Region Midtjylland har trukket forskere fra VIA University med stor viden om teknologier ind i et samskabelsesprojekt, der løber over de næste to år. Projektet har til formål at tilvejebringe øget viden om velfærdsteknologi, der kan forbedre søvnen for borgere på regionens bosteder og døgninstitutioner. Der er tale om borgere, der kæmper med sociale og psykiske udfordringer eller funktionsnedsættelser.
Forventningen er, at bedre søvn vil styrke muligheden for recovery og rehabilitering for grupper af samfundets allermest udsatte borgere.
Centerleder Holger Højlund er projektansvarlig, mens forsker Rikke Buus Bøje er forskningsleder i den igangværende første del af projektet, som blev indledt i august.
”I søvnprojektet bidrager vi fra VIAs side specifikt med at kortlægge dansk og international viden om anvendelse af søvnteknologier inden for det sociale område for at afdække potentialerne.
Samtidig har vi til opgave at identificere best practice for velfærdsteknologiske løsninger, hvor borgere og brugere er inddraget i udvikling og afprøvning af løsningerne. Det handler om at kvalificere valget af teknologier på den bedste måde, og her kender brugerne egne behov,” forklarer Holger Højlund.
Ørepropper, musikterapi og tunge dyner
Han peger på, at søvnteknologier kan være alt fra de allermest enkle sæt ørepropper til mere sofistikerede løsninger med anvendelse af musikterapi.
Andre eksempler er tunge dyner og særlige overvågningsteknologier til at afdække den enkeltes søvnrytme.
”Vi er optaget af at finde teknologitilpassede løsninger, der matcher behovene hos målgruppen i Region Midtjylland. Og vi er overbeviste om, at projektet vil skabe værdi for både fagfolk, videnmedarbejdere og brugerne inden for det socialfaglige område. Vi vil også arbejde for, at den viden, vi får gennem projektet, kan bruges aktivt i VIAs uddannelse af fremtidens social- og sundhedsprofessionelle,” siger Holger Højlund.
Mange bøvler med søvnen
Baggrunden for projektet med titlen ’Søvnfremmende teknologier på socialområdet’ er, at de regionale bosteder og døgntilbud for mennesker med psykiske og/eller fysiske handicap oplever, at en styrket faglig indsats med søvnfremmende teknologier vil være til gavn for deres beboere.
I dag er mange borgere på det specialiserede socialområde nemlig præget af søvnforstyrrelser, der svækker deres ressourcer og muligheder for at forfølge egne planer, værdier og mål om dagen.
Forskning dokumenterer tillige, at manglende søvn kan have negativ effekt på både den fysiske og mentale sundhed på grund af træthed, manglende dagsstruktur, nedsat koncentrationsevne og overblik, lavere tolerancetærskel, dårlig hukommelse og humørsvingninger.
Rosende ord fra regionen
Det er den nyetablerede Fællesfunktionen for Velfærdsteknologi og Digitalisering i Region Midtjylland, der har valgt at inddrage forskere fra VIA University College i projektet ’Søvnfremmende teknologier på socialområdet’.
Valget af VIA som samarbejdspartner skyldes først og fremmest den faglige tyngde og tunge erfaring med at bedrive praksisrettet forskning inden for velfærdsteknologi og digitalisering.
Samtidig har det vægtet højt, at VIA er den aktør, der uddanner hovedparten af de sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter, pædagoger og øvrige professioner, der arbejder på Region Midtjyllands bosteder og døgntilbud, og at VIA også tilbyder kompetenceudvikling af faggrupperne.
”At have VIA med ombord i projektet sikrer professionelle værktøjer og masser af erfaring. Samarbejdet sikrer de bedste forudsætninger inden for forskning, viden, praksis og brugerinddragelse,” lyder det i et nyhedsbrev fra Fællesfunktionen for Velfærdsteknologi og Digitalisering i Region Midtjylland.
Regionen betoner videre, at det er ambitionen at nå frem til en mere systematisk, tværgående, teknologiunderstøttet indsats med søvn på tværs af de otte specialiserede områder, Region Midtjylland omfatter på socialområdet.
Ambitioner for hele regionen
Det er tillige regionens forventning, at projektet ikke ’bare’ understøtter bedre søvn for borgere på bosteder og døgntilbud, men også danner grobund for nye stærke samarbejdsrelationer, der sætter skub i arbejdet med velfærdsteknologi og digitalisering i hele Region Midtjylland.
Formålet er, at projektet, der løber til udgangen af 2025, skaber organisatorisk læring om implementering af teknologier på tværs af forskellige specialområder og afdelinger.
Dertil kommer en ambition om, at projektet opbygger en robust og effektiv tilgang til borgerinddragelse og derved baner vejen for nye redskaber i den pædagogiske praksis.
Fakta: Hvad er velfærdsteknologi?
Velfærdsteknologi defineres af Styrelsen for Forskning og Uddannelse som tekniske og digitale hjælpemidler, der bruges inden for ældre-, social- og sundhedsområdet til at hjælpe mennesker med fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelser samt til at understøtte personalet og kvaliteten i den borgernære, typisk kommunale, service.
Formålene med velfærdsteknologi er primært at sikre bedre forebyggelse og rehabilitering, større selvhjulpenhed (empowerment) og livskvalitet for borgerne, styrket ressourceeffektivitet af ydelser samt bedre arbejdsmiljø for personalet.
Velfærdsteknologi kan fx omfatte tekniske hjælpemidler som personlifte, spiserobotter, sansestimulerende produkter og hjælpemidler til kommunikation.
Velfærdsteknologi kan tillige omfatte digitale hjælpemidler som softwareplatforme, der opsamler og behandler data fra alarmer og sensorer, eller intelligente hjælpemidler, intelligent tøj,
lokaliseringsteknologier, internetbaseret dialog, intelligente boliger, kognitive hjælpemidler (fx i forhold til hukommelse og strukturering af dagligdag) samt sociale teknologier (fx i forhold til humør, ensomhed og aktivering).
I en del velfærdsteknologi er tekniske og digitale hjælpemidler integreret med hinanden.