædningshåndværkerelev i gang med symaskine

Kom til Åbent hus og online infomøder

Kom tættere på uddannelsen, og hør mere om studielivet i Aarhus og Herning til åbent hus og online infomøder. 

Se tid og sted
Billede fra optagelsen af webinaret omkring uddannelsen til beklædningshåndværker. Billedet viser en elev ved siden af en gine med tøj på, som eleven har syet

Se vores seneste webinar

Nåede du ikke at være med, da vi afholdte webinar den 21. september i år? Så se med på optagelsen fra webinaret her, og bliv klogere på uddannelsen. 

Se optagelsen fra webinaret
Ung pige og underviser i systue på ViAs uddannelser til beklædningshåndværker.

Tag på introkursus

Går du i 8. klasse, kan du komme på introkursus og prøve, om uddannelsen er noget for dig.

Tag på introkursus
3 elever fra uddannelsen til beklædningshåndværker taler sammen

Kom i brobygning

Går du i 9. eller 10. klasse, kan du komme i brobygning og prøve, om uddannelsen er noget for dig.

Kom i brobygning
Elev for sparring

Hvordan er det at være i oplæring?

Bliv klogere på det lige her, hvor studerende fortæller om at være i oplæring som beklædningshåndværker.

Læs om elever i virksomheder
Mød 3 studerende fra beklædningshåndværkeruddannelsen

Mød flere elever

Hør, hvorfor de har valgt uddannelsen, og hvad de arbejder med i løbet af deres oplæring hos virksomheder.

Mød eleverne

Få hjælp til din elevpladsansøgning

Vores virksomhedskonsulent, Susanne Oversø, giver dig tips til at skrive en god ansøgning. Opsætning af CV. Og hvad du skal være opmærksom på før og efter, du har søgt en elevplads. Se med i vores videoguides.
Se videoer