
Nationalt videncenter for læremidler, Læremiddel.dk, er blevet udvidet. Danmarks to største professionshøjskoler har nemlig fra 1. januar 2025 sluttet sig til. Det drejer sig om VIA University College med professionsuddannelser i 11 byer i Region Midtjylland samt Københavns Professionshøjskole, der uddanner blandt andet lærere, pædagoger og sygeplejersker i København, Hillerød og Rønne.
Dermed er der nu knyttet forskere fra alle landets seks professionshøjskoler til Læremiddel.dk, der forsker i læremidler til gavn for elevers læring og motivation og i danske læreres brug af læremidler.
Ambitionen med udvidelsen af Læremiddel.dk til et nationalt forskningssamarbejde mellem professionshøjskolerne på tværs er at blive endnu bedre til at sætte forskningens resultater i spil i skolens daglige praksis og være med til at støtte lærerne.
Forskningen i Læremiddel.dk skal blandt andet give viden om læremidlers kvalitet og om, hvordan lærere og elever bruger læremidler bedst. Der er tale om såkaldt anvendt forskning – altså forskning, der skal kunne gøre en forskel i praksis.
Understøtter forandringer i skolen
Konkret består videncentret nu af forskere fra VIA University College, Københavns Professionshøjskole, Professionshøjskolen Absalon, Professionshøjskolen UCN, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole samt UC SYD.
Fra VIA University College står ph.d. og forskningscenterleder Lillian Buus i spidsen for VIAs deltagelse i Læremiddel.dk. Hun er leder af VIAs Forskningscenter for Didaktik og pædagogik, der forsker i grundskolen med blik for didaktik og pædagogik ind i skolens fagligheder.
”Læremidler spiller en central rolle i skolen, ikke mindst med den kommende udrulning af nye fagplaner i folkeskolen. Det er derfor helt afgørende med et stærkt, nationalt videncenter, som kan understøtte de forandringer, som er på vej i skolen,” påpeger Lillian Buus.
Hun understreger, at læremiddelforskning er ét af de felter, hvor professionshøjskolerne gennem en årrække har markeret sig som førende.
Styrker undervisning i dansk og matematik
Fra VIA vil det i første omgang være forskerne Rasmus Fink Lorentzen og Lóa Björk Jóelsdóttir, der deltager direkte i Læremiddel.dk inden for henholdsvis dansk- og matematik-faglighederne.
På sigt forventes det, at flere af VIAs forskere bliver involveret.
Selv er Lillian Buus indtrådt i den strategiske ressourcegruppe for Læremiddel.dk.
Opdateret viden til landets lærere
”Med den kommende reduktion af læringsmål i skolen vil der opstå et behov for støtte – især for nyuddannede lærere. Målet er, at Læremiddel.dk skal forsyne lærerne med opdateret forskningsviden om, hvordan forskellige læremidler virker og kan bruges i undervisningen på en god måde. Videncentret har derfor i høj grad fokus på at forske i, hvordan undervisningen bedst bliver udviklet til gavn for eleverne,” fremhæver Lillian Buus.
Hun understreger, at læremidler både har en essentiel betydning for skolelæreres daglige virke, for elevernes læring, for læreruddannelsens vidensgrundlag og for det samarbejde, som landets centre for undervisningsmidler (CFU) har med skolerne.
Ledelsen for Læremiddel.dk er chefkonsulent, ph.d. Kia Wied fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole som centerleder og docent Dorthe Carlsen fra UC SYD som vicecenterleder.
Fakta: Hvad er læremidler?
Læremidler er en samlet betegnelse for forskellige medier og teknologier, der bliver anvendt i undervisning med elevernes læring som mål.
Man skelner mellem tre typer af læremidler, som har forskellige funktioner i undervisningen.
- Didaktiske læremidler, fx grundbøger eller undervisningsforløb på en digital fagportal, som er produceret specifikt til undervisningsformål.
- Funktionelle læremidler, som er værktøjer til forskellige processer i undervisningen, fx tavler, regneark, linealer o.a. Funktionelle læremidler er ting, som sjældent er lavet specifikt til undervisning. Derfor er det lærerens opgave at sikre, at brugen af læremidlet bliver relevant i undervisningen.
- Semantiske læremidler, som er tekster, værker og ting, der ikke er produceret med undervisning for øje, og som også har en betydning og funktion uden for skolen. Det kan fx være et digt, en nyhedsartikel, en video eller et maleri. Semantiske læremidler kræver, at læreren beslutter og tilrettelægger, hvordan eleverne skal arbejde med læremidlerne