Første spadestik til klimatiltag i verdensklasse

12 nye parcelhuse i Hedensted Kommune får glæde af den lokale termovej, som forskere ved VIA University College har stået i spidsen for at udvikle. Termovejen er verdens første og sikrer blandt andet bæredygtig varme og nedkøling.

Tre dage med fokus på geotermi skal sikre øget brug af grøn energi

Verdens første termovej er anlagt i Hedensted Kommune, og den 10. november 2023 blev der taget første spadestik til de boliger, der kommer til at få glæde af termovejen.

Det er forskere fra VIA University College i Horsens, der har stået i spidsen for det konsortium, der har udviklet og anlagt verdens første termovej – ud fra en vision om en fremtid uden afhængighed af fossile brændsler.

Termovejen medfører en stribe klimamæssige fordele. Den vil blandt andet bistå med en kollektiv forsyning af varme og naturlig køling af de 12 parcelhuse ved termovejen i Hornsyld, der i 2024 står klar til indflytning.

”Termovejen sikrer også boligerne mod oversvømmelse. Og så leverer den lokal, støjfri og effektiv energi via jorden under vores fødder – ikke gennem rørledninger fra Rusland eller med importeret træflis. Det giver tryghed, komfort og god samvittighed,” fremhæver Søren Erbs Poulsen, der er forskningsleder for Program for energi og klima i Forskningscenter for byggeri, klima, vandteknologi og digitalisering ved VIA University College i Horsens.

Udnytter jordens energi

Teknologien bag termovejen er kort fortalt, at termovejens nedgravede termonet udnytter jordens naturlige energi (geotermi). Termovejen bruger således jorden samt regnvand og spildevand som energikilder til at levere miljøvenlig varme og køling i fuld skala til forbrugere. Desuden sørger termovejen for, at regnvand ikke oversvømmer kloakkerne ved skybrud. Her ledes regnvandet ned under vejen, hvor det bliver opbevaret, indtil der er kapacitet i kloaknettet igen. På den måde er termovejen et værn mod, at boligerne omkring bliver påvirket ved ekstrem nedbør.

Forskningschef Theis Raaschou Andersen fra Forskningscenter for byggeri, klima, vandteknologi og digitalisering betegnede ved seancen med første spadestik på Vestergårdsmarken i Hornsyld den 10. november termovejen som ”en fremtidssikret klimaløsning, der er ideel både ved nybyggeri og i områder, hvor der ikke er adgang til fjernvarme”.

Samtidig peger Theis Raaschou Andersen på, at et af de største problemer i nybyggeri – ifølge en dugfrisk analyse fra Videncentret Bolius – er for høje indendørstemperaturer. Dén udfordring vender termovejen til en fordel ved at fjerne den uønskede sommervarme fra husene og lagre varmen i jorden indtil fyringssæsonen.

Fra venstre Theis Raaschou Andersen, forskningschef ved VIA University College, og Søren Erbs Poulsen, forskningsleder ved VIA University College

Fra venstre Theis Raaschou Andersen, forskningschef ved VIA University College, og Søren Erbs Poulsen, forskningsleder ved VIA University College

12 innovative parcelhuse

Det er GS BOLIG, der med sit fokus på energivenlige boliger har købt grundene ved termovejen og under titlen ’Projekt Hornsyld’ vil opføre 12 eksklusive parcelhuse til udlejning, der kombinerer moderne komfort med nyskabende bæredygtighed.

Byggeriet starter medio november og forventes afsluttet inden sommerferien 2024.

Straks efter indflytning af beboere vil termovejen komme i brug, og Forskningscenter for byggeri, klima, vandteknologi og digitalisering ved VIA i Horsens vil så løbende indhente og analysere på data fra termovejen og Projekt Hornsyld for at skabe nye forskningsresultater om, hvad en termovej kan bidrage til klimamæssigt.

Glad og stolt borgmester

Borgmester Ole Vind fra Hedensted Kommune er stolt over at være pionerer på termovej-området og at kunne sætte Hedensted Kommune på verdenskortet som et grønt fyrtårn.

”Vi har sammen med vores samarbejdspartnere lagt mange ressourcer i projektet bag termovejen i Hornsyld, som er verdens første i et boligområde. Termovejen er et spændende bud på alternativ energiforsyning og til at håndtere de forventeligt stadig større regnmængder i fremtiden,” siger Ole Vind og fortsætter:

”Vi ønsker i Hedensted Kommune at bidrage til at finde løsninger, der kan hjælpe os med at nå vores mål om 70 procents CO2-reduktioner i 2030. Vi glæder os derfor til fortsat at følge projektet”.

Foruden VIA University College og Hedensted Kommune er samarbejdspartnerne bag termovejen Løsning Fjernvarme, Hedensted Spildevand, NCC, EnergyMachines, PlanEnergi og GeoDrilling, Land & Plan samt HTN Entreprenør har bidraget med anlæggelsen af termovejen.

Projektet er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), som er en offentlig tilskudsordning, der arbejder for at reducere afhængigheden af fossile brændsler og øge forsyningssikkerheden. Ligeledes har virksomheden Kamstrup ydet støtte.

Forskningschef Theis Raaschou Andersen fra VIA (til højre) deltog i første spadestik på ’Projekt Hornsyld’ sammen med borgmester i Hedensted Kommune, Ole Vind, samt en repræsentant fra entreprenøren.

Forskningschef Theis Raaschou Andersen fra VIA (til højre) deltog i første spadestik på ’Projekt Hornsyld’ sammen med borgmester i Hedensted Kommune, Ole Vind, samt en repræsentant fra entreprenøren.

Faktaboks:

Ud over termovejen i Hornsyld huser Hedensted Kommune også Danmarks første klimavej – en strækning på 50 meter af Dalbyvej – der er udviklet og anlagt med forskere fra VIA University College i Horsens i front. Klimavejen løser to af tidens store klimaudfordringer. Dels håndterer klimavejen den stigende mængde regnvand ved hjælp af permeabel asfalt, som regnvandet kan trænge igennem.

Dels reducerer klimavejen CO2-udledningen via jordvarmeslanger, der varmes op af det regnvand, der siver gennem asfalten og på den måde producerer bæredygtig varme til den daginstitution, der er nabo til klimavejen.

Kontakt for yderligere information om termovejen i Hornsyld:

Søren Erbs Poulsen
  • Søren Erbs Poulsen

  • Forskningsleder for Program for energi og klima
  • T: +45 87 55 42 09
Se Sørens ekspertprofil

Relaterede artikler