
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund godkendte i december 2023 VIAs ansøgning om at etablere en radiografuddannelse i Herning.
Siden har VIA afventet at få klarhed over indholdet i regeringens længe ventede reform af professionsbacheloruddannelserne, da reformen har markant indflydelse på opbygningen af såvel radiografuddannelsen som de øvrige over 40 professionsuddannelser, som VIA allerede udbyder i Region Midtjylland.
”Vores oprindelige plan i kølvandet på ministeriets godkendelse var at slå dørene op til radiografuddannelsen i Herning i 2025. Imidlertid har ventetiden på reformen af professionsuddannelserne gjort, at vi udskyder åbningen til august 2026, for det kræver tid og mange forberedelser at få den nye uddannelse gjort klar til studiestart i de bedst mulige professionsfaglige rammer,” påpeger uddannelsesdekan Maria Dyhrberg Rasmussen fra VIA University College.
Der bliver mulighed for at søge ind på radiografuddannelsen i Herning gennem kvote 2 i marts 2026 og gennem kvote 1 i juli 2026.
Adresse med andre sundhedsuddannelser
Planen er, at VIAs radiografuddannelse får til huse i den nye sundhedshub SUND+, som bliver etableret på det tidligere Herning Sygehus, hvor VIA fremover også vil uddanne sygeplejersker, og Aarhus Universitet vil uddanne læger – ligesom der bliver indrettet læge- og sygeplejeklinikker. SUND+- er et samarbejde mellem VIA University College, Aarhus Universitet og Herning Kommune. (Læs nærmere i faktaboks herunder).
”Fra VIAs side går vi målrettet efter at få opbygget attraktive faglokaler til de radiografstuderende. De får adgang til den teknologi, der også anvendes på sygehusene i forhold til billeddiagnostik. I det hele taget vil VIAs radiografstuderende blive klædt på med de rette kompetencer til både nu og fremtiden på fagområdet. Og med læringsrammer i SUND+ i Herning bliver de radiografstuderende samtidig en del af et spændende og sundhedsfagligt studiemiljø,” fremhæver Maria Dyhrberg Rasmussen.
Hun tilføjer, at VIA har været i dialog med Region Midtjylland, hvor Regionsrådet har sikret det nødvendige antal praktikpladser til VIAs radiografstuderende. Praktikperioderne under uddannelsen vil primært komme til at foregå på offentlige sygehuse – og praktikpladserne vil være placeret i det midtjyske.
Radiografuddannelsen i Herning vil årligt optage 30 studerende. De bliver specialiseret i radiologisk billeddiagnostik og bliver rustet til at møde patienter med alt fra brækkede knogler til hjerteproblemer og komplicerede kræftforløb.

Flere patienter øger manglen på radiografer
Uddannelsesministerens godkendelse af, at VIA etablerer en radiografuddannelse i Herning er baseret på analyser fra både COWI og Radiografrådet, som viser, at manglen på radiografer vil stige fremover og dermed skabe endnu længere ventetider for patienterne.
Manglen på radiografer hænger sammen med, at stadig flere danskere får behov for hospitalsbehandling – blandt andet som følge af, at antallet af ældre vokser markant, og flere patienter lever længe med kroniske sygdomme.
Dertil kommer, at de eksisterende radiografuddannelser i flere år har måttet afvise kvalificerede ansøgere på grund af for få studie- og praktikpladser.
Fakta om SUND+
SUND+ er et spritnyt og tværgående uddannelsessamarbejde mellem VIA University College, Aarhus Universitet og Herning Kommune.
SUND+ får fælles adresse på den gamle sygehusgrund i Herning og har som mål at styrke både de sundhedsfaglige uddannelser og sundhedsvæsnet ved at sikre dimittender i faglig verdensklasse.
SUND+ skal samle studerende fra flere sundhedsfaglige uddannelser under samme tag – konkret sygeplejerskestuderende, radiografstuderende og medicinstuderende. Desuden får flere praktiserende læger og en kommunal sygeplejeklinik til huse side om side med sundhedsuddannelserne, så der bliver skabt mulighed for masser af samarbejde og synergieffekter.
SUND+ har som ambition at skabe et innovativt studiemiljø, som giver de studerende større indsigt i det samlede sundhedsvæsen og viden om betydningen af sektor-overgange. Visionen er tillige at gøre de studerende endnu bedre til at drage fordel af hinandens kompetencer og udnytte mulighederne på tværs af faggrænser. Dét vil samlet sikre, at de studerende som færdiguddannede bliver endnu bedre til at etablere forløb for patienter og kronisk syge borgere på tværs af sundhedssektoren.
SUND+ taler som initiativ direkte ind i regeringens udspil ’Sundhed tæt på dig’, der er baseret på Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger om organiseringen af det fremtidige sundhedsvæsen i Danmark og har som mål at løfte det helt borgernære sundhedsvæsen – til gavn for patienterne.