Friluftsvejlederuddannelsen

Har du lyst til et arbejdsliv fyldt med aktiviteter og oplevelser i naturen? Og kan du se dig selv undervise og vejlede andre i friluftslivets mange muligheder? Så er friluftsvejlederuddannelsen det helt rigtige valg for dig. Du får masser af praktiske færdigheder inden for fx kano, kajak, klatring og lejrliv – og du bliver klædt på til at formidle din viden til andre.

Uddannelsen har været med til at sikre mig en forståelse inden for det kommercielle friluftsliv, og jeg har haft virkelig stor gavn af de tillærte kompetencer – og så var forløbet virkelig sjovt!

Mette Mortensen, Selvstændig v. All-Out
Efteruddannelse - ja tak

Vidste du at...

Fra 2024 har du mulighed for at søge tilskud fra omstillingsfonden til friluftvejlederuddannelsen? Det betyder, at du vil kunne få op til 10.000 kr. i tilskud, når du tilmelder dig et diplommodul. 

Om uddannelsen

  • Naturen rummer nogle helt unikke muligheder, når det handler om at fremme trivsel, læring, leg og kreativitet hos børn, unge og voksne. Samtidig gemmer naturen på uendelige muligheder og vidde rammer for aktiviteter, der kan styrke samarbejde og fællesskab på tværs af både faglige, sociale og kulturelle baggrunde og forskelligheder.  

    Men det kræver viden og praktiske færdigheder at kunne færdes i naturen og gøre brug af naturens ressourcer på en bæredygtig og forsvarlig måde. 

    På friluftsvejlederuddannelsen træner og lærer du at planlægge og gennemføre undervisningsforløb i naturen og give din viden videre til andre. Undervejs arbejder du særligt med din rolle som friluftsvejleder, så du er bevidst om, hvornår du skal instruere og undervise – og hvornår du skal vejlede andre til selv at finde løsninger og svar. ​

    Det betyder, at hvis du eksempelvis:

    • ​Er lærer i grundskolen, bliver du endnu bedre til at arbejde med udeskole og læringsaktiviteter i naturen – også hvis skolen ligger i et bynært område, hvor der er langt til skov og strand. Samtidig bliver du god til at argumentere over for kolleger, ledelse og forældre, hvorfor natur og udeliv er vigtige elementer i børn og unges dannelse.
    • Er underviser på en efterskole eller højskole med særligt fokus på friluftsliv, opnår du kompetencer og færdigheder, så du kan integrere forløb inden for fx kano, kajak, klatring og andre friluftsaktiviteter i undervisningen.
    • Er pædagog i en vuggestue eller børnehave, får du færdigheder, der giver dig større overskud til at tage børnene med udenfor hele året rundt. Samtidig lærer du at omsætte din nye viden om friluftspædagogik og udeliv, så du kan skabe meningsfulde aktiviteter sammen med børnene. 
    • Arbejder inden for det specialpædagogiske område, bliver du dygtig til at se, hvordan aktiviteter i naturen kan være med til at styrke børn og unge med diagnoser og ophæve de udfordringer, de oplever i mere traditionelle undervisningsrammer.  
    • Er håndværker, ansat i forsvaret eller noget helt tredje og har lyst til at bygge ovenpå med en ny faglighed, får du kompetencerne til at skabe et nyt arbejdsliv med friluftsliv og undervisning i centrum. Du får også et stort netværk, som du kan udveksle erfaringer og idéer med både under og efter uddannelsen.
    • Har en iværksætter i maven, bliver du bevidst om, hvad det kræver at starte og drive virksomhed med fokus på friluftsliv og aktiviteter i naturen – og du bliver klædt på til at tage springet ud i livet som selvstændig.
  • Friluftvejlederuddannelsen er en kompetencegivende akademiuddannelse på 60 ECTS-point. Uddannelsen består samlet af cirka 500 undervisningslektioner – og den tager to år at gennemføre på deltid eller et år på fuld tid. 

    Du har også mulighed for at gennemføre uddannelsen over flere år – dog maks. 6 år. Er du ikke interesseret i at tage hele friluftsvejlederuddannelsen, kan du også tage de enkelte moduler, som du har behov for.​

    Friluftsvejlederuddannelsen består af:

    3 obligatoriske moduler svarende til 30 ECTS-point

    • Friluftsliv, pædagogik og lejrliv
    • Friluftsaktiviteter
    • Friluftslivets værdier og pædagogiske projekter

    2 valgmoduler svarende til 20 ECTS-point

    1 afgangsprojekt svarende til 10 ECTS-point

    Vi anbefaler, at du starter med ”Friluftsliv, pædagogik og lejrliv” – og efterfølgende tager modulerne ” Friluftsaktiviteter” og ”Friluftslivets værdier og pædagogiske projekter”. På den måde får du den bedste progression i uddannelsen og opbygger viden, erfaring og kompetencer som friluftsvejleder. 

