Cirkulær økonomi i byggeriet

Vi søger viden og udvikler løsninger for cirkulær økonomi i byggeriet med fokus på bevare, genbruge eller genanvende ressourcer. Vi arbejder med fokus på den eksisterende byggeri som materialebanker, bygningsdesign for adskillelse og tilpasning samt nye cirkulære forretningsmodeller og sunde materialer.

Programmets arbejde

  • Vores projekter udspringer med ønsket om en bæredygtig omstilling og om løsninger for eksisterende barrierer fra vores samarbejdspartner, som er virksomheder og kommuner. Den nye viden indgår i undervisningen af vores byggefaglige uddannelser.

Det arbejder vi med

Vores projekter udspringer med ønsket om en bæredygtig omstilling og om løsninger for eksisterende barrierer fra vores samarbejdspartner, som er virksomheder og kommuner. Den nye viden indgår i undervisningen af vores byggefaglige uddannelser.

Udvalgte projekter

Byggematerialer

Cirkulære ressourcevalg i byggeriet

Projektet vil bidrage til at give byggeriets aktører og uddannelser et vigtigt samlende videngrundlag for at fremme cirkulære ressourcevalg.
Det sker via udvikling af en e-bog med let tilgængelig og visualiseret viden om byggematerialernes indvirkning på klimakrisen og om cirkularitet, ressourceforbrug, metoder til at genbruge og genanvende byggematerialer, samt den nyeste viden om lovgivningen omkring miljøskadelige stoffer i den eksisterende bygningsmasse.

Kontaktperson:
Malene Elmbæk Knudsen, lektor
E: mekn@via.dk

Læs mere om projektet her
parcelhuskvarter i Horsens

Vejen til absolut bæredygtighed

I projektet udfordres de nuværende ”per kvadratmeter” baserede krav i Bygningsreglementet, som kan favorisere større huse trods deres større samlede klimabelastning, og kan gøre det sværere at bygge mindre mere klimavenligere huse.

Ved at foretage en livscyklusvurdering (LCA) af ti casebygninger, undersøger projektet deres klimapåvirkning, og som alternativ til nuværende krav, foreslås i projektet et krav baseret på et referencehus.

Projektet sker i samarbejde mellem VIA og AU, med støtte fra Martha og Paul Kerrn-Jespersens Fond.

Kontaktperson
Damir Hatic, lektor
E: damh@via.dk

 

Læs mere om projektet
parvelhus

Klimavenlige konstruktioner

Projektet undersøger om den danske parcelhusarkitektur kan bevares med de aktuelle og kommende krav til grænseværdier for CO2. Projektet er udarbejdet for at give små og mellemstore virksomheder en nem adgang til at udvælge klimavenlige konstruktioner. Programmet LCAbyg er anvendt til beregning af de udvalgte konstruktioner.
Projektet tager udgangspunkt i et referencehus bygget i 2022. Til dette referencehus er der udvalgt alternative konstruktioner til tag, ydervægge, gulve og fundamenter, og disse konstruktioners klimabelastning sammenlignes med referencehuset.

Kontakt:
Mette Falbe-Hansen, lektor
E: mefh@via.dk
Læs mere om projektet

Bliv inspireret