Det er som udgangspunkt virksomhedens egen opgave at finde den studerende gennem fx sociale medier, jobopslag og jobmesser. Hvis studerende henvender sig til os, så vil vi henvise dem til de virksomheder, som vi har kendskab til. VIA foretager ikke en egentlig matchmaking, men vi vil også gøre os nogle erfaringer og lave en mere håndholdt indsats i starten.
Virksomheden udvælger selv egnede kandidater og ansætter dem i uddannelsesperioden. Der udarbejdes en traineekontrakt med den studerende efter optag. Der gælder også for eksisterende medarbejdere, at der skal udarbejdes en kontrakt, hvor der tages stilling til løn- og ansættelsesforhold i uddannelsesperioden. Der skal tages stilling til, om den studerende også må samarbejde med studerende i andre virksomheder og i hvilket omfang.
Den studerende arbejder på deltid i virksomheden og får derved merit for praktikperioden. Der skal som minimum være 20 ugers relevant ingeniørpraktik
Virksomheden skal levere relevante opgaver og projekter til den studerende under uddannelsen. Det er også muligt for flere virksomheder at gå sammen om at finde relevante projekter. Dette sker i tæt dialog med den faglige vejleder på VIA, der sikrer den faglige kvalitet og progression igennem studiet.
Virksomheden skal stille en mentor til rådighed, som er kontaktperson til VIA og som har ansvaret for den studerendes/ansattes trivsel. I nogle virksomheder er mentorrollen og den faglige koordinering samlet hos én medarbejder mens det i andre virksomheder er fordelt på forskellige medarbejdere.