”Det er mega fedt at opleve, når folk kommer op at gå igen for første gang, efter de har fået amputeret et ben. Mange mister håbet, når de bliver sat i en kørestol. Men når de får en benprotese, og oplever muligheden for at kunne gå igen, tændes lyset i deres øjne,” fortæller Lasse Westendorp.
Han er 29 år og nyuddannet bandagist med job hos Sahva. Her har han egne borgere i klinikken og følger desuden nyligt amputerede patienter til genoptræning på MarselisborgCentret. Her skal de lære at gå igen med brug af benproteser.
”Det er et stort ansvar at fremstille proteser, der skal tilpasses det enkelte menneske, for hvis benprotesen ikke virker, kan personen ikke gå. Det er virkelig et hjælpemiddel, der gør en stor forskel i menneskers dagligdag. Derfor vil jeg gerne dygtiggøre mig inden for fremstillingen af benproteser og børneortoser,” forklarer Lasse.
En afgørende forskel i mennesker liv
Vejen til at blive bandagist fører helt tilbage til teenageårene, hvor han i mere end seks år var træner på et fodboldhold for børn med bevægelseshandicap, fx cerebral parese.
”Min mor er ergoterapeut, og det var hende, der fik etableret fodboldholdet. Her samarbejdede vi med bandagister om at give børnene de bedste muligheder for at spille fodbold. Det gjorde virkelig en forskel for de børn,” siger Lasse.
Efter gymnasiet tog han et par sabbatår, hvor han blandt andet var i Livgarden og ude at rejse. Herefter søgte han ind på Idrætsvidenskab på Aarhus Universitet, hvor han læste i halvandet år, inden han besluttede at gå i en anden retning.
Et job med mening
”Jeg havde det godt på Idræt, men jeg kunne ikke rigtig se, hvad jeg skulle bruge uddannelsen til bagefter. Jeg ville gerne kunne et håndværk og virkelig hjælpe mennesker. Derfor besøgte jeg Bandagist Centret i Aarhus og blev helt overbevist om, at det var den vej, jeg skulle gå,” fortæller Lasse.
Han fremhæver kombinationen af rådgivning, lange kunderelationer og fremstillingen af tekniske hjælpemidler, som det største plus ved sit job.
”Det kan være en stor mundfuld for det enkelte menneske med et synligt hjælpemiddel. Derfor gælder det om at finde den løsning, der virker for borgerne, så de er motiverede for at bruge det. Jeg kan virkelig godt lide at arbejde med børn, for de har en særlig glæde og energi. Det kan fx være børn, der har brug for fodkapsler for at kunne gå og løbe,” forklarer Lasse.
Lasses bedste råd til dig, der overvejer at læse til bandagist
- Lav noget research på, hvad en bandagist laver, inden du søger ind på uddannelsen. Kontakt eventuelt et bandageri, og spørg om du må komme på besøg, så du kan se værkstederne og tale med en færdiguddannet bandagist.
- Sæt dig ind i faget, og hvor det er på vej hen. Fx er 3D-print det nye sorte. Hjælpemidlerne bliver mere og mere (teknisk) avancerede.
Forskellen på en protese og en ortose
En protese skal erstatte en manglende legemsdel, mens en ortose skal korrigere, støtte, aflaste eller stabilisere en del af kroppen.
Fx skal benproteser kunne bære kroppen og gøre det muligt at bevæge sig ved amputation.
Ortoser (skinner/bandager) kan fx være dropfodsortoser, der afhjælper gangen ved lammelser i underbenet.