
Fire fysioterapeuter, der afsluttede deres uddannelse ved VIA University College i Aarhus i februar i år, er blevet tildelt Bachelorprisen 2024 fra fagforeningen Danske Fysioterapeuter. Prisen er en hæder for en afsluttende eksamensopgave, som sætter fokus på vigtigheden af, at fysioterapeuter hjælper borgere med funktionsnedsættelser med at komme ud i naturen.
Konkret har de fire vindere – Christina Faartoft, Nikolai Slot Bach-Svendsen, Aske Linde Mikkelsen og Benjamin Juul – i deres bachelorprojekt undersøgt, hvilke barrierer der er, når personer, som er afhængige af kørestol, rollator og/eller hjælp fra andre til at håndtere hverdagslivets gøremål, skal bruge naturen aktivt.
De har i den forbindelse interviewet mennesker mellem 20 og 60 år, som er diagnosticerede med multipel sklerose, cerebral parese og rygmarvsskade.
Stolt lektor og uddannelsesleder
Bachelorprisen 2024 består foruden anerkendelsen af 25.000 kroner.
På fysioterapeutuddannelsen hos VIA University College i Aarhus glæder lektor Tine Bordorff Sørensen sig over hæderen til Christina Faartoft, Nikolai Slot Bach-Svendsen, Aske Linde Mikkelsen og Benjamin Juul, som hun både har været underviser og bachelorvejleder for.
”Det er fuldt fortjent, at Christina, Nikolai, Aske og Benjamin er blevet hædret, for de har hele vejen gennem studiet været topengagerede. Samtidig gør deres afsluttende bachelorprojekt en stor og vigtig forskel. At finde veje, hvor fysioterapeuter kan hjælpe mennesker med handicap til at kunne bruge og nyde naturen ligeså meget som folk uden handicap, er helt afgørende i både et samfunds- og menneskeligt perspektiv,” pointerer Tine Bordorff Sørensen.
Også uddannelsesleder Marianne Krog Rasmussen fra fysioterapeutuddannelsen ved VIA University College i Aarhus er stolt over pristildelingen. Hun fortæller, at dimittender fra uddannelsen tillige har vundet Danske Fysioterapeuters bachelorpris i 2023, 2022 og 2020.
Konkrete anbefalinger i projekt
Christina Faartoft, Nikolai Slot Bach-Svendsen, Aske Linde Mikkelsen og Benjamin Juul slår i deres afsluttende eksamensopgave fast, at de interviewede med fysiske funktionsnedsættelser nævner manglende tro på egne evner som den primære barriere for at komme ud i naturen. Andre barrierer er mangel på inspiration fra ligestillede rollemodeller, behov for hjælp samt fysiske barrierer i naturen som fx smalle stier, ujævnt underlag og bakker.
Selvom adgangsforholdene generelt er gode i Danmark, mangler de sidste 10 procent. Dét kommer især til udtryk ved udfordrende terræn og manglende universelt design i naturområder. Men fysioterapeuter har et potentiale for at bidrage til, at personer med funktionsnedsættelser overvinder dé barrierer, de oplever,” fremhæver de fire bachelorvindere i deres eksamensopgave.
De anbefaler, at fysioterapeuter under deres studie – og på efteruddannelser – får kompetencer i anvendelse af naturen i praksis, så de har viden på området at give videre til målgruppen.
De fire nyuddannede fysioterapeuter ser det tillige som en god idé, hvis fysioterapeuter selv anvender naturen under behandling af mennesker med fysiske funktionsnedsættelser og dermed formår at inddrage naturen i sundhedsfremmende og rehabiliterende arbejde. På dén måde vil patienterne få inspiration til at bruge naturen og til at være så aktive med kroppen som muligt.
Tilsvarende er anbefalingen, at fysioterapeuter skal påtage sig at sætte mennesker med fysiske funktionsnedsættelser i kontakt med foreninger og andre, der hjælper med at tage handicappede med ud i naturen.
