Forskningscenter for borger og samfund  

Vi interesserer os for velfærd og teknologier i kontekst. Vi forsker i samfundsfaglige problemstillinger og samler VIAs tværgående forskning om mangfoldighed, minoriteter, borgeres og fagprofessionelles brug af teknologi, digitalisering, sociale robotter, velfærdsteknologier, ledelse i offentlige og ikke-offentlige organisationer samt samskabelse med borgerne.

Centerets arbejde

  • Forskningscenteret har en samfundsfaglig profil og samler en del af VIAs tværgående forskning på områder som mangfoldighed, minoriteter, teknologi, digitalisering, sociale robotter, velfærdsteknologier, organisering og ledelse i krydsfeltet mellem offentlige og ikke-offentlige organisationer. 

    I forskningscenteret interesserer vi os bl.a. for, hvordan administrative reformer og politik rammesætter og understøtter mødet mellem borgere, fagprofessionelle og ledere, men også for hvordan fx robotter og digitale teknologier indgår i det mest nære og her skaber betingelser for de relationer, der opstår.  Der er både etiske og fagprofessionelle spørgsmål knyttet til løsninger, som i højere grad end tidligere involverer teknologi og digitale medier. 

    En anden interesse retter sig mod de etiske aspekter af et arbejde med minoriteter. En vigtig ledetråd i centeret er at kigge på, hvordan identitet skabes af både sproglige strukturer og i de møder, som opstår mellem mennesker, hvor værdier og normer i nogle tilfælde behøver et normkritisk eftersyn. 

    En tredje og sidste interesse i centeret knytter sig til kultur og sundhed. VI kigger på, hvordan kultur kan indgå i sundheds- og behandlingstilbud. Med et konstruktivt og udviklende blik undersøger vi bl.a., hvordan æstetiske virkemidler og kunst kan gøre en forskel for patienter, fagprofessionelle og pårørende i samarbejdet omkring et behandlingsforløb.    

    En ledetråd i centeret er kreative og anderledes analyser af velfærdsløsninger i kontekst. Vi lægger alternative vinkler på tidens reformer og politikker. Målet er at udstikke nye veje for praksis. Vi arbejder problemstyret. 

    I forskningscenteret samarbejder vi tæt med praksis, med uddannelser og forskningsmiljøer i VIA samt på andre vidensinstitutioner i ind- og udland. Vi søger med et stærkt teoretisk fundament at sikre den overraskende vinkel på velfærdsløsninger der ellers fremstår færdigtænkte.

Forskningstemaer

Unge samarbejder om madprojekt

At modvirke eksklusion og diskrimination

Hvordan integrerer vi bedre minoriteter i velfærdssamfundet? Det kan fx ske når normkritiske perspektiver omsættes til brug i fritidspædagogisk praksis eller når boligpolitiske initiativer skaber bedre rum for ikke-diskriminerende adfærd.
Vores forskning peger på løsninger, der forebygger eksklusion og diskrimination.

Læs mere om forskningen her
Billede af robot

Robotter i velfærd

Robotter og virtuelle løsninger indgår i stigende grad i velfærdsområdets arbejde. Vi forsker i teknologiers betydning for samspillet mellem borgere og de fagprofessionelle.

Læs mere om forskningen her
Musik

Når kultur skaber sundhed

Hvordan kan kunst og æstetiske elementer gøre en forskel for patienter, fagprofessionelle og pårørende i samarbejdet omkring et behandlingsforløb?
Vores forskning undersøger, hvilken forskel det gør for patienter at være kreative i forbindelse med indlæggelse, eller hvordan sang og musik kan bruges terapeutisk i arbejdet med fx demente.

Læs mere om forskningen her
Ledelse

Ledelse og organisering

Hvad sker der, når ledere ønsker at lede på medarbejdernes faglighed? Det og andre nære ledelsesproblematikker interesserer vi os for. Vi forsker bl.a. i styringsstrukturer, daglig ledelsespraksis og den meningsproduktion, der knytter sig til ledelse.

Læs mere om forskningen her
sygeplejersker

Fagprofessionelles brug af digitale løsninger  

Der kommer stadig flere digitale løsninger i samspillet mellem borger og velfærdspersonale. AI er bare den seneste knopskydning på den udvikling. På det sociale område arbejder de fagprofessionelle med vigtige beslutninger for borgerne i deres liv og hverdag. Vi forsker i, hvordan sociale teknologier og digitale løsninger udfordrer medarbejdernes faglighed, dømmekraft og etiske positioner.

 

Læs mere om forskningen her
Vil du arbejde med mennesker og relationer?

Når borgeren inviteres med  

I velfærdspolitiske løsninger med ambitioner om at indgå i samskabende relationer med borgerne stilles særlige krav til både fagprofessionelle og ledere. Vi forsker i løsninger, hvor velfærden gentænkes. Det kan handle om nye former for samskabelse med og involvering af borgere i eksempelvis grøn omstilling og bæredygtig udvikling af lokalområder.
Læs mere om forskningen her
grafik af kalender

Arrangementer

6/5 Mennesket eller diagnosen?

Hvordan er det at være menneske i et system, der diagnosticerer og kategoriserer? Om hvordan erfaringer og perspektiver fra mennesker, der lider, tages alvorligt? Hør forfatter Lea Muldtofte, Trine L. Sønderkær og Brian Benjamin Hansen udfolde perspektiverne herom. 
Arrangementet finder sted på Campus Aarhus N, aud. 11.05 kl. 14.15-15.00.

 

Kontakt forskningscenteret

Holger Højlund
  • Holger Højlund

  • Centerleder, ph.d.
  • T: +45 22 35 23 26
Se profil på UC Viden
Rikke Skovbjerg Kristensen
  • Rikke Skovbjerg Kristensen

  • Ledelsespartner
  • T: +45 87 55 19 38
Læs mere om Rikke