
”Jeg oplever, at bandagistuddannelsen har den perfekte kombination mellem mennesker, håndværk og kreativitet. Her er individet i centrum. Det handler om at finde den bedst mulige løsning for netop dig. Det er virkelig fedt, at tilgangen er så helhedsorienteret,” siger Emilie Reichstein Møller.
Hun er 24 år og læser på det allerførste hold af bandagiststuderende i Danmark. Hidtil har uddannelsen ligget i Sverige, men i september 2024 kunne VIA Bandagistuddannelsen på Campus Horsens byde velkommen til sit første hold studerende.
Om 3,5 år kan de se frem til at være færdiguddannede professionsbachelorer i protese og ortoseteknologi, som er den formelle titel for de nye bandagister.
Analyse, sundhed og relationer
”Det er virkelig fedt at være med til noget nyt, og der bliver tænkt meget innovativt i forhold til undervisningen. Vi arbejder udelukkende case- og problemløsningsorienteret, og det er virkelig en fantastisk måde at arbejde og lære på. Den kombination af teori og praksis gør, at jeg lærer mere og bedre på kortere tid, end jeg nogensinde har oplevet før,” siger Emilie.
Hun fortæller, hvordan det første semester består af tre forskellige cases, hvor de startede ved foden og nu har bevæget sig op til underbenet.
”I sidste uge havde vi et forløb med en dropfodspatient, og de næste par uger arbejder vi med borgere, der er underbensamputerede og har brug for en protese. Det er superfedt, at borgerne kommer ind på campus til os, for det gør det hele endnu mere virkelighedsnært og motiverende at arbejde med,” siger Emilie.
Fysiologi, anatomi og materialelære
Hun forklarer desuden, hvordan de sideløbende undervises i den teori, der er relevant for casen. Fx bliver der inddraget fag som anatomi, fysiologi, sygdomslære, kommunikation og materialelære.
”Jeg fik øjnene op for faget, da en af mine venner blev underbensamputeret og fik en protese med hjælp fra en bandagist. Jeg har altid gerne villet arbejde med mennesker og gøre noget, der virkelig betyder noget for andre. Jeg føler, at jeg er landet det helt rigtige sted med den her uddannelse,” fortæller Emilie.

Praktik i udlandet
Som studerende skal hun i praktik i bandagistvirksomheder flere gange i løbet af uddannelsen. 34 uger i alt.
”Jeg drømmer om at komme i praktik i udlandet på et tidspunkt, for jeg vil rigtig gerne ud at opleve, hvordan de gør tingene i andre lande. Det kunne fx være et land i EU eller i USA,” siger Emilie.
Hun ser et kæmpe udviklingspotentiale inden for branchen, hvor fx højteknologiske benproteser og knæ kan gøre, at mennesker, der mangler underbenet, kan komme til at gå meget bedre.
Udviklingsarbejde og teknologi
”Jeg interesserer mig meget for ben- og armproteser, og i fremtiden kunne jeg godt tænke mig at være med i noget udviklingsarbejde inden for det. Børn og atleter er nogle spændende målgrupper, men når det er sagt, vil jeg gerne prøve at arbejde med alle problematikker og alle målgrupper,” siger Emilie og uddyber:
”Det er fascinerende at arbejde med de mest nytænkende teknologier, men omvendt vil jeg også rigtig gerne arbejde der, hvor behovet er rigtig stort, men midlerne små. Fx i Ukraine eller i Asien, hvor det handler om at være meget kreativ og innovativ med de begrænsede ressourcer, der er til stede. Der kan man virkelig også gøre en kæmpe forskel som bandagist.”
Emilies bedste råd til dig, der overvejer at læse til bandagist
-
Søg ind, hvis du gerne vil arbejde med mennesker og samtidig skabe noget med dine hænder. Bandagistuddannelsen er den perfekte kombination af mennesker, håndværk, teknologi og kreativitet.
-
Besøg et bandagistcenter, og oplev den verden, som du kan blive en del af. Du kan ikke læse dig til alt – jeg kan anbefale at komme ud og se, hvordan arbejdet foregår i virkeligheden. Det gjorde jeg, inden jeg søgte ind. Og det gav mig meget.
-
Tag til åbent hus, og snak med os studerende, der læser på uddannelsen nu. Mød nogen, der har taget skridtet, og stil alle de spørgsmål, du har lyst til. Det er helt normalt at være i tvivl.
Hvad er en professionsbachelor?
En professionsbachelor tager typisk 3,5 år og kombinerer teori med udfordringer fra virkeligheden. Det kan fx være projekter i samarbejde med virksomheder og organisationer samt obligatoriske praktikforløb. Her får du altså praktisk erfaring og noget at skrive på dit CV undervejs i din uddannelse. På den måde bliver du pro, allerede inden du er færdig med at studere.