Naturen styrker sundheden
Christina Faartoft, Nikolai Slot Bach-Svendsen, Aske Linde Mikkelsen og Benjamin Juul understreger, at øget anvendelse af naturen kan forbedre sundhedstilstanden for både individet, samfundet og økosystemet samt skabe større fokus på bæredygtighed og indfri FN’s verdensmål om at skabe universel adgang til offentlige steder og grønne områder for personer med funktionsnedsættelser.
”Dét at anvende naturen kan for personer med fysiske funktionsnedsættelser bidrage til øget fysisk aktivitet, flere sociale interaktioner, øget mental restitution, nedsat sygdomsforekomst, øget selvtillid, mindre stress og højere deltagelsesniveau. Naturen kan også bidrage til at reducere identiteten som handicappet samt øge selvbestemmelse og tilhørsforhold til samfundet. Derfor er det vigtigt, at handicappede – blandt andet med fysioterapeuters mellemkomst – kommer væsentlig mere ud i naturen end i dag,” betoner de fire vindere i deres bachelorprojekt.
I dag bruger personer med fysiske funktionsnedsættelser naturen i mindre grad end ikke-handicappede – selv om 60 procent af gruppen har et ønske om at tilbringe mere tid i naturen.
24 procent har handicap
I Danmark vurderes det, at 24 procent af befolkningen mellem 16-64 år har et handicap, og antallet er stigende på grund af længere levetid.
Med et handicap følger ofte socioøkonomiske udfordringer: 39,2 procent med handicap i Danmark er uden job. Desuden har personer med fysisk handicap øget risiko for inaktivitet, dårligt helbred, mindre social kontakt og større sundhedsudgifter end resten af befolkningen.
FN definerer handicap som ’personer, der har en langvarig fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk funktionsnedsættelse, som i samspil med forskellige barrierer kan hindre dem i fuldt og effektivt at deltage i samfundslivet på lige fod med andre’.
Overrækkelse af forperson
Bachelorprisen 2024 blev den 27. juni på VIA i Aarhus overrakt af Sanne Jensen, der er forperson for Danske Fysioterapeuter i Region Midtjylland. Hun lagde i sin tale vægt på, at det er et vigtigt emne både samfundsmæssigt og fagligt for fysioterapeuter, som Christina Faartoft, Nikolai Slot Bach-Svendsen, Aske Linde Mikkelsen og Benjamin Juul sætter spot på i deres bachelorprojekt.
Danske Fysioterapeuter har uddelt Bachelorprisen hvert år siden 2006. Prisen går til en artikel, der er skrevet med afsæt i et bachelorprojekt. Målet med prisen er at anerkende værdien af de fysioterapeutstuderendes arbejde i forbindelse med deres bachelorprojekter.
Læs vinderartiklen "Bump på vejen gør det svært at nyde naturen" (pdf)
For ydereliger information:
Christina Faartoft, uddannet fysioterapeut fra VIA University College i Aarhus. Er opvokset i Ikast og bor i dag i Aarhus C. Tlf. 27 85 84 15. E-mail: christinafaartoft@hotmail.com
Nikolai Slot Bach-Svendsen, uddannet fysioterapeut fra VIA University College i Aarhus. Er opvokset i Esbjerg og bor i dag i Åbyhøj ved Aarhus. Tlf. 21 17 99 86. E-mail: nikolai.bach.svendsen@gmail.com
Aske Linde Mikkelsen, uddannet fysioterapeut fra VIA University College i Aarhus. Opvokset i Aarhus og bor i dag i Tranbjerg ved Aarhus. Tlf. 27 13 67 19. E-mail: askelinde@gmail.com
Benjamin Juul, uddannet fysioterapeut fra VIA University College i Aarhus. Opvokset i Herning og bor i dag i Aarhus V. Tlf. 30 89 46 47. E-mail: benjamin.juul@yahoo.dk