VIA-studerende overtager på onsdag undervisningen på Odder Gymnasium

Eleverne fra 19 klasser på Odder Gymnasium skifter den 5. marts deres sædvanlige undervisere ud med studerende fra VIA University College. Det sker for at give eleverne indblik i de uddannelser og det studieliv, de kan blive en del af, hvis de fremover vælger at uddanne sig på en professionshøjskole.

Elever på Odder Gymnasium

Eleverne i de syv 1.g-klasser, seks 2.g-klasser og seks 3.g-klasser på Odder Gymnasium kan på onsdag den 5. marts blive klogere på deres muligheder efter gymnasietiden. Her er det nemlig studerende fra forskellige videregående uddannelser ved professionshøjskolen VIA University College, der står for undervisningen. 

Undervisningsdagen er en del af brobygningsprojektet ’VIA på Vejen’, som er en målrettet indsats for at give et indblik i livet som studerende på en professionshøjskole. ’VIA på Vejen’ besøger hvert år et stort antal HF- og gymnasieskoler i hele Region Midtjylland.

Studenterunderviserne skal være med til at inspirere gymnasieeleverne og give dem viden om de uddannelsesmuligheder, der findes, så de kan træffe et reflekteret uddannelsesvalg.

Øget kendskab til professionshøjskolerne 

VIA University College tilbyder flere end 40 professionsuddannelser med i alt 19.300 studerende fordelt i 11 byer i Region Midtjylland – nemlig Aarhus, Horsens, Silkeborg, Ikast, Randers, Grenaa, Viborg, Herning, Holstebro, Nørre Nissum og Skive.

Imidlertid er der mange unge, der ikke ved meget om uddannelserne ved professionshøjskolerne.

”Undersøgelser viser, at det kun er omkring halvdelen af gymnasieeleverne, der kender til professionshøjskolernes vifte af forskellige uddannelser og det faktum, at undervisningen veksler mellem teori, praksis og praktik ’ude i virkeligheden’. Det er derfor, at VIA University College har sat sig for at bygge bro til HF- og gymnasieskoler gennem projektet ’VIA på Vejen’,” fortæller Helena Lauridsen, der er projektleder for VIAs brobygning til ungdomsuddannelser.

Oplæg om mange emner

De VIA-studerende, der overtager undervisningen på Odder Gymnasium den 5. marts, kommer fra VIAs uddannelser til sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker, lærer, professionsbachelor i ernæring og sundhed, psykomotorisk terapeut, produktionsingeniør, designteknolog, professionsbachelor i design og business samt professionsbachelor i kristendom, kultur og kommunikation (3K).

Studenterunderviserne vil præsentere eleverne fra de 19 stx-klasser på Odder Gymnasium for den VIA-uddannelse, de selv kommer fra, og for relevante cases, der har med studiet og faget at gøre. De vil tillige fortælle om studielivet på VIA og om deres egne overvejelser om studievalg.

Piger fra Odder Gymnasium

Eleverne kan blandt andet vælge sig ind på oplæg fra VIA-studerende med følgende overskrifter:

’Kroniske sygdomme’, ’Etik i sygeplejen’, ’At se hele mennesket’, ’Mental sundhed’, ’Kroppens naturlige alarmsystem’, ’Mikrobiologisk detektivarbejde’, ’Hvorfor skal vi lære det?’, Gamification - alle kan være med!’ ’Robotterne kommer!’, ’Læring med højt til loftet’, ’Syng dig glad’, ’Tror du, du ved alt om ernæring?’, ’Check det ud!’, ’Spænd op, spænd af’, ’Oprydning i LEGO-fabrikken’, ’Hvor klog kan din telefon gøre dig på 10 minutter?’, ’Et indblik i designprocessen’, ’Fra idé til skitse – skab dit eget møbel’ samt ’Kulturforståelse’.

De mange muligheder gør det svært 

”Vi ved fra tidligere arrangementer med ’VIA på Vejen’, at det er til stor inspiration for HF- og gymnasieelever at komme i dialog med studerende fra videregående uddannelser og kunne få svar på spørgsmål. ’VIA på Vejen’ hjælper de unge med at finde vej i junglen af forskellige uddannelsesmuligheder. Vores erfaring er, at når VIA-studerende har været ude og fortælle om deres studier, så bliver mange HF- og gymnasieelever interesserede i at blive uddannet på en professionshøjskole,” siger Helena Lauridsen. via

Eldin Basic, der er pædagogisk leder på Odder Gymnasium, ser frem til, at ’VIA på Vejen’ kommer forbi og overtager undervisningen på onsdag den 5. marts 2025.  

”Mange unge mennesker er i tvivl om, hvad der vil være den rette faglige hylde for dem. Derfor er det vigtigt at få indblik i forskellige studiemuligheder – også dem man måske ikke selv havde tænkt på. Og det virker godt, når det er studerende, der selv for kort tid siden gik i gymnasiet, der kommer ud og fortæller om deres studievalg,” fremhæver Eldin Basic.

Kontakt for yderligere information

Helena Lauridsen, projektleder for brobygning ved VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 14 75. E-mail: hldn@via.dk

Eldin Basic, pædagogisk leder på Odder Gymnasium. Mobiltelefon: 20 15 71 55. E-mail: eb@odder-gym.dk

Relaterede artikler