    Vi tilbyder følgende valgfrie moduler, som sammen med afgangsprojektet giver dig mulighed for at specialisere dig inden for områder, som er særligt relevante for dig og dit arbejdsliv, fx:​

    • Speciale i klatring, kajak eller kano
    • Udeskole og læringsaktiviteter i naturen
    • Sundhed og særlige målgruppe
    • Vinterfjeld
    • ​Bushcraft og håndværk
    • Lederskab, gruppeprocesser og friluftsliv

    De aktuelle moduler og studieordningen finder du længere nede på siden. I studieordningen finder du blandt andet en generel oversigt over alle de moduler, der indgår i uddannelsen.

    Læs mere om Friluftsvejlederuddannelsen

  • Uddannelsen er for dig, der ønsker at kombinere friluftsliv, pædagogik, undervisning og vejledning. Måske er du lærer, pædagog, håndværker, ansat i forsvaret, arbejder med specialpædagogik, ledelse eller noget helt syvende.  Det er ikke afgørende, hvilken faglig baggrund, du kommer med. Det vigtigste er, at du gerne vil kunne undervise og vejlede andre i ude- og friluftsliv. 

    Du behøver ikke at være eliteudøver - eneste krav er, at du kan svømme 400 m og gå 10 km med rygsæk.​​

  • For at blive optaget direkte på et akademimodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • En relevant erhvervsuddannelse*
    • En studentereksamen, hf, hhx eller htx
    • En relevant grunduddannelse for voksne
    • En anden relevant uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    *Ved relevant erhvervserfaring medregnes også den erhvervserfaring, som er opnået gennem uddannelsesforløbet.

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​​​

    Du skal derudover kunne vandre 10 kilometer med rygsæk og svømme 400 meter.

    Hvis du ikke har taget modulet ”Friluftsaktiviteter”, inden du tager et valgmodul inden for enten kano, kajak, eller klatring, skal du kunne opfylde særlige certificerings-adgangskrav for disse moduler. Kontakt Sune Steiniche Kjær, hvis du er i tvivl.

    Udstyr og gear

    Det er ikke nødvendigt med en hel masse udstyr på Friluftsvejlederuddannelsen. Du kan klare dig fint med: 

    • ​Tøj til at være i naturen + regntøj
    • Vandrestøvler og rygsæk
    • Sovepose, liggeunderlag, samt spisegrej

    ​Vent dog med at købe udstyr, til vi er startet på uddannelsen, så du får købt eller lånt det rigtige.​

  • Du tilmelder dig ikke en hel akademiuddannelse på én gang. Du tilmelder dig i stedet løbende et eller flere moduler og gennemfører på den måde uddannelsen i det tempo, der passer dig. Du har 6 år i alt.

    Vi har løbende optag på friluftsvejlederuddannelsen, så det er en god ide at tilmelde dig på moduler, så snart du ved du kan starte.

    Du kan se alle aktuelle moduler på friluftsvejlederuddannelsen længere nede på siden. Klikker du dig videre ind på selve modulet, får du her en kort beskrivelse af udbyttet og det faglige indhold. Det er også her du finder alle de praktiske oplysninger og kan tilmelde dig. 

    OBS! Hvis du er ny studerende skal du ved første tilmelding vedhæfte dokumentation for adgangsgivende uddannelse og erhvervserfaring. Det kan fx være:
    Uddannelse: Uddannelsesbevis eller uddannelsesudskrift.
    Erhvervserfaring: Seneste lønseddel med anciennitet eller officiel bekræftelse fra virksomheden.

Mere viden

turkalender - friluftsvejlederuddannelsen

Hent turkalender for 2024-2025

I løbet af uddannelsen er du på både korte og længere studieture. Få overblik over alle planlagte ture på Friluftsvejlederuddannelsen i 2024-2025.

Hent turkalender (pdf)
Friluftsvejlederuddannelsen på Facebook

Følg Friluftsvejlederuddannelsen på Facebook

Se billeder fra de forskellige aktiviteter på Friluftsvejlederuddannelsen og hold dig opdateret om infomøder mm.

Følg Friluftsvejlederuddannelsen på Facebook
Sådan tilrettelægger du friluftsvejlederuddannelsen

Sådan tilrettelægger du friluftsvejlederuddannelsen

Se konkrete eksempler på, hvordan friluftsvejlederuddannelsen er bygget op, hvis du tager den på deltid over 2 år eller på fuldtid over 1 år.

Hent eksempler og få overblik (pdf)

Kontakt

ijs480x4802019.jpg

Administrativ kontakt

ssk480x480_2024.jpg

Faglig kontakt

480x480-katerina-Rørbæk-Jakobsen-(ktrj).jpg

Studievejleder