
26 socialrådgivere, pædagoger, sygeplejersker, ergoterapeuter og øvrige velfærdsprofessionelle har taget plads på en helt ny diplomuddannelse i rusmiddelbehandling, som VIA University College udbyder i Aarhus. Målet med uddannelsen er at sikre en behandling af høj og ensartet kvalitet til stof- og alkoholmisbrugere i hele landet.
Lektor Hanne Dam er uddannelsesansvarlig og underviser desuden på den spritnye diplomuddannelse i rusmiddelbehandling – i et team med to kolleger. Hun glæder sig over, at første hold er fyldt helt op med studerende fra store dele af Jylland, så der er udsigt til at få løftet behandlingen af stof- og alkoholmisbrugere, og så den faglige kvalitet ikke afhænger af den enkeltes bopæl.
Hidtil har der ikke eksisteret en egentlig uddannelse i rusmiddelbehandling herhjemme, som går på tværs af stof- og alkoholområdet.
”Den nye efteruddannelse gør, at deltagerne får viden og evner til at vælge de rette faglige indsatser til forskellige problematikker og målgrupper. Indholdet på uddannelsens moduler er tilrettelagt ud fra ønsker og kompetencebehov, som en række rusmiddelbehandlere og førende eksperter på rusmiddelområdet har givet udtryk for i en forudgående vidensindsamling,” fortæller Hanne Dam.
Hold 2 starter i februar 2025
Undervisningen klæder deltagerne på med den nyeste forskningsviden på fagfeltet stof- og alkoholbehandling. Samtidig er der fokus på at dele erfaringer fra praksis. Undervejs kommer de studerende tillige til at gennemføre og evaluere prøvehandlinger på deres job – med afsæt i deres nye viden.
”Uddannelsen prioriterer at styrke de studerendes kompetencer til at udvikle og forbedre egen praksis – både på individ-, gruppe- og samfundsniveau. Derfor er uddannelsen relevant for såvel erfarne som nye rusmiddelbehandlere samt fagprofessionelle, der ønsker at videreuddanne sig til at blive behandlere,” siger Hanne Dam og fortsætter:
”Modulerne giver de studerende en solid grundforståelse for de rammer og retningslinjer, der regulerer rusmiddelbehandlingen herhjemme, ligesom de får en øget målgruppeforståelse og dyb indsigt i forskellige behandlingsmetoder”.
Hanne Dam fortæller, at dét hold, der netop er startet på modul 1 hos VIA University College i Aarhus, kan fortsætte på modul 2 efter nytår. Samtidig er der opstart på modul 1 for nye studerende i februar 2025 – og det er muligt at få økonomisk tilskud til efteruddannelsen.
Initiativ fra to styrelser
En fuld diplomuddannelse i rusmiddelbehandling tager ca. 2,5 år at gennemføre sideløbende med job og består af tre obligatoriske moduler, ét valgmodul samt et afgangsprojekt.
De tre obligatoriske moduler på diplomuddannelsen i rusmiddelbehandling sætter fokus på 1. Rammer og målgruppeforståelse. 2. Behandlingsmetoder. 3. Behandlingstilrettelæggelse.
De fire valgmoduler hedder 1. Mennesker med multiple problemer og rusmiddelbrug. 2. Familieorienteret rusmiddelbehandling. 3. Unge med et problematisk rusmiddelbrug. 4. Kognitive metoder i rusmiddelbehandling.
Det er Social- og Boligstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, der i fællesskab har taget initiativ til at få etableret en diplomuddannelse i rusmiddelbehandling. Styrelserne har lagt udviklingen og udbuddet af uddannelsen hos VIA University College i Aarhus samt på Københavns Professionshøjskole.

Forventningsfulde studerende
Deltagerne på den helt nye diplomuddannelse i rusmiddelbehandling ser det som en stor fordel, at undervisningsmodulerne både sætter fokus på sundheds- og socialfaglige aspekter og på stof- og alkoholbehandling på tværs.
En rusmiddelbehandler og familieterapeut med job i Aarhus Kommune.
En socialsygeplejerske fra psykiatrien i Vejle.
En socialpædagog, der arbejder på et bosted i Favrskov Kommune med anbragte 16-årige drenge.
Og en ergoterapeut fra et botilbud i Viby for uledsagede flygtningebørn.
Dé er blandt den brede vifte af deltagere på det første studiehold på diplomuddannelsen i rusmiddelbehandling ved VIA University College i Aarhus. Og alle fire har høje forventninger til at få et fagligt løft.
Indsigt i både det sundheds- og socialfaglige
Helle Hust, der er rusmiddelbehandler og familieterapeut på rusmiddelcentret i Aarhus Kommune, er overbevist om, at efteruddannelsen vil være til gavn for både hendes egen og arbejdspladsers faglighed og for de borgere, hun har med at gøre i jobbet.
”Jeg er nyansat og vægter det højt at få et grundigt afsæt til at give en højt kvalificeret rusmiddelbehandling. For mig er det afgørende, at den nye diplomuddannelse giver styrket viden om både medicinske, sundhedsfaglige, sociale, terapeutiske, skadesreducerende og aktivitetsprægede behandlingsindsatser.,” understreger Helle Hust.
Hun arbejder i det daglige med mennesker med ret forskellige udfordringer og ser blandt andet meget frem til at få dyb indsigt i de metoder, der aktuelt er mest udbredte, dokumenterede og anerkendte i rusmiddelbehandlingen.
Vigtigt med større baggrundsviden
Også Stephanie Louisa Pedersen, der arbejder på et bosted i Favrskov Kommune for anbragte 16-årige drenge, har store forventninger til det faglige løft, den nye diplomuddannelse i rusmiddelbehandling vil ruste hende med.
”Mit mål med uddannelsen er at blive klædt på til at igangsætte en rusmiddelbehandling nu og her – uden ventetid – for dét er der behov for at kunne blandt de unge, jeg arbejder med. Jeg glæder mig også til at få indsigt i blandt andet veje til at skabe de bedste relationer til målgruppen,” lyder det fra Stephanie Louisa Pedersen.
Line Marie Kajarli Madsen er også uddannet pædagog – og desuden ergoterapeut – og hun ønsker at blive klædt på med en større baggrundsviden, end hun har i dag.
”Flere af de uledsagede flygtningebørn, jeg omgås i mit job på et botilbud i Viby ved Aarhus, er stofmisbrugere – og faktum er, at de først er i stand til at tage en uddannelse eller et job, når de er blevet clean. Derfor er det vigtigt for mig at få en baggrundsviden til at kunne understøtte rusmiddelbehandling,” fremhæver Line Marie Kajarli Madsen.
Dyb indsigt i målgruppens udfordringer
For Maiken Møller er det som sygeplejerske vigtig at få styrket sin viden på både det psykiatriske og somatiske felt.
”Som socialsygeplejerske ved den regionale psykiatri i Vejle arbejder jeg med mange mennesker i misbrug. Derfor har det for mig høj prioritet, at jeg på den nye diplomuddannelse i rusmiddelbehandling bliver rustet med en større grundforståelse af målgruppens udfordringer både på det psykiatriske og somatiske felt. Med den styrkede faglighed vil jeg helt sikkert blive bedre i mit job,” fastslår Maiken Møller.
Både hun og hendes medstuderende ser det som en stor fordel, at undervisningen på den spritnye diplomuddannelse veksler med samlet holdundervisning, gruppearbejde, erfaringsudveksling samt konkrete prøvehandlinger, der bliver udført på jobbet med afsæt i den nye viden fra uddannelsen og dernæst evalueret i klasselokalet.