Fysisk aktivitet og smerter i bevægeapparatet

Vi forsker i indsatser, der har til formål at øge sundhed og reducere stillesiddende adfærd gennem rådgivning i træning og fysisk aktivitet for personer med smerter i bevægeapparatet. Vi forsker desuden i indsatser, der skal bygge bro mellem sundhedssektoren og lokale aktiviteter i civilsamfundet.

Programmets arbejde

  • Vi udvikler, tilpasser og evaluerer indsatser gennem samskabelse med sundhedsprofessionelle, borgere samt nøglepersoner i civilsamfundet. Vi arbejder med indsatser, der er målrettet den enkeltes adfærd. Samtidig arbejder vi også indsatser, der fremmer forståelse af kontekst med specielt øje for implementering og bæredygtighed. Vi arbejder i et krydsfelt mellem metodik fra komplekse interventioner og epidemiologiske metoder.

  • Vi forsker i indsatser, der kan øge sundhed og forebygge stillesiddende adfærd indenfor følgende områder:

    1. Indsatser leveret af terapeuter i almen praksis
    2. Indsatser som alternativ til operation 
    3. Indsatser der bygger bro mellem sundhedssektor og civilsamfundet

Udvalgte projekter

kvinde laver øvelser

MovetheHip - træn dig sund

Hoftedysplasi er en almindelig hoftesygdom som primært rammer yngre kvinder i den erhvervsaktive alder, og daglige smerter ses som en barriere mod at være fysisk aktiv.

Projektet skal undersøge, om et alternativ til operation - et seksmåneders program med fysiske øvelser, som kan udføres hjemme - kan gavne yngre danskere med hoftedysplasi. 

Læs mere om projektet her
kvinde tager sig til ryggen

BACKinLife: Fysioterapeutisk indsats i almen praksis

Praktiserende læger har vanskeligt ved at følge kliniske retningslinjer om tidlig rådgivning mhp. egenhåndtering af lænderygsmerter.

Projektet skal udvikle og evaluere en tidlig fysioterapeutisk indsats til patienter med uspecifikke lænderygsmerter i almen praksis, baseret på litteratur samt samskabelse med professionelle, politikere og patienter.

Læs mere om projektet her
en gruppe mennesker i bevægelse

Fremtidigt projekt: JOINt-ACTIVITY om ledsmerte og motionsfællesskab

Genoptræning pga. bevægeapparatssmerter – ofte ledsmerter – er effektiv. Det er bekymrende, at forbedret funktionsevne ikke resulterer i en stigning i fysisk aktivitet.

Projektet har til formål at give evidensbaseret støtte til borgere med ledsmerter ved at udvikle og afprøve en indsats, der skal sikre deltagelse i fysiske aktiviteter i lokalsamfundet.

Kontakt

Julie Sandell Jacobsen
  • Julie Sandell Jacobsen

  • Forskningsleder, docent, ph.d.
  • T: + 45 87 55 23 40
Læs mere om Julie