Til virksomheder

  • I august 2024 åbner VIA for en helt ny form for ingeniøruddannelse. På det nye forløb kalder vi de studerende for ingeniørtrainees, og som navnet antyder, finder uddannelsen sted tæt på praksis - helt ude på arbejdspladserne.

    Uddannelsen er en kombination af selvstudie, online undervisning og det, der i tæt samarbejde med VIA bedst kan beskrives som en mesterlære-ordning i en virksomhed, der ansætter og beskæftiger ingeniører.

    Idéen bag den nye uddannelse er at gøre virksomhederne til aktive medspillere i uddannelsesforløbet. De praktiske opgaver og projekter i studiet løses af den studerende på arbejdspladsen med sparring fra mere erfarne kollegaer – selvfølgelig med vejledning fra VIAs undervisere. Det gør uddannelsen både praksisnær, erhvervsrettet og lokalt forankret - med mulighed for speciale i den enkelte virksomheds produkter og fagområde.

    Vi tror på, at denne model kan skabe en indgang til ingeniørfaget for nogle, der ellers ikke ville have muligheden for at realisere drømmen om en ingeniøruddannelse. Forløbet giver nemlig de studerende mulighed for at blive boende der, hvor de er – og for både at arbejde og uddanne sig på én og samme tid.

    Den studerende bliver på 3,5 år maskiningeniør (diplomingeniør) med speciale i maskinteknik.

  • Det er som udgangspunkt virksomhedens egen opgave at finde den studerende gennem fx sociale medier, jobopslag og jobmesser. Hvis studerende henvender sig til os, så vil vi henvise dem til de virksomheder, som vi har kendskab til. VIA foretager ikke en egentlig matchmaking, men vi vil også gøre os nogle erfaringer og lave en mere håndholdt indsats i starten.

    Virksomheden udvælger selv egnede kandidater og ansætter dem i uddannelsesperioden. Der udarbejdes en traineekontrakt med den studerende efter optag. Der gælder også for eksisterende medarbejdere, at der skal udarbejdes en kontrakt, hvor der tages stilling til løn- og ansættelsesforhold i uddannelsesperioden. Der skal tages stilling til, om den studerende også må samarbejde med studerende i andre virksomheder og i hvilket omfang.

    Den studerende arbejder på deltid i virksomheden og får derved merit for praktikperioden. Der skal som minimum være 20 ugers relevant ingeniørpraktik

    Virksomheden skal levere relevante opgaver og projekter til den studerende under uddannelsen. Det er også muligt for flere virksomheder at gå sammen om at finde relevante projekter. Dette sker i tæt dialog med den faglige vejleder på VIA, der sikrer den faglige kvalitet og progression igennem studiet.

    Virksomheden skal stille en mentor til rådighed, som er kontaktperson til VIA og som har ansvaret for den studerendes/ansattes trivsel. I nogle virksomheder er mentorrollen og den faglige koordinering samlet hos én medarbejder mens det i andre virksomheder er fordelt på forskellige medarbejdere.

  • VIA har ansvaret for uddannelsen og skal godkende virksomheden til ingeniørtraineeuddannelsen. Som udgangspunkt skal der være en ingeniør ansat i virksomheden, hvilket er samme krav vi stiller til praktikvirksomheder.

    VIA leverer online undervisning, fælles opgaveløsning og stiller projektvejledere til rådighed gennem hele studiet. Der vil være få afgrænsede forløb på VIAs campus i Horsens fx studiestart, værkstedskurser og eksamener.

    Hvis samarbejdet med virksomheden af en eller anden årsag må ophøre, kan den studerende fortsætte på uddannelsen.

  • Man søger uddannelsen som ingeniørtrainee på optagelse.dk, hvor man skal vælge uddannelsen med KOT-nummer 49327.

    Det er et krav, at der er nok ansøgere til uddannelsen, men ellers er der frit optag på uddannelsen, uanset om man søger gennem kvote 1 eller kvote 2.

    Ansøgningsfrister:

    • Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
    • Kvote 2: 15. marts kl. 12.00 

    Man kan læse mere om adgangsgivende eksamener og specifikke adgangskrav under bjælken ’Adgangskrav og optagelse’.

  • Hvis man ikke har en adgangsgivende eksamen, kan man tage et adgangskursus til ingeniøruddannelserne. Adgangskurset varer et år og er målrettet personer, som har en erhvervsuddannelse eller to års relevant erhvervserfaring.

    Hvis man mangler et eller flere fag, eller mangler et fag på et bestemt niveau, er det muligt at supplere det manglende niveau gennem forskellige modeller. Det kan man bl.a. gøre gennem GS (Gymnasial Supplering).

    Hvis man har gennemført relevante uddannelseselementer fra en anden dansk eller udenlandsk videregående uddannelse, skal man søge om at få merit (de formelle adgangskrav skal under alle omstændigheder være opfyldt). Det gælder fx uddannelsen til produktionsteknolog. Som produktionsteknolog kan man få merit svarende til et års studietid.

    Hvis man har planer om at læse op inden studiestart, er der mulighed for at søge om betinget optagelse.

  • Den studerende/ansatte kan som udgangspunkt få SU i hele perioden, da det er en ordinær uddannelse.

    Virksomheden aflønner selv den studerende for udført deltidsarbejde. Man må gerne have et ”studiejob” i virksomheden ved siden af sin uddannelse. Uddannelsen er rammesat til 40 uger om året.

    Den studerende/ansatte må tjene ca. 19.000 kr. om måneden ved siden af sin SU på ca. 6.800 kr., dvs. indtægten er ca. 25.800 kr. (2024-satser, årsfribeløb udregnes for et kalenderår).

  • Andreas Boesen, chefkonsulent

    +45 87 55 42 89

    anbo@via.dk