Paraatlet Daniel Wagner deltager i indvielsen af Danmarks eneste bandagistuddannelse 

Når der den 30. oktober er officiel indvielse af Danmarks spritnye bandagistuddannelse på VIA Campus Horsens, holder den medaljevindende paraatlet Daniel Wagner foredrag om sin unikke karriere samt om vigtigheden af dygtige bandagister og avancerede benproteser.

Paraatlet Daniel Wagner

VIA University College slog den 2. september i år dørene op for det første hold studerende på Danmarks eneste uddannelse til bandagist.

Den 30. oktober er der officiel indvielse af den spritnye uddannelse for blandt andet ansatte, samarbejdspartnere og fagfæller. 

Blandt gæsterne er også Horsens-borgmester Peter Sørensen, flere paraatleter og repræsentanter for patientforeninger for amputerede.  

Åbent foredrag med topatlet med benprotese

Den kendte paraatlet Daniel Wagner bliver én af hovedpersonerne ved åbningsreceptionen. Han holder et foredrag med titlen ’Fra hospitalssengen til verdenstoppen’ og giver indblik i, hvordan han siden sin benamputation som 14-årig efter et fald har formået at få det bedste ud af situationen. 

Daniel Wagner kommer blandt andet ind på, hvordan bandagister og avancerede benproteser har været afgørende for, at han har kunnet vinde en stribe OL-, VM- og EM-medaljer i løb og længdespring. Ligeledes var en særligt designet benprotese nødvendig for, at Daniel Wagner i 2022 kunne deltage i Vild med Dans på lige fod med de øvrige i tv-programmet – og at han endda endte i finalen.

Foredraget med Daniel Wagner har været med åben tilmelding efter først-til-mølle-princippet gennem en opslået begivenhed på Facebook og LinkedIn og taler dermed ind i de lokale ambitioner om en åben campus. Særligt en del lokale borgere i Horsens har benyttet muligheden for at opleve verdensstjernen på helt tæt hold.   

Taler fra ny prorektor og ny uddannelsesleder 

Ved åbningsreceptionen for bandagistuddannelsen den 30.oktober bliver deltagerne budt velkommen med en åbningstale, som VIAs nye prorektor Helle Kruuse-Andersen holder. 

Desuden vil uddannelsesleder Lars Henrik Larsen fortælle om opbygningen af bandagistuddannelsen, der er skabt for at ruste de studerende med både tekniske, sundhedsfaglige og håndværksmæssige kompetencer, der blandt andet kan medvirke til at løfte livskvaliteten for det støt stigende antal diabetespatienter herhjemme samt krigsveteraner, benamputerede og mange andre.

Der bliver ved indvielsen også mulighed for at møde studerende fra den nationale bandagistuddannelse. Tilsvarende bliver der adgang til at se uddannelsens nye undervisningslokaler og værksteder, der er indrettet med masser af teknologisk udstyr, som de studerende øver sig på i hverdagen.

 

Fakta om den nye landsdækkende bandagistuddannelse på Campus Horsens

VIAs nye uddannelse er til gavn for blandt andet diabetespatienter, krigsveteraner og benamputerede.

VIAs etablering af en national bandagistuddannelse på Campus Horsens skyldes, at der ellers fremover kommer til at mangle bandagister. I dag er der kun ca. 80 bandagerier tilbage i Danmark. En væsentlig årsag til åbningen er tillige, at danskere hidtil udelukkende har haft mulighed for at uddanne sig til bandagister i Sverige – efter 10 ugers forberedelseskursus hos VIA University College.

”Ambitionen med den nye og topmoderne bandagistuddannelse er især at løfte livskvaliteten for tusindvis af danskere, der lever med sygdomme, handikaps og smerter, og som kan blive hjulpet af proteser, ortoser, skoindlæg, rygkorsetter og øvrige hjælpemidler, som bandagister er specialister i at skabe. Målgruppen er blandt andet det støt stigende antal diabetespatienter herhjemme samt krigsveteraner, benamputerede og mennesker, der er født uden lemmer,” forklarer uddannelsesleder Lars Henrik Larsen.

