Det var lidt af en tilfældighed, at 23-åriige Sofie Hansen søgte ind på administrationsbacheloruddannelsen. Hun læste økonomi på universitetet, men undervisningen var for teoretisk.
"Min kæreste og jeg to til U-days på VIA, for at høre om to forskellige uddannelser. Min kæreste ville høre mere om administrationsbacheloruddannelsen, mens jeg var interesseret i en anden uddannelse. Men i løbet af U-days blev jeg lidt tændt på uddannelsen, selvom det var en anden uddannelse, jeg oprindelig kom for at høre om,” siger Sofie og fortsætter: administrationsbacheloruddannelsen
"Og da jeg talte med studievejlederen åbnede der sig et helt andet billede. Det lød SÅ spændende, og jeg var solgt med det samme. Jeg havde bare den helt rigtige mavefornemmelse,” siger Sofie og forklarer, at uddannelsen lød så relevant for alt det, hun gerne vil arbejde med.
”At komme ind i det offentlige styrerum og lære, hvordan hjulene løber rundt. Jeg var slet ikke i tvivl længere. Det var sgu bare det helt rigtige for mig,” siger Sofie.
Ikke skræmt af teori
Det er især undervisningen på administrationsbacheloruddannelsen, der tiltrækker Sofie. Hvor hun på universitet oplevede, at man udelukkende fokuserer på teorierne, så kobler underviserne på administrationsbacheloruddannelsen hele tiden teorierne med eksempler fra virkeligheden.
”Jeg er på ingen måde skræmt af teorier, jeg er faktisk ret vild med det. Men på universitetet skulle vi læse den samme teori igen og igen, før det gav mening, mens på her læser vi de samme teorier, men så kobler vi det med cases fra praksis. Så vi så at sige får det i hænderne med det samme. Det giver bare så god mening,” siger Sofie.
To videregående uddannelser
Hun fortæller, at hun interesserer sig meget for både økonomi og jura. Og så er det jo heldigt, at begge fag er en del af administrationsbacheloruddannelsen.
”Universitetet og VIA minder om hinanden. Begge steder arbejder man med teorier, men forskellen er måden at lære på,” siger Sofie.

Tilbage til et sprudlende studieliv
Sofie startede på administrationsbacheloruddannelsen lige midt i coronatiden, så der har ikke været så meget fælles studieliv på grund af restriktionerne. Nu glæder hun sig rigtig meget til at starte på igen efter sommerferien. Være på campus, på uddannelsen og være sammen med sine studiekammerater.
”I introugen har blev vi introduceret for alt det studieliv der er på VIA, og i den forbindelse har jeg mærket, at der virkelig bare er plads til alle og et godt studieliv både på Campus C og på uddannelsen. Med fredagsbar, filmklub og sågar en strikkeklub,” siger Sofie med et smil, mens hun stadig ikke ved, hvad hendes drømmejob bliver. Nok noget med paragraffer og økonomi, men hvilken arbejdsplads det bliver, har hun ingen idé om, for som hun siger; ”Der er så mange døre, der hele tiden åbner for nye og spændende muligheder. Vi får nye input hele tiden og kan nå at ændre mening 500 gange inden den er der”.
Gode råd
- Der er ikke bare én vej at gå, så lad dig ikke skræmme af, at du ikke ved, hvad det hele ender med – der er så mange spændende muligheder med en administrationsbacheloruddannelse.
- Vær åben, spring ud i det – du lander et eller andet sted. Du går bare ikke galt med administrationsbacheloruddannelse.
- Indstil dig på, at du nu læser på en videregående uddannelse. Det er lidt af et skifte, og du står mere på egne ben her, end du har gjort før. Nu er du studerende og ikke længere elev. Sæt dig lidt ind i, hvad uddannelsen forventer - snak eventuelt med en studievejleder (brug hende så meget, som du har behov for).
Eksempel på et undervisningsforløb
Hver uge har vi et emne i økonomi og et i jura. Om fredagen får vi præsenteret emnet igennem en forelæsning. Så har vi weekenden til at læse det teoretiske stof. Mandag og tirsdag har vi holdtime, hvor vi gennemgår teorien med en underviser, og hvor vi arbejder med forskellige cases og opgaver om emnet. Onsdag og torsdag fordyber vi os i studiegrupper, hvor vi arbejder videre med opgaver og casene. Og får sidste gennemgang med en underviser. Fredag starter vi så forfra med et nyt emne.
Der er mange forskellige emner. Det kan fx være magt i organisationer, offentlig politik, organisationsteori, kommunernes økonomi, budgetter, regnskaber og meget mere.