
Lemvig Gymnasium og VIA Læreruddannelsen og HF i Nørre Nissum ønsker i fællesskab at udbyde den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse epx, som kommer til at erstatte HF, eux og 10. klasse, og som regeringen, SF og Dansk Folkeparti 18. februar 2025 har indgået aftale om at oprette som led i en reform af ungdomsuddannelserne.
Dét fremgår af en hensigtserklæring, som de to lokale uddannelsesinstitutioner samt Lemvig Kommune netop har underskrevet.
De tre parter vil sende en fælles ansøgning til børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye. Her vil de bede om grønt lys til at skabe et særligt vestjysk miljø for epx, hvor der bliver etableret epx-linjer både hos VIA i Nørre Nissum og på Lemvig Gymnasium.
Et lokalt samarbejde om epx har flere overordnede mål: At bevare og styrke de eksisterende udbydere af ungdomsuddannelser, at indfri behovet for flere elever udefra, at fastholde den nuværende succes med et særligt tilbud til ordblinde elever fra hele landet og samlet set at skabe værdi både lokalt og nationalt.
Unik mulighed for ordblinde
”Ambitionen med samarbejdet er, at Lemvig Gymnasium og HF i Nørre Nissum får mulighed for i fællesskab at udvikle undervisning, fagligt indhold, studieaktiviteter og kompetenceudvikling af underviserne på epx. Vi vil tillige kunne bevare dét unikke uddannelsestilbud målrettet ordblinde, som VIA i dag driver ved VIA Læreruddannelsen og HF i Nørre Nissum,” påpeger rektor Gitte Sommer Harrits fra VIA University College.
Specifikt er godt halvdelen af de 143 HF-elever i Nørre Nissum ordblinde, og to tredjedele af eleverne kommer fra andre kommuner end Lemvig. Dertil kommer, at ca. 30 procent af HF-eleverne modtager specialpædagogisk støtte (SPS).
Trods elever med udfordringer havde HF i Nørre Nissum sidste år landets højeste karaktergennemsnit for HF – samtidig med høj elevtilfredshed og lavt frafald. Dét skyldes blandt andet, at HF i Nørre Nissum er landets eneste HF, der ligger i tilknytning til en læreruddannelse og dermed kan trække på undervisere med en dyb og forskningsbaseret faglighed inden for dysleksi.
HF i Nørre Nissum tilbyder tillige Danmarks eneste ordblindeforløb med en kostskole tilknyttet, hvor elever fra hele landet kan bo.
”HF i Nørre Nissum løser en overordentlig vigtig uddannelsesopgave. I et samfundsperspektiv vil det være synd og skam, hvis succesen med HF og kostskole i Nørre Nissum ikke får lov til at fortsætte i regi af epx. Vi er derfor parate til at gribe fat i en utraditionel løsning, hvor Lemvig Gymnasium og HF i Nørre Nissum udbyder epx i et tæt samarbejde,” siger Gitte Sommer Harrits.

En gevinst for begge skoler
Det er fra politisk side planen, at epx skal være en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse fra 2030 – og en adgangsvej til alle professionsbacheloruddannelser efter tre år på epx. Men Lemvig Gymnasium og HF i Nørre Nissum ønsker at få lov at etablere og afprøve sit epx-samarbejde snarest muligt – i første omgang som et forsøg og efterfølgende som en fast ordning.
På Lemvig Gymnasium ser rektor Bo Haahr Larsen et fælles udbud af epx som en gevinst for begge skoler.
”Lemvig Gymnasium kan bidrage med vores erfaring fra en hverdag med både gymnasiale og erhvervsrettede uddannelser, 10. klasse samt et velfungerende studiemiljø med 340 elever,” påpeger Bo Haahr Larsen.
Han henviser til, at Lemvig Gymnasium har haft succes med at fusionere handelsskole og gymnasium samt at skabe et udbud af eux-uddannelsen og af 10. klasse over de seneste år. Konkret fordoblede Lemvig Gymnasium i fjor elevtallet på sin erhvervsuddannelse.
Vigtigt at tiltrække elever udefra
”Vores erfaring på Lemvig Gymnasium med at lave erhvervsuddannelse vil være et klart plus i udviklingen af epx – ligesom det tætte samarbejde mellem HF i Nørre Nissum og professionsuddannelserne vil være en markant fordel, når epx skal søsættes,” understreger Bo Haahr Larsen.

Han slår fast, at de mindre ungdomsårgange i de kommende år vil betyde faldende elevtal lokalt, og at der er behov for elever udefra både på Romvej 30 i Lemvig og på Svinget 5 i Nørre Nissum.
”I indsatsen for at tiltrække elever med særlige behov, erfaringer og interesser er kostskolen i Nørre Nissum et helt særligt aktiv, fordi den tilbyder unge fra hele landet at få en ungdomsuddannelse med en særligt tilrettelagt didaktik for ordblinde,” betoner Bo Haahr Larsen.
Det er blandt andet tanken, at eleverne på Lemvig Gymnasiums sejllinje vil få tilbud om at bo på kostskolen ved HF i Nørre Nissum og blive tilknyttet miljøet og aktiviteterne dér. Dén mulighed forventes at kunne tiltrække flere unge med interesse og talent for sejlsport til lokalområdet.
Ligeledes vil epx-eleverne få mulighed for at deltage i faglige specialiseringer og sociale studieaktiviteter på begge lokationer, så de oplever et godt og mangfoldigt ungemiljø.
Kommunen bakker op
I Lemvig Kommune finder borgmester Erik Flyvholm (V) det afgørende, at der bliver arbejdet målrettet for at undgå lukning af lokale ungdomsuddannelser. Derfor bakker kommunen op om den utraditionelle løsning med epx-samarbejde mellem Lemvig Gymnasium og HF i Nørre Nissum.
”Fra kommunens side støtter vi den fremsynede idé 100 procent. I Nørre Nissum er der mere end 130 års uddannelsestradition at bygge videre på samt et nyt musikhus og gode erfaringer med at arbejde sammen med Klimatorium, hvor HF-elever i dag bliver undervist i at arbejde praksisorienteret med klimaudfordringer og bæredygtighed. Dét taler alt sammen for en fortsættelse og et yderligere samarbejde,” siger Erik Flyvholm og fortsætter:
”Regeringen har som mål at holde hånden under uddannelserne i landområderne, så uddannelserne og de unge ikke bliver yderligere centraliseret i de større byer. I Lemvig Kommune håber vi derfor meget, at undervisningsministeren vender tommelfingeren opad til det innovative udspil om epx-samarbejde mellem Lemvig Gymnasium og HF i Nørre Nissum med det særlige tilbud til ordblinde, som VIA University College driver”.

Indfrier politiske intentioner
Lemvig Kommune, Lemvig Gymnasium samt VIA Læreruddannelsen og HF i Nørre Nissum betoner, at deres epx-samarbejde imødekommer intentionerne i den politiske reform af ungdomsuddannelserne om at give epx-eleverne en professions- og erhvervsrettet undervisning, at tilbyde gode uddannelsesmuligheder for elever med ordblindhed og at skabe gode ungemiljøer i og omkring epx.
Dertil kommer, at Lemvig Kommune med kostskolen i Nørre Nissum ønsker at kunne tilbyde studerende fra videregående uddannelser at bo i et levende studiemiljø, mens de opholder sig kortere tid på egnen for at samarbejde med virksomheder eller organisationer inden for eksempelvis grøn omstilling samt bachelor- og masterprojekter.
Der kan også lokalt blive tale om at udvikle kurser inden for grøn omstilling til studerende på tværs af de videregående uddannelser – som led i de politiske intentioner om, at uddannelsesinstitutionerne skal være aktive i hele landet.
Fakta: Hvad er epx?
Herunder er information fra Børne- og Undervisningsministeriet om den nye epx-gymnasieuddannelse, som regeringen, SF og Dansk Folkeparti den 18. februar 2025 har indgået aftale om at etablere med opstart fra 2030 og som led i en reform af ungdomsuddannelserne.
- Epx er en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse. Målet med epx er, at stort set alle unge skal have adgang til gymnasiet – enten på epx, stx (med htx integreret) eller hhx. Epx bliver en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse med en kombination af praktisk og teoretisk undervisning og med forskellige faglige studielinjer. Med den politiske aftale om epx får omkring 10.000 flere unge årligt adgang til gymnasiet.
- Alle døre til videre uddannelse er åbne. Epx giver efter to år adgang til erhvervsuddannelserne og erhvervsakademiuddannelser. Tre år på epx giver adgang til alle professionsbacheloruddannelser og med en udvidet fagpakke også adgang til universitetet. Tanken er, at unges valg af ungdomsuddannelse ikke må lukke døre for videre uddannelse senere i livet.
- Gode sociale ungdomsmiljøer. Epx og de øvrige ungdomsuddannelser skal give alle unge mulighed for et par år efter grundskolen til at blive klogere på, hvad de gerne vil. Ungdomsuddannelserne skal foregå i et godt socialt miljø med jævnaldrende klassekammerater og med studieture, musicals og fester.
- Bæredygtige gymnasieuddannelser i hele landet. Epx skal placeres på eksisterende erhvervsskoler eller gymnasier for at samle de unge og skabe bæredygtige ungdomsuddannelser i hele landet, selv om særligt landområderne er udfordret af faldende ungdomsårgange og dermed lavere elevtal. I de politiske forhandlinger har der derfor været fokus på, at epx skal være med til at styrke uddannelsesmulighederne uden for de større byer.
- Massiv investering i ungdomsuddannelserne. Med reformen af ungdomsuddannelserne bliver der prioriteret cirka 5 milliarder kroner årligt til at drive epx, når uddannelsen er fuldt indfaset. Dét skal understøtte, at epx-elever både skal have boglig og praktisk undervisning af høj kvalitet og skal have adgang til udstyr og værksteder som for eksempel simulationsrum, medielokaler, værksteder og laboratorier. Derudover afsættes der 4,8 milliarder kroner i 2027-2034 til implementering af epx – fx engangsinvesteringer i værksteder, nye faglokaler og udstyr. Den politiske aftale indebærer merudgifter på cirka 2,3 milliarder kroner årligt fra 2030. Det svarer til et løft på cirka 10 procent i forhold til udgifterne til ungdomsuddannelserne i dag.