Han understreger, at bandagistuddannelsen klæder de studerende på med kompetencer, der matcher den hastige udvikling på fagfeltet. 

”Udviklingen får lynhurtig. Eksempelvis vil langt hovedparten af proteser til erstatning for ben, knæ, hofter og arme om få år blive udviklet digitalt efter scanning af patientens krop og udarbejdet på 3D-printere som skræddersyede hjælpemidler frem for primært at anvende gips og skinner,” fremhæver Lars Henrik Larsen.

Han tilføjer, at de studerende også bliver rustet med kompetencer til at håndtere indsatser, der forebygger skader som følge af nedslidning og arbejdsskader. 

”I det hele taget forbereder bandagistuddannelsen de studerende til et bredere arbejdsmarked end hidtil – nemlig ikke alene til at kunne få ansættelse i private bandagerier men også til at blive rekrutteret til kommuner, sygehuse og uddannelsessektoren,” siger Lars Henrik Larsen.

Uddannelsesleder på bandagistuddannelsen, Lars Henrik Larsen

12 måneders praktik på arbejdspladser

Bandagistuddannelsen samarbejder i det daglige tæt med VIAs eksisterende ingeniør- og sundhedsuddannelser på Campus Horsens, så de studerende får de rette tekniske og sundhedsfaglige kvalifikationer.

Desuden kommer de studerende i løbet af uddannelsen i 12 måneders praktik på fx bandagerier og hospitaler. I den forbindelse har VIA på forhånd indgået aftale med medlemmerne af brancheforeningen Danske Bandagister om at sikre det fornødne antal praktikpladser. Medlemmerne af Danske Bandagister har ligeledes erklæret sig parate til at ansætte de kommende dimittender fra den landsdækkende bandagistuddannelse hos VIA University College i Horsens. 

Det er uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund og hendes ministerium, der i 2023 godkendte VIAs ansøgning om at etablere en landsdækkende bandagistuddannelse på Campus Horsens. Uddannelsen har fået tildelt et særligt etablingstilskud på seks millioner kroner, da uddannelsen har behov for dyre investeringer i avanceret udstyr, de studerende kan øve sig på. 

Studerende på bandagistuddannelsen

Mange opgaver for uddannelsesleder

Efter den ministerielle godkendelse har mange brikker skullet falde på plads over det seneste år – inden studiestart den 2. september 2024. 

For det første har VIA ansat Lars Henrik Larsen som uddannelsesleder for bandagistuddannelsen. 

Han har siden – blandt meget andet – haft ansvar for: At rekruttere kvalificerede undervisere til uddannelsen. At få udarbejdet og godkendt en bekendtgørelse og studieordning for den nye bandagistuddannelse. At gennemføre målrettede kampagner og øvrige kommunikationsaktiviteter for at få studiepladserne fyldt op og oplyse om den nye uddannelsesmulighed. At etablere et velfungerende samarbejde med VIAs ingeniøruddannelser og sundhedsuddannelser samt med Danske Bandagister, hospitaler, kommuner og øvrige samarbejdspartnere. At få oprettet praktikpladser på arbejdspladser, hvor de bandagiststuderende undervejs i uddannelsen kommer til at prøve deres læring fra studiet af i praksis gennem i alt 12 måneder. 

Bandagistuddannelsen hedder officielt Professionsbachelor i Protese- og ortoseteknologi, og dimittenderne får efter sidste eksamen en dansk autorisation.

 

Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til

  • Stine Holm Palmelund Klejstrup

  • Campuspartner
  • T: 87 55 13 17
Lars Henrik Larsen, leder af bandagistuddannelsen ved VIA University Coillege fra 1. december 2023
  • Lars Henrik Larsen

  • Uddannelsesleder for bandagistuddannelsen ved VIA University College
  • T: 87 55 13 37

Relaterede artikler