VIA vil blandt andet opsætte flere ladestandere til el-biler ved sine campusser og opfordre ansatte og studerende til at benytte cykler og offentlig transport mest muligt for at reducere CO2-belastningen.
VIA University College har sammen med Vestas, Bestseller, OK a.m.b.a., Aarhus Universitetshospital og Aarhus Kommune skrevet under på et Commitment Paper, som de har udarbejdet i fællesskab.
Klimabrevet forpligter parterne til alle at gennemføre en række konkrete tiltag inden for grøn mobilitet for at nedbringe CO2 – for eksempel at omstille deres personbilflåde til emissionsfrie køretøjer senest i 2030, at arbejde med deres medarbejdere i forhold til transport til og fra arbejde, og at afrapportere indsatserne til Aarhus Kommune.
Tiltaget er en del af det arbejde, som virksomhederne og organisationerne indgår i i Klima-alliancen Aarhus.
Flere virksomheder har allerede givet tilsagn om, at de også ønsker at underskrive det nye Commitment Paper – heriblandt Salling Group, Danske Commodities, NIRAS, Danske Fragtmænd og Aarhus Havn. Og idéen er netop, at så mange virksomheder og organisationer i Aarhus som muligt indgår både i Klimaalliancen Aarhus og forpligter sig til at nedbringe CO2, så Aarhus når det ambitiøse klimamål for 2030.
En vigtig samfundsopgave for VIA
VIAs professionshøjskoledirektør, Kirsten Suhr Bundgaard, understreger, at VIA som videregående uddannelsesinstitution ser det som en vigtig samfundsopgave at bidrage til at reducere udledningen af CO2 fra transport og derfor glæder sig over at være blandt partnerne i Klimaalliancen Aarhus.
”Vi har i VIA allerede søsat en række indsatser for at minimere CO2-belastningen – fx gennem opsætning af solceller på vores bygninger, affaldssortering og undervisningsforløb i bæredygtighed på alle uddannelser. Med afsæt i det nye Commitment Paper vil vi i VIA også sætte fokus på at minimere klimabelastningen fra transport. Vi har i forvejen skåret markant ned på antallet af tog- og flyrejser til fordel for online møder. Og vi vil i den kommende tid gennemføre aktiviteter for at få flest mulige ansatte og studerende til at anvende cykler, offentlig transport og el-biler mest muligt til og fra arbejde og studie, og vi vil opfordre til samkørsel frem for solo-bilisme. Desuden vil vi øge antallet af parkeringspladser med ladestandere ved vores campusser for at gøre det attraktivt at skifte til el-biler,” fremhæver Kirsten Suhr Bundgaard.
Hun ser det tillige som en vigtig opgave for Klimaalliancen Aarhus at inspirere og dele grønne erfaringer med andre offentlige institutioner og private virksomheder.
Samarbejder om de gode løsninger
Det er Aarhus Byråd med borgmester Jacob Bundsgaard i spidsen, der har taget initiativ til Klimaalliancen Aarhus som et samarbejde på tværs af byen med nogle af de største virksomheder og organisationer. Målet har været at skabe en udviklingsplatform for klimaprojekter, hvor deltagerne lærer af hinanden og dermed løfter det samlede niveau inden for grønne løsninger.
En af virksomhederne bag det konkrete initiativ med Commitment Paper er vindmølleproducenten Vestas, som har formandskabet for den del af Klimaalliancen Aarhus, som omhandler grøn mobilitet.
CEO for Vestas, Henrik Andersen, er ikke i tvivl om, at der skal fælles tiltag til for at komme i mål med klimaambitionen og er sig meget bevidst om den centrale rolle, som Vestas har i den grønne omstilling:
”Som verdens største vindmøllevirksomhed vil vi gerne gå forrest i den grønne omstilling ved at elektrificere energiforbruget, og samtidig vil vi selv vise vejen ved at være en klimaneutral virksomhed i 2030. Transport udgør en væsentlig del af vores samlede CO2-udledning, og vi har på få år udskiftet seks ud af ti benzin- og dieseldrevne firmabiler med eldrevne alternativer, og vi arbejder vi på at udskifte vores større varevogne til serviceteknikkere. Ligeledes tilbyder vi alle udefrakommende at bruge Vestas’ ladestandere med grøn vindmøllestrøm. Det er det vigtigt, at virksomheder kan inspirere hinanden og samarbejde om at finde løsninger, og det gør vi med det fælles Commitment Paper, hvor de medvirkende virksomheder og organisationer er med til at igangsætte konkrete klimahandlinger,” fremhæver Henrik Andersen.
Transport udgør 59 procent af CO2-udledning
CO2-udledning fra transport og mobilitet er den største udfordring for at nå Aarhus Byråds målsætning om CO2-neutralitet i 2030. Alene i 2019 stod transporten for 59 procent af den samlede CO2-udledning i Aarhus og kun én procent af bilparken i Aarhus er emissionsfrie køretøjer.
Borgmester Jacob Bundsgaard hilser derfor initiativet i Klimaalliancen Aarhus meget velkomment:
”Vi er hver især i gang og har høje ambitioner i forhold den grønne omstilling. Men for at lykkes har vi brug for at se muligheder på tværs og skabe løsninger i fællesskab. Med Klimaalliancen Aarhus bringer vi bysamfundet i spil som test- og udviklingsplatform og udbygger vores samarbejde om de grønne løsninger. Med det nye Commitment Paper forpligter virksomhederne og organisationerne sig i endnu højere grad til aktivt at medvirke til at reducere den samlede CO2-udledning fra mobilitet og transport i Aarhus – og bidrager med et vigtigt skridt på vej mod vores klimamål. At byens største virksomheder er med til at vise vejen og kan inspirere andre er en force – og det engagement og samarbejde vil jeg gerne kvittere for,” lyder der fra Jacob Bundsgaard.
Nødvendigt med klimaforbedringer
Hos Bestseller, som ligeledes indgår i Klimaalliancen Aarhus, er der ifølge Senior Miljø Specialist Anneke Keuning fuld fokus på konkrete indsatser:
”Vi er fast besluttet på at gøre vores del, og vi vil gøre vores ypperste for at forbedre os og nedbringe CO2-udledningen. Videnudveksling i denne sammenhæng er utrolig vigtig, og her er det fordelagtigt, at vi i Klimaalliancen Aarhus samarbejder på tværs af byen og igangsætter initiativer som Commitment Paper, så vi er flest muligt, som er med til at nedbringe CO2,” siger Anneke Keuning.
Også Energiselskabet OK ønsker at styrke Aarhus’ grønne omstilling, og begejstringen for samarbejdet i klimaalliancen er derfor stor:
”Vi er glade for at være en del af Klimaalliancen Aarhus, og med denne aftale sætter vi sammen med resten af det lokale erhvervsliv fokus på konkrete handlinger, som kommer til at styrke den grønne omstilling i Aarhus Kommune. I OK leverer vi de løsninger, som samfundet og vores kunder efterspørger. Derfor investerer vi nu massivt i forskellige ladeløsninger, som kommer kommunens borgere og virksomheder til gode. Det er vigtigt, at den lokale infrastruktur til opladning af elbiler bliver styrket, og den opgave vil vi gerne være med til at løfte,” siger COO hos OK, Niels Ole Christensen.
Følgende virksomheder og organisationer er repræsenteret i Klimaalliancen Aarhus på strategisk niveau:
VIA University College, Bestseller, Danske Fragtmænd, OK a.m.b.a., Salling Group, Systematic, Vestas, Østjyllands Politi, AAK, Aarhus Universitet, Aarhus Vand, JP/Politikens Hus, Kredsløb, Arla og Aarhus Universitetshospital.