
Der sker noget særligt, når vi skriver. Gennem ord kan svære tanker og følelser få form, og dét kan hjælpe os mennesker til at håndtere vanskelige og sårbare livssituationer.
På dén baggrund skal ansatte i Region Midtjylland og forskere fra VIA University College nu i et fælles projekt undersøge potentialet i skrivning for patienter, der har neurologiske sygdomme og er tilknyttet Regionshospitalet Gødstrup ved Herning. Der er tale om patienter, der fx har demens, Parkinsons sygdom, blodprop i hjernen, sklerose, epilepsi eller nervebetændelse.
Konkret skal medarbejdere på afdelingen for Neurologi, Fysio- og Ergoterapi sammen med forskere fra VIAs Forskningscenter for borger og samfund undersøge, hvad skrivning kan betyde for neurologiske patienter, hvis sygdomme ofte er kroniske og degenerative.
Det nye projekt hedder ‘Ord på’ og er en del af Region Midtjyllands arbejde med kultur i sundhedsvæsnet.
VIA-forsker ser stort potentiale
Det er ph.d. i litteraturvidenskab Marianne Raakilde Jespersen fra Forskningscenter for borger og samfund ved VIA University College i Aarhus, der varetager både forsknings- og projektledelsen i det nye ’Ord på’-projekt.
Hendes to forskerkolleger Karin Christiansen og Brian Benjamin Hansen er ligeledes involveret, og de ser alle tre stort potentiale i at få afdækket, hvor og hvordan dét at skrive ord på papir kan gøre en forskel for borgere med neurologiske sygdomme
”Fra forskning og andre skriveprojekter ved vi, at der i den kreative proces med at skrive er et helende og styrkende potentiale, som kan hjælpe patienter med alvorlig, kronisk sygdom. Nu glæder vi os til at undersøge, hvilken effekt skrivning kan have for patienter med neurologiske lidelser og for de sundhedsprofessionelle i mødet med patienterne. Man kan desværre ikke skrive sin sygdom væk, men skrivning kan være med til at forbedre livet med sygdom,” fremhæver Marianne Raakilde Jespersen.

Projektet løber frem til december 2025 og finansieres med 500.000 kroner fra Regional Udvikling ved Region Midtjylland. Projektet afsluttes med en evaluering.
Fremover er håbet, at gode erfaringer med skrivning bliver en fast del af forløbet for patienter på Regionshospitalet Gødstrup med neurologiske lidelser – og at brug af skrivning kan spredes til andre hospitaler i og uden for regionen.
Kultur har stort fokus i regionen
Anders Kühnau, der er regionsrådsformand i Region Midtjylland, ser frem til at følge projektet.
”I Region Midtjylland ved vi, at kunst, kultur og kreativitet har en positiv effekt på helbredet og kan gøre det lettere at håndtere svære livssituationer. Det gælder for os alle sammen – men måske især for folk, der er ramt af sygdom. Skrivning giver dem en mulighed for at se på deres livssituation med et nyt blik, der adskiller sig fra den måde, vi normalt betragter sygdom på i sundhedsvæsenet. Jeg ser derfor frem til, at skrivning kan blive en integreret del af patienters forløb,” siger Anders Kühnau.
Han slår fast, at arbejdet med kultur i sundhedsvæsnet har stor værdi for både patienter og medarbejdere. På den baggrund har politikerne i regionsrådet i Region Midtjylland netop besluttet at styrke kulturindsatsen i 2025 ved at afsætte ekstra midler til projekter inden for eksempelvis dans, musik, bevægelse, kunst og skrivning.
Der er samtidig igangsat et arbejde med at udvikle en decideret politik for området i Region Midtjylland.
Nye kompetencer til personalet
Selvom ’Ord på’-projektet primært er til for patienterne, er en sidegevinst, at sygeplejerskerne får et kompetenceløft og nye greb i værktøjskassen, forklarer Mette Skaanning Brandt Jensen, der er klinisk sygeplejespecialist på Neurologi, Fysio- og Ergoterapiafdelingen ved Regionshospitalet Gødstrup.
Hun peger på, at startskuddet for ‘Ord på’ var en workshop. Her mærkede sygeplejersker fra afdelingen skrivningens effekt på deres egne kroppe og var med til at udtænke, hvordan de kan inspirere patienterne til at komme i gang med at skrive om stort og småt, løst og fast, let og tungt.
”Med det nye projekt får vi et værktøj, som er helhedsorienteret, og som kan bidrage til, at patienterne opnår narrative kompetencer og kan reflektere over deres situation. Det kan give den enkelte patient øget sygdomsindsigt – fordi de får hjælp til at sætte ord på,” siger Mette Skaanning Brandt Jensen.
Fakta om projekt ’Ord på*
- Partnerne: VIA University College og Region Midtjylland i samarbejde med afdelingen Neurologi, Fysio- og Ergoterapi på Regionshospitalet Gødstrup.
- Formål: At udvikle og forske i en kunstpraksis-baseret intervention, som gavner patienter, pårørende og personale og muliggør langsigtet kompetenceudvikling.
- Tidsramme: Projektet igangsættes, udføres og evalueres i løbet af 2025.
- Økonomi: Der er bevilget 500.000 kroner fra Regional Udvikling i Region Midtjylland til ’Ord på’-projektet.
- Projektledelse: Forsknings- og projektledelse varetages af forsker Marianne Raakilde Jespersen fra VIA